Actualitate

Primăria cheltuieşte 25.000 lei pentru supravegherea cosmetizării clădirilor. Va angaja un specialist plătit cu ora

Înlăturarea elementelor periculoase de pe clădirile degradate din centru trebuie supravegheată de un specialist atestat de Ministerul Culturii.

Pe lângă faptul că Primăria pune bani din bugetul local pentru “cosmetizarea” clădirilor degradate din centru, acum trebuie să plătească şi un specialist atestat de Ministerul Culturii care să supravegheze lucrările. Această situaţie a apărut după ce ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu s-a autosesizat asupra faptului că lucrările de îndepărtare a elementelor periculoase au început fără a avea aviz de la Ministerul Culturii.

Pentru angajarea unui specialist care să supravegheze lucrările, Primăria Cluj-Napoca a publicat un anunţ de achiziţii publice. Este pusă la bătaie suma de 25.000 lei, fără TVA, cei interesaţi fiind aşteptaţi să depună ofertele până în 22 ianuarie.


Specialistul trebuie să analizeze documentaţia şi clădirea, lucrarea propriu zisă şi să întocmească un raport de punere în siguranţă şi dacă este cazul să specifice măsuri de păstrare a elementelor arhitecturale.

Se va încheia un acord cadru valabil pentru doi ani, cu o valoare minimă de 30 minute şi maximă de 250 de ore.


Îndepărtarea elementelor periculoase de pe clădiri a început în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Din cauza degradării continue, în ultima perioadă, bucăţi de tencuială şi elemente decorative s-au  desprins de pe clădiri. În decembrie, o tânără s-a trezit cu o bucată de tencuială în cap în timp ce trecea pe lângă hotelul Continental. Tot în decembrie, de pe Eroilor s-au desprins elemente decorative de pe o clădire.


În aceste condiţii, Primăria a început să “cosmetizeze” imobilele care sunt pericol pentru cetăţeni. Cu ajutorul pompierilor, sunt date jos elementele care sunt în pericol să cadă. Această acţiune a ajuns la urechile ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu care şi-a exprimat îngrijorarea față de slaba reprezentare a specialiștilor în acțiunea Primăriei Cluj-Napoca de înlăturare a unor fragmente din fațadele unor clădiri din centrul istoric al orașului și a propus organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase. Primăria s-a văzut nevoită să trimită vineri Ministerului Culturii documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor necesare.

abonare newsletter