Actualitate

Lucrări de mântuială? „Centura de diamant” a Clujului, care a costat 156 de milioane de euro, se reasfaltează

La nici trei ani de la darea în folosință a șoselei de centură, care ajuns să fie cunoscută în întreaga lume din cauza costului extrem de mare cu care a fost realizată, asfaltul este îndepărtat pentru că nu a fost de calitate.

sursa foto evz.ro sursa foto evz.ro

Cine circulă în aceste zile pe șoseaua de centură Vâlcele- Apahida, care ocolește pe la est municipiul Cluj-Napoca, poate observa că muncitorii unei firme private lucrează de zor la reconstruirea stratului de asfalt pe care circulă mașinile, scrie evz.ro. Această șosea a fost poreclită „șoseaua de diamant”. Pentru cei 24 de kilometri, România a plătit suma de 156 de milioane de euro, adică 6,5 milioane de euro/km, sumă cu care s-ar fi putut construi un kilometru de autostradă.

O expertiză solicitată în urmă cu câteva luni de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj a scos la iveală faptul că stratul de asfalt așternut, pe care circulă mașinile, nu respectă rețeta impusă în caietul de sarcini elaborat la momentul derulării licitației. „Am avut unele dubii cu privire la asfalt și am solicitat o expertiză. În multe locuri, stratul de uzură trebuie îndepărtat. Sunt și locuri unde toate trei straturile de asfalt precum chiar și fundația trebuie refăcute. În zona unor sensuri giratorii, cum sunt cele de la Vâlcele și Sânnicoară, constructorii trebuie să refacă pe banii lor fundația drumului”, a spus un oficial al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).


Au turnat un strat mai subțire decât era în caietul de sarcini

Expertiza a mai scos la iveală faptul că grosimea stratului de asfalt în unele zone este mai mică decât cea stabilită prin caietul de sarcini, fapt ce arată că cei care s-au ocupat de asfaltare au folosit mai puțin bitum decât cel trecut în proiect. „Noi am făcut carote în drum și analize de specialitate la propriile noastre laboratoare. În unele locuri, s-a stabilit că grosimea stratului de asfalt este mai mică decât ar fi trebuit să fie. Constructorul a obiectat la acest capitol și a făcut propriile lui carote, la acostamente, unde grosimea stratului de asfalt corespunde. Acum, ei refac pe banii lor drumul”, susține același angajat al CNANDR.

Oficialii CNADNR refuză să spună, însă, pe ce distanță trebuie refăcute lucrările. La fața locului, cine parcurge șoseaua de centură poate observa că pe mai bine de nouă kilometri muncitorii au frezat deja asfaltul pe o bandă de circulație și au așternut unul nou.


Din primele estimări, până în prezent au fost efectuate lucrări de reparații a peste 20.000 de mp de asfalt, costul fiind de aproximativ 400.000 de euro.

„O refacem pe banii noștri”

Lucrările de refacere a stratului de uzură sunt executate de Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj, aceeași firmă care în urmă cu trei ani s-a ocupat de asfaltare. Directorul ARL Cluj, Dan Lucian Mihancea, recunoaște că muncitorii firmei sale lucrează în aceste zile la șoseaua de centură, dar nu pentru că firma nu ar fi respectat rețeta stabilită, ci pentru că, în decursul timpului, au apărut defecțiuni. „Noi am fost subcontractori și ne-am ocupat de asfaltări. Dacă nu respectam rețeta la asfalt nu am fi fost plătiți. Este logic că nu am fi fost plătiți dacă lucrările erau defectuoase. Este o lucrare în garanție și unele defecțiuni, mai mici sau mai mari, care au apărut le refacem pe cheltuiala noastră”, a spus directorul Mihancea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter