Actualitate

Artiştii care schimbă faţa Poloniei. Birocraţia ucide arta din faşă la Cluj

Arta stradală este greu de realizat din cauza legilor. Nu însă şi în străinătate. Doi artişti realizează în Polonia o „mică revoluţie” în lumea artei stradale. Ei fac desene cât blocul, la propriu. La scurt timp după debut, faima celor doi a ajuns la nivel internaţional şi tot mai multă lume le solicită desenele în diferite ţări de pe glob pentru a da o pată de culoare blocurilor. În Cluj, artiştii nu-şi permit luxul să viseze pentru că hârţogăraia îi „omoară” şi se mulţumesc cu diferite festivaluri.

Echipa „Etam Cru” – compusă din Bezt (Mateusz Gapski) şi Sainer (Przemek Blejzyk) – realizează legal graffitiuri în oraşele din Polonia de mai bine de zece ani, relatează businessinsider.com.  Pentru că lucrează legal, de cele mai multe ori în parteneriate public – private, ei au voie să creeze picturi care se pot întinde pe zece etaje.

Echipa a devenit atât de bună încât a început să realizeze grafitiuri atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în restul Europei.


Artiştii clujeni cu greu se pot gândi la asemenea proiecte deşi ar vrea foarte mult să facă şi ei asemenea desene.

„Sincer îţi spun toată lumea vrea să facem aşa ceva. Dar foarte puţini se zabt pentru că este foarte mare bătaie de cap cu actele. Nu prea mai ai chef să desenezi după ce-ţi baţi atâta capul cu aşa ceva”, a spus Sys, un tânăr artist clujean.


Tânărul, în vârstă de 25 de ani, spune că un prieten de-al său a încercat să obţină toate aprobările necesare iar cerinţele foarte severe îi descurajează pe marea majoritate a artiştilor stradali.

„Îţi trebuie tot felul de aprobări. Mi-a spus un prieten care a încercat. Trebuie construit proiectul foarte detaliat şi să ştii pe fiecare parte ce o să fie. Trebuie explicat punct cu punct. Ca să afli tot ce-ţi trebuie să-ţi iasă  bine şi să primeşti aprobare îţi dai seama că trebuie să mergi pe la toţi”, a declarat tânărul.


În ţările occidentale astfel de desene pe blocuri sunt încurajate de autorităţi, iar artiştii au şanse mult mai mari de afirmare.

„În străinătate este cu totul şi cu totul diferit. Eu am făcut un astfel de desen în Austria la o clădire de apartamente. Un alt exemplu este Anglia. Acolo n-ai nevoie nici măcar de proprietar. Este nevoie doar de cel care stă în clădire. În Anglia este mult mai tolerantă societatea la asemenea proiecte. E mult mai uşor să reuşeşti şi să faci asta”, a conchis tânărul artist.


În Cluj un astfel de desen există pe clădirea şcolii Simion Bărnuţiu de pe Calea Dorobanţilor.

abonare newsletter