Actualitate

Comemorare la Cluj: Peste 150 de persoane depun flori şi aprind lumânări, în memoria victimelor de la Colectiv

Peste 150 de persoane s-au adunat, duminică, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca şi depun flori şi lumânări aprinse într-o acţiune de comemorare a victimelor din clubul Colectiv din Bucureşti.

Participanţii la comemorare s-au adunat la prânz în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde depun flori şi aprind lumânări în faţa statuii lui Matei Corvin, pentru a comemora victimele incendiului din Colectiv, manifestarea fiind anunţată pe reţelele de socializare.

Organizatorul manifestării, Florin Bădiţă, a adus şi un banner cu mesajul "Corupţia omoară oameni” şi a lipit pe pavaj două coli pentru ca persoanele prezente să poată scrie diverse mesaje pentru ca astfel de evenimente tragice să nu mai aibă loc.


"Ne-am întâlnit pentru a aduce un ultim omagiu celor are au decedat în Bucureşti, este o comemorare. Am adus şi un banner cu mesajul "Corupţia omoară oameni" prin care am vrut să sugerez oamenilor că, dacă vor schimbare, nu e destul să se schimbe nişte regulamente în cluburi, ci să reacţioneze, să fie proactivi când văd că legea nu este respectată. Schimbarea vine din fiecare dintre noi când nu vom mai tolera lucrurile după principiul "merge şi aşa"”, a spus Bădiţă.

Acesta a spus că şi-a pierdut un prieten în incendiul din clubul Colectiv cu care s-a văzut ultima oară la Festivalul Untold de la Cluj-Napoca.


În Piaţa Unirii a aprins o lumânare şi a adus o floare şi Valentin Jucan, membru CNA, care a spus că în această perioadă de trei zile de doliu naţional ”politicienii ar trebui să stea mai mult acasă”

“Mare din atitudinea lor s-a reflectat în ceea ce s-a întâmplat în aceste zile. Corupţia care le curge prin vene şi-a arătat rezultatele în noaptea fatidică de la Bucureşti”, a spus Jucan.


În ceea ce priveşte modul în care televiziunile au reflectat tragedia, Jucan a arătat că multe au înţeles că este un moment trist, în timp ce altele şi-au continuat îndeletnicirile, dar “într-un timbru mult mai redus”.

“Salut această dovadă de maturizare a televiziunilor din România. Sper ca acest subiect să nu ţină o săptămână, ca după aceea să fie dat uitării. Şi când spun dat uitării, nu mă refer la noi, pentru că noi nu vom uita niciodată ce s-a întâmplat, noi cei de pe stradă, şi părinţii care nu îşi vor mai aştepta copiii acasă. Dar îmi este teamă că instituţiile statului vor uita, cei care se află vremelnic la conducerea unor instituţii, după o perioadă rezonabilă de timp nu vor mai face nimic. Sper că acest lucru să nu se întâmple, dar mă tem că se va întâmpla aşa”, a subliniat Valentin Jucan.


La ora transmiterii acestei ştiri, acţiunea de comemorare este în plină desfăşurare.

În urma incendiului izbucnit vineri seară în clubul Colectiv, la un concert, şi-au pierdut viaţa 29 de oameni, cei mai mulţi tineri, şi sunt internaţi 140, între care mai mult de jumătate, până la 90, în stare critică şi foarte gravă.


Martori aflaţi în club au spus că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele antifonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete antifonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter