Actualitate

Desfiinţarea RAADPP rupe în două noul mare PNL

Negocierile privind desfiinţarea RAADPP sunt în toi şi se prelungesc până mâine la ora 13.00 când va avea loc şedinţa de Consiliu Judeţean.

Desfiinţarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj a încins spiritele între liberalii care provin din fostul PDL şi vechiul PNL.

Călin Tuluc, liderul consilierilor județeni PNL din cadrul Consiliului Județean (CJ) Cluj, a trimis un mesaj prin care i-a convocat astăzi pe toți consilierii județeni să dezbată ordinea de zi a şedinţei de CJ de mâine.


În realitate, singura problemă dezbătută a fost votul pe proiectul de hotărâre privind reorganizarea RAADPP, ştiut fiind faptul că Tuluc este un apropiat al fostului preşedinte Alin Tişe, care îl susţine pe Mircea Avram şi caere nu este de acord cu desfiinţarea RAADPP.

Potrivit unor surse, intenţia consilierilor judeţeni PNL este de a propune amânarea proiectului de hotărâre, chiar dacă aceştia recunosc că o reorganizare a Regiei “se impune neapărat”.


După întâlnirea de astăzi, o altă şedinţă a fost convocată de preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan mâine.

“Eu am convocat o şedinţă cu consilierii judeţeni PNL înainte de şedinţa de CJ. Consider că, în interesul cetăţenilor Clujului, este necesar ca prevederile legii să nu fie înfrânte de o aşa-zisă voinţă politică. Tocmai de aceea am încredere şi sunt convins că toţi consilierii judeţeni, indiferent de culoarea lor politică, vor respecta legea şi vor înţelege că bunul public şi interesul judeţului este mai presus ca orice” a precizat Seplecan.


Nici consilierii judeţeni PSD nu s-au hotărât încă cum vor vota proiectul de hotărâre privind desfiinţarea RAADPP.

În cursul zilei de miercuri, conducerea Consiliului Judeţean Cluj a trimis mai multe motive pentru care, în viziunea lor, este necesară reorganizarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj.


“RAADPP nu este un serviciu public ci o persoană juridică ce desfăşoară activităţi economice, înfiinţată de către Consiliul Judeţean Cluj şi care nu mai îndeplineşte niciuna dintre condiţiile prevăzute de lege care i-ar permite să mai presteze serviciul de administrare a domeniului public şi privat, respectiv nu are în derulare proiecte de investiţii cofinanţate din fonduri europene şi din împrumuturi rambursabile. De asemenea, regiile nu sunt eligibile pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-20120. Administrarea domeniului public şi privat de către RAADPP cade sub incidenţa regulilor privind ajutorul de stat. Prin urmare, acordarea fără o procedură de achiziţie publică a unor contracