Actualitate

Dorin Constantinescu, clujeanul care de 20 de ani trăiește cu arta tatuajului în sânge - GALERIE FOTO

În 1996, apărea în Cluj-Napoca primul salon de tatuaje, acesta fiind locul unde şi-a început cariera unul dintre cei mai vechi artişti tatuatori din Transilvania, dar şi din România.

Dacă în perioada comunistă, puținele tatuaje pe care le purtau românii erau o inimă străpunsă de o săgeată, desenată stângaci pe braț, conturul unei siluete feminine sau o ancoră, acum, în 2016, putem spune cu mâna pe inimă că tatuajul este o artă și în România.

Unul dintre primii artiști tatuatori - în adevăratul sens al cuvântului - din Cluj și din România este Dorin Constantinescu. Anul acesta împlinește fix 20 de ani de când a intrat în lumea tatuajelor și spune că dacă ar fi să o ia de la capăt ar face același lucru. Până acum a făcut mii, poate chiar zeci de mii de tatuaje atât în România cât și în SUA.


La 18 ani a început să tatueze

O bună parte din timp, Dorin Constantinescu și-o petrece la salonul său de tatuaje, unde zilnic este forfotă foarte mare. În cele două încăperi ale salonului se lucrează la foc continuu, cu muzică rock pe fundal. Șase băieți și o fată fac tatuaje, iar alți doi colegi sunt specialiști în piercing. Toți sunt echipa lui Dorin Constantinescu și ei înseamnă Old Bastards Tattoo.

În timp ce face un tatuaj în stil japonez clasic, pe brațul unui tânăr, Dorin Constantinescu parcurge cei 20 de ani pe care îi are în arta tatuajului. Nu este absolvent al unei școli de arte, ci pur și simplu a simțit că tatuajul este calea pe care trebuie să o urmeze. “Anul acesta împlinesc 20 de ani de când tatuez și cred că am pierdut motivul inițial pentru care am început. Aveam 18 ani când mi-am dat seama că asta vreau să fac, nu știu de ce, nu îmi explic nici acum. Pot să spun că am avut în sânge chestia asta”, își amintește Dorin Constantinescu.


“Mi-am dat seama după zece ani că asta fac”

Artistul clujean spune că nu s-a gândit niciodată că va ajunge să facă o profesie din tatuaje și cu atât mai puțin un business. “Vorbim de perioada de acum 20 de ani când nu era nici pe departe valul de acum, când stigma tatuajelor era existentă și mult mai puternică decât acum, așa că atunci când am început nu am putut să mă bazez pe asta, să văd un viitor sau ceva care să aibă o continuitate. A fost o chestie de moment și am început-o. Asta voiam să fac atunci și mi-am dat seama după zece ani că asta fac”, spune Dorin Constantinescu.

Cum se învaţă arta tatuajului

Artistul clujean consideră că arta tatuajului se învaţă printr-o ucenicie clasică la tatuatori buni. “Așa am reușit să fac și eu. Am început cu un amic din Cluj care tatua, continuând să lucrez la Yakuza, care atunci era primul salon din Cluj. Vorbim de 1996. Era începutul tatuajelor în Cluj. În București erau deja câteva saloane, dar în Cluj era începutul”, afirmă Dorin Constantinescu.


El îşi aminteşte că în acea perioadă era aproape imposibil să faci tatuaje din cauza lipsei aparatelor şi a vopselelor.

Episodul SUA a schimbat totul

În anul 2000, artistul a plecat în Los Angeles. “Am plecat în SUA, în anul 2000. De atunci s-a schimbat tot și vis a vis de accesibilitate la tatuaje și clienți și aparatură și tot ce înseamnă produse aferente tatuajului. Am stat în Los Angeles șapte ani. Perioada din America a fost una benefică și prolifică pentru mine. Fiind la început de drum, am avut ocazia să experimentez multe stiluri, să abordez în multe feluri tatuajul, am avut șansa să am colegi artiști buni de calitate de la care să am ce învăța și să mă dezvolt”, declară Dorin Constantinescu.


