Actualitate

Bani „tăiaţi” de la farmacii în favoarea bolnavilor

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/29_ziua/07 farmacie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Sănătăţii a anunţat că va plăti mai puţin pentru medicamente distribuitorilor şi farmaciilor pentru a putea face economii.

 

Preţurile pe care le decontează statul distribuitorilor şi farmaciilor pentru 1.400 de medicamente pentru boli cronice vor fi mai mici, începând cu 1 august. Pacienţii nu vor fi însă afectaţi de această măsură.


Ministerul Sănătăţii a întocmit un proiect de lege în care se menţionează că, de la 1 august, distribuitorii şi farmaciile vor primi mai puţini bani pentru medicamentele pe care le asigură pacienţilor în cadrul programelor naţionale de sănătate. Mai exact, preţul de pornire pe care statul îl va deconta acestora va fi mai mic cu 15% decât în prezent.

Aceste reduceri de preţ se aplică însă doar pentru medicamentele din lista C2, destinate anumitor boli cronice. “Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.


Economii pe spinarea altora

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, reducerea de preţ pentru decontarea medicamentelor este necesară pentru a face economii la bugetul de stat astfel încât Ministerul să îşi permită asigurarea, în continuare, a tratamentului gratuit pentru bolnavii cronic. „Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării, în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi”, au afirmat reprezentanţii Serviciului de Presă al Ministerului.


Prea puţini bani şi prea mulţi bolnavi

Conducerea Ministerului a motivat scăderea preţurilor de decontare prin lipsa fondurilor ca urmare a creşterii numărului de bolnavi. “În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. De exemplu, în anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% faţă de 2008, iar în 2010 cu 26 % faţă de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scăderea preţului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse în programele naţionale de sănătate, astfel încât să le putem asigura pentru un număr cât mai mare de pacienţi”, a mai spus Cseke Attila.


Pacienţii nu vor avea de suferit

În urma diminuării preţurilor de decontare, pacienţii nu vor avea de suferit ci vor putea să îşi ridice, în continuare, reţetele prescrise de medici. Cei care vor avea de pierdut vor fi însă farmaciştii şi distribuitorii de medicamente, deoarece Ministerul, pe lângă că scade preţul de decontare, le-a cerut acestora să scadă adaosurile pe care le practică. În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% şi suma fixă de 20 lei. În formula veche, cota putea varia între 14% şi 30 lei. În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 lei, faţă de procentele vechi cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 lei.

abonare newsletter