Actualitate

Descoperirile “clovnului” Vuşcan în şcoli: A aflat ceea ce ştia deja

După ce s-a plimbat două ore ca să vadă cum merg lucrările de modernizare a Liceului Teoretic Avram Iancu, Şcolii Ion Agârbiceanu şi Liceului Teoretic Mihai Eminescu, Gheorghe Vuşcan a concluzionat: “Mă şi aşteptam la ceea ce vedem aici”.

Înaintea începerii fiecărui an şcolar, prefectul Gheorghe Vuşcan merge în “excursie” la şcolile aflate în şantier. Anul acesta, a recunoscut că ştia ce va găsi în cele trei şcoli pe care a ales să le inspecteze. Ne întrebăm, atunci care a fost rostul inspecţiei inopinate şi de ce prefectul a decis să irosească două ore din timpul său, al jurnaliştilor şi al muncitorilor care l-au însoţit în turul a trei şcoli?

Miercuri dimineaţa, la ora 10.05, în curtea Liceului Teoretic Avram Iancu îşi face apariţia prefectul Gheorghe Vuşcan. A întârziat cinci minute la întâlnirea pe care şi-a dat-o cu jurnaliştii şi îşi cere scuze pentru “mica întârziere”. Scopul întâlnirii: clasica „excursie” cu iz de vizită de lucru de pe vremea comunismului, pe la şcolile unde au loc lucrări de modernizare.  În mod sigur, toţi cei prezenţi au în minte scenariul pentru următoarele două ore : plimbări pe la toate etajele, întrebările clişeu ale prefectului adresate şefilor de şantier, “urecherea” acestora din cauză că au întârziat cu lucrările, curiozităţi privind detaliile tehnice şi “previziuni” despre termenele reale de încheiere a lucrărilor.


Apar primele curiozităţi ale prefectului

Încă din curte, Vuşcan este curios ce e cu toate lemnele alea pe-acolo, ce fel de cărămidă e aceea folosită la tencuială şi cât timp le va lua muncitorilor să facă curăţenie la locul de muncă. “Aducem pământ şi punem gazon sau ce facem aici? Dacă punem aici gazon, acesta nu va rezista, deci sigur va fi altă soluţie, pavaje sau ceva”, spune Vuşcan, adresându-se şefului de şantier. Apoi începe să laude calitatea lucrărilor: “Demult nu am mai văzut o firmă care face lucrări de calitatea pe care o faceţi dumneavoastră, dar ceea ce nu mă impresionează în mod deosebit este decalajul care l-aţi provocat din diverse motive mai mult sau mai puţin obiective şi faptul că mă tem că nu va fi gata în 10 sau 12 septembrie.”

Gheorghe Vuşcan vs. Ovidiu Câmpean

În timp ce prefectul le mai dă unele sfaturi prieteneşti muncitorilor cu privire la aşezarea schelelor pentru a continua lucrările şi după începerea şcolii apare şi Ovidiu Câmpean de la Primăria Cluj-Napoca, managerul de proiect privind modernizarea Liceului Teoretic Avram Iancu, Şcolii Ion Agârbiceanu şi Liceului Teoretic Mihai Eminescu (toate cele trei şcoli fiind deja renumite pentru întârzierea lucrărilor de modernizare derulate pe bani europeni).


“Haideţi să le spuneţi oamenilor de ce nu o fost gata în aprilie şi numa’ acuma în septembrie”, îl îndeamnă Vuşcan pe managerul de proiect. Şi „înţepăturile” vor continua până la finalul vizitei la toate cele trei şcoli.

“Au fost lucrări complexe, au fost anumite detalii de proiectare care au trebuit stabilite şi sigur şi mobilizarea constructorului, însă până în 10 septembrie lucrările vor fi gata astfel încât elevii de la Liceul Avram Iancu să beneficieze de una dintre cele mai moderne şcoli din ţară, mai ales că interiorul e aproape gata”, îi răspunde Ovidiu Câmpean.


“Singura observaţie şi trebuie să v-o asumaţi şi voi e că nu s-au terminat aceste lucrări pe fonduri europene şi, din păcate, a trebuit să suportăm noi comunitatea jumătate din valoarea proiectului”, continuă prefectul.

Previziunile prefectului: “Nici de Crăciun nu-i gata. Pe cât facem pariu?”

În interior, Vuşcan este curios să vadă cât mai multe săli de clasă, deşi toate sunt la fel, cere explicaţii cu privire la materialele folosite de către muncitori şi nu ratează nicio ocazie să îşi spună propriul termen de încheiere a lucrării. “Nici de Crăciun nu-i gata. Pe cât facem pariu?”, spune prefectul printre sunete de bormaşină.  


După un tur de aproximativ 45 de minute, grupul se deplasează la următoarea destinaţie : Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu. Şantierul este în toi şi aici, dar lucrările sunt mult mai puţin avansate faţă de Liceul Teoretic Avram Iancu : utilaje şi muncitori peste tot, praf şi zgomot. Unul dintre şefii de şantier îi spune prefectului că de vineri într-o săptămână curtea va fi curată. Vuşcan repetă : “De vineri într-o săptămână curtea va fi curată”. Şi aici vrea să vadă şi să ştie tot, dacă există siguranţe pentru închdierea geamurilor ca elevii să nu se arunce în cap. Turul durează aproximativ o jumătate de oră, după care urmează puntul final : Liceul Teoretic Mihai Eminescu.

“Pe mine deranjul nu mă deranjează”

Aici, la fel ca la Agârbiceanu : se lucrează frenetic, după ce o perioadă lungă de timp, mai ales anul trecut, s-a lucrat pe cota de avarie şi s-a ajuns ca primul termen de încheiere a lucrărilor să fie devansat de două ori. 30 noiembrie este termenul de finalizare a lucrărilor aici, primul fiind luna mai, iar al doilea, luna iulie. “”Eu m-aş bucura să fie gata în 30 noiembrie şi să intre copiii din semestrul II în clase”, spune Vuşcan.


Spre finalul inspecţiei, şeful de şantier îi arată prefectului o bucată de tablă. “Are 99% zinc în ea şi 1% titan. O vedeţi ce moale e?”. Vuşcan nu este convins că materialul este chiar din zinc, o îndoaie şi o întoarce pe toate feţele: “Zincul este printre cele mai scumpe materiale. Eu nu cred că cineva şi-o permis să...Zincul şi titanul sunt materiale...Poate că...da...Interesant”.

Mai departe, în tur, şeful de şantier îşi cere scuze pentru praful, gălăgia şi vânzoleala în care este primit Vuşcan. Dar, prefectul spune că deloc nu îl deranjează deranjul şi continuă cu o afirmaţie puţin agramată: “Pe mine deranjul nu mă deranjează, ci întârzierea care le produce şi un disconfort de evoluţie liceelor Eminescu. Ei spun, şi pe bună dreptate, şi eu ca părinte nu mi-aş risca să îmi dau copilul la o şcoală unde văd că de trei-patru ani nu ştiu când se va porni...”.

Şi o concluzie în faţa camerelor de filmat

Excursia prefectului nu se putea încheia altfel decât cu o concluzie în faţa camerelor de filmat. “Deci, concluzia e una singură. De altfel mă şi aşteptam la ceea ce vedem aici şi mă şi aşteptam la evoluţia lucrurilor. Şi nu întâmplător am început de la Avram Iancu, ştiam că acolo lucrurile sunt mai avansate, ştiam că acolo firma a fost mai serioasă de la început şi de anul trecut de când am fost prima datăîn control acolo am constatat că lucrurile evoluează mai bine. Apoi am constatat o evoluţie spectaculoasă, dar nu suficientă la Agârbiceanu, unde aţi văzut de când s-a schimbat executantul s-au produs evoluţii importante, dar nici acolo nu va putea începe şcoala, după părerea mea, în toate spaţiile de învăţământ, în 12 septembrie. La Eminescu, perspectiva începerii anului şcolar este ceva mai îndepărtată, nu foarte optimistă şi din păcate acest lucru afectează activitatea şcolii de către elevii care şi-ar fi dorit să înveţe aici”, concluzionează Vuşcan.

Care sunt noile termene de încheiere a lucrărilor

Investiţia de la Liceul Avram Iancu este în valoare de 7 milioane lei, sunt 12 săli de clasă noi, de care vor beneficia peste 1.000 de elevi. Termen de finalizare: 10 septembrie 2016.

La Liceul Mihai Eminescu valoarea proiectului este de 13 milioane lei, presupune modernizarea completă a corpurilor vechi de clădire şi extinderea acestora şi un corp nou pentru o mediatecă şi o sală de sport nouă. Termen de finalizare este 30 noiembrie.

La Şcoala Ion Agârbiceanu valoarea proiectului este de 30 milioane lei. Termen de finalizare: 2 septembrie 2016.

abonare newsletter