Spune că în acea perioadă a lucrat mult pe stilul tradițional american care se face și se făcea destul de puțin în România. “În rest, tot timpul am avut tendința de a merge către stilul japonez clasic care este și ceea ce fac acum”, precizează artistul.

După şapte ani, a renunţat la America şi s-a întors acasă, unde a deschis actualul salon Old Bastards Tattoo. “M-am întors pentru că aici e acasă și spre bucuria mea și aici tatuajul se dezvoltă și merge din ce în ce mai bine”, adaugă Dorin Constantinescu.


Cel mai mic vs. cel mai mare tatuaj

De-a lungul celor 20 de ani, Dorin Constantinescu a făcut mii, poate zeci de mii de tatuaje. “În 2005 făcusem poze la toate tatuajele pe care le-am făcut și aveam undeva la 3.000 de poze, dar de atunci am pierdut numărătoarea. Am lucrat mult și lucrez tot mai repede, așa că din 2005 încoace am făcut mai multe decât la început. Am mii, poate zeci de mii de tatuaje”, afirmă acesta.

Spune că cel mai mic tatuaj a fost probabil un punct, iar cel mai mare a acoperit spatele, fundul și o parte din picioare.

Tot la capitolul recorduri personale, cel mai mult a lucrat în continuu 16 ore. “Am lucrat 16 ore și e o experiență pe care nu am s-o mai repet niciodată pentru că e prea mult. Acum, ședințele mele merg undeva la 3-4 ore maxim”, spune artistul.

Tot despre munca sa spune că toate tatuajele pe care le face îi sunt dragi și încearcă să le facă în așa fel încât toate să aibă importanță.

Munca sa a fost şi premiată la convenţii. “Am fost la convenții, mai merg la convenții, am câștigat și câteva premii, dar e un pic greșită ideea de concurs de tatuaje. În cadrul convențiilor se organizează niște concursuri care se adresează participanților la acel eveniment, așa că un premiu la acea convenție nu poate să spună nimic mai mult de atât”, consideră Dorin Constantinescu.

Ce tatuaje sunt la modă acum

Ca în orice, şi când este vorba despre tatuaje există o modă, deşi artistul clujean consideră că nu ar trebui să fie un trend în domeniul tatuajelor. “Modă există întotdeauna, chiar dacă ar trebui să nu se întâmple acest lucru. În perioada mea de început, se făceau foarte multe tribale, prea multe tribale, iar acum, din păcate, avem o altă inflație de modele. De obicei sunt făcute pe fete și cred că toată lumea va fi de acord că am făcut nenumărate pene care se sparg în păsări, păpădii care se sparg în păsări, semnul de infinit, semnul de infinit cu scrisuri, cam același citat de fiecare dată”, subliniază Dorin Constantinescu.

Contează foarte mult cum porţi tatuajul

Mult timp tatuajele au fost asociate cu cultura pușcăriei și a armatei, dar între timp s-a schimbat mult optica. “Cred că de fapt totul ține de purtătorul de tatuaj și nu imaginea pe care ți-o creează societatea, așa că dacă un pușcăriaș poartă tatuaje va fi în continuare văzut ca un pușcăriaș. Eu, personal nu am avut niciodată probleme fiind tatuat și nu am fost niciodată stigmatizat în vreun fel sau scos în afara unei părți a societății pentru că am tatuaje. Până la urmă contează foarte mult cum le porți și cum te porți”, este de părere artistul.

Ar face acelaşi lucru dacă ar trebui să o ia de la capăt

Când este întrebat dacă ar face acelaşi lucru dacă ar fi să o ia de la capăt spune că este o întrebare foarte grea. “Aș fi spus « da » toată viața mea până acum și vreau să rămân în continuare pe « da ». Anul acesta fac 20 de ani de când tatuez, e mult, îmi dau seama câtă muncă am depus, dar « da », aș face același lucru”, declară Dorin Constantinescu.

Foto: Saul Pop

Etichete: los angeles tatuaje
Ultimele Stiri
abonare newsletter