Actualitate

Consiliul Judeţean Cluj, puşculiţa bisericilor

Consiliul Judeţean Cluj a alocat în mod constant, anual, bani de la buget, atât pentru biserici, cât şi pentru parohiile locale şi din judeţ. În total, în bugetul Consiliului Judeţean pentru anul 2016, an electoral cu două rânduri de alegeri, alegeri locale şi alegeri parlamentare, la capitolul “religie” a fost cuprinsă suma de 17 milioane de lei pentru construirea şi repararea bisericilor, sumă mai mare faţă de anul precedent, 2015, lipsit de scrutinuri, când a fost alocată suma de 10 milioane de lei.

FOTO: ARHIVA FOTO: ARHIVA

Ca de fiecare dată, în preajma alegerilor, autorităţile locale şi judeţene se întrec în alocarea de fonduri către biserici şi parohii. După ce criteriu au ales şefii judeţului ce şi cât să dea?

Din totalul celor 17 milioane de lei (170 de miliarde de lei vechi), sumă aprobată în bugetul pe anul 2016 pentru biserici, cea mai mare parte, 14 milioane, merge către plata personalului neclerical, iar 3 milioane se vor aloca pentru susţinerea cultelor religioase recunoscute din România. Comparativ, Consiliul Judeţean Cluj a alocat în 2016 la capitolul “sănătate” suma de 10 milioane de lei.


“Suma de 3 milioane de lei este repartizată pe cultele religioase recunoscute în România în funcţie de numărul adepţilor, comunicat de către Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj, după datele ultimului recensământ”, se precizează într-un proiect de hotărâre care va fi dezbătut miercuri în şedinţa de Consiliu Judeţean.

Cum era de aşteptat, cea mai mare sumă, 800.000 de lei (8 miliarde lei vechi), o va primi Mitropolia Clujului pentru construirea unui centru misionar de tineret la Câmpeneşti, pentru lucrări de amenajare a Catedralei Mitropolitane, pentru lucrări la Campusul Teologic şi pentru pictura capelei Facultăţii de Teologie Ortodoxă.


Mitropolia Clujului, cei mai mulți bani

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, Mitropolia Clujului va primi un sprijin financiar de 300.000 de lei pentru "Construcţie Centru Misionar de Tineret – Sf. Apostol Câmpeneşti”, 200.000 de lei pentru lucrări în mozaic la Catedrala Mitropolitană, 200.000 de lei pentru finisaje şi amenajare interior cămin studenţesc –Campus Teologic Nicolae Ivan şi 100.000 de lei pentru pictura capelei Facultăţii de Teologie Ortodoxă.

Răsar bisericile ca ciupercile după ploaie

În Cluj-Napoca, nu mai puţin de şase parohii au cerut bani pentru construirea de noi biserici.


De exemplu, Parohia Ortodoxă Sfântul Apostol Petru şi Pavel va primi, conform proiectului de hotărâre, suma de 8000 de lei pentru construirea unei biserici în stil brâncovenesc pe Valea Chintăului.

Parohia Ortodoxă "Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan" va primi 10.000 de lei pentru “construcţie biserică", Parohia Ortodoxă "Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei" va primi un sprijin financiar de 8000 de lei pentru ridicarea unui lăcaş de cult.


Dacă proiectul de hotărâre va trece, atunci şi Parohia Ortodoxă Română "Învierea Domnului" din Cluj-Napoca va primi suma de 14.000 de lei sprijin financiar pentru "construcţie lăcaş de cult". La fel şi Parohia Ortodoxă Română "Cuvioasa Paraschiva" va primi 8000 de lei pentru "construcţie biserică parohială".

O sumă deloc de neglijat o va primi şi Parohia Ortodoxă "Sfântul Mare Mucenic Mina" din Cluj-Napoca, 30.000 de lei, pentru ridicarea unei noi biserici.


Alţi bani vor merge pentru finalizarea unor biserici sau pentru lucrări de întreţinere.

Cu titlu de exemplu, Parohia Ortodoxă "Sfântul Ioan Gură de Aur din Cluj-Napoca va primi 10.000 de lei pentru "realizarea turnului central al bisericii ortodoxe parohiale", Parohia Ortodoxă Sfinții Apostoli Petru şi Pavel – Mănăştur  va primi 70.000 de lei pentru "finalizarea lucrărilor de construcţie a bisericii", Parohia Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" din Cluj-Napoca va primi 15.000 de lei pentru "lucrări de reparaţie capitală a şarpantei şi învelirea cu tablă a bisericii - continuare lucrări”, iar Parohia Ortodoxă  "Buna Vestire" din Cluj-Napoca va primi 8000 de lei pentru "schimbarea geamurilor la biserică".

Bani pentru înfrumusețarea bisericilor

Alţi 66.000 de lei vor merge la diferite parohii pentru lucrări de pictură în biserici sau pentru înfrumuseţarea lăcaşurilor de cult: Parohia Ortodoxă  "Înălţarea Sfintei Cruci" din Cluj-Napoca – 14.000 de lei pentru "lucrări de reparaţie şi înfrumuseţare biserică", Parohia Ortodoxă Română "Soborul Maicii Domnului" din Cluj-Napoca – 8000 de lei pentru "extindere biserică şi amenajări exterioare", Parohia Ortodoxă Română "Pogorârea Sf. Duh" Zorilor – 10.000 de lei pentru "continuarea lucrărilor de finisaje exterioare şi interioare", Parohia Ortodoxă "Sfântul Arhimed Ştefan" – 8000 de lei pentru "pictura bisericii", Parohia Ortodoxă "Întâmpinarea Domnului"  din Cluj-Napoca –  8000 de lei pentru "lucrări de pictură murală -frescă", Parohia ortodoxă "Sfântul Dumitru cel Nou"  - 10.000 de lei pentru "lucrări de pictură în frescă". 8000 de lei a cerut şi Parohia Ortodoxă "Sfântul Proroc Ilie" - Valea Fânaţelor pentru "montare uşă biserică şi placare cu piatră".

Câţi bani primesc bisericile din judeţ

Nici bisericile din comune nu au fost uitate de aleşii judeţului, cea mai mare sumă urmând să o primească Parohia Ortodoxă "Cetatea Fetei" din Floreşti, 49.000 de lei, pentru "construcţie biserică" (împrejmuire şi branşamente).

Parohia Parohia Ortodoxă Română Câmpia-Turzii va primi 10.000 de lei pentru "înlocuire acoperiş biserică parohială", iar parohiile din Dej, Gherla şi Huedin vor primi un ajutor financiar de 68.000 de lei, 44.000 de lei, respectiv 49.000 de lei pentru construirea de noi biserici şi reparaţii la cele existente.

Cultul ortodox susţinut cu 20 de miliarde de lei vechi

Potrivit proiectului de hotărâre, ortodocşii primesc cele mai mari sume, 2 milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi), în timp ce greco-catolicii primesc în total suma de 400.000 de lei, reformaţii 364.000 de lei, romano-catolicii 110.000 de lei, unitarienii 39.000 de lei, baptiştii 15.000 de lei, penticostalii 31.000 de lei, adventiştii 10.000 de lei, iar evreii primesc tot 10.000 de lei.

În ataşament puteţi consulta sumele primite de toate bisericile din judeţ.

abonare newsletter