Actualitate

Cum tratează Consiliul Judeţean problema finalizării Centrului de Deşeuri: Facem cât vom putea. Negocierile cu Atzwanger au eşuat, finalizarea CMID, din banii instituţiei

După mai multe ultimatumuri şi acuzaţii, negocierile dintre Consiliul Judeţean Cluj şi constructorul Centrului de Deşeuri, societatea Atzwanger, au eşuat. În aceste condiţii, conducerea Consiliului Judeţean spune că este posibilă organizarea unei noi licitaţii şi recunoaşte ca restul lucrărilor să nu mai fie făcute din bani de la Uniunea Europeană ci din bugetul instituţiei.

Întrebat ce se mai aude despre finalizarea Centrului de Deşeuri, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, spune că nu s-a ajuns la niciun acord cu firma Atzwanger şi că instituţia pe care o conduce este pregătită să reliciteze proiectul.

“Aşteptăm după un răspuns în scris din partea celor de la Atzwanger că nu sunt de acord cu propunerile nostre. Am avut o întâlnire doar la Prefectură zilele trecute. Dânşii ne-au chemat în Italia, după aceea ne-au chemat la Bucureşti, după aceea la un hotel privat, ca să vedeţi ce atitudinea unui constructor care doreşte să vină în sprijinul deblocării acestei situaţii. Ne-am întâlnit până la urmă la Prefectură. Nu au vrut în Consiliul Judeţean, parcă eram într-un război. Nu înţeleg, ei ne-au cerut să ne vedem pe un teren neutru. Parcă aici îi împuşcam sau îi mâncam. Ne-am întâlnit la Prefectură şi este o vorbă «am vorbit, s-a rezolvat, nu se poate». Noi suntem pregătiţi să relicităm. Se va face cât se va putea. Până când nu facem licitaţia şi vedem ce se întâmplă nu pot să vă spun mai multe”, a spus Seplecan.


Preşedintele CJ Cluj recunoaşte că dacă lucrările nu vor fi finalizate până în luna decembrie, nu vor mai putea fi făcute din fonduri europene, ci din banii instituţiei, fără însă a menţiona la ce valoare s-ar ridica aceste sume.

“FIDICUL Galben, partea de sus, este în proporţie de 80% finalizat, dacă ar avea bunăvoinţă cei de la Atzwanger şi n-ar vrea să-şi ia doar banii şi după aceea să plece, pentru că sunt lucrări neconforme de 13,5 milioane, nu ne putem juca cu banii, ei trebuie să remedieze acele lucrări şi să termine acele lucrări în acest an. Ei doresc să le facem plăţile şi după aceea vedem dacă dânşii mai dau drumul la lucrări sau nu. Ceea ce eu nu-mi permit. Dacă, Doamne Fereşte, în timp, nu terminăm licitaţia sau cineva contestă, e posibil ca lucrarea să nu mai fie făcută în FIDICUL Galben în totalitate pe fonduri europene, FIDICUL Roşu e fazat până în 2019, deci doar FIDICUL Galben trebuie terminat acum până la sfârşitul anului. Posibil, dacă ne prinde lucrarea după decembrie, partea cealaltă de 20-30% să fie făcută din bugetul Consiliului Judeţean, dar nu înseamnă că lucrările nu merg mai departe”, a mai precizat Seplecan.


În luna iunie, Comisia de Adjudecare a Disputelor, care a avut rol de mediator în disputa dintre Consiliul Judeţean şi fostul constructor al Centrului de Deşeuri, firma Atzwanger, a decis reluarea contractului cu constructorul Centrului de Deşeuri. Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a transmis conducerii Atzwanger să vină cu un set de soluţii şi propuneri pentru deblocarea proiectului Centru de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), propuneri care nu au fost acceptate de Consiliul Judeţean. Printre pretenţiile Atzwanger s-au numărat, printre altele, revocarea actului de reziliere a contractului şi plata sumelor restante.

Între timp, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au început urmărirea penală pentru lucrări fără autorizaţie, excavări ilegale şi furt de pământ la obiectivul Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) în judeţul Cluj.


CJ Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, şi care trebuia finalizat în octombrie 2014. Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoare contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger.

La sfârşitul anului trecut, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru.


Reprezentanţii CJ Cluj anunţaseră că proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor este în curs de revizuire şi că noul termen pentru finalizarea lucrărilor era 31 decembrie 2015, dar acesta a fost prelungit, fără a se mai avansa o nouă dată de finalizare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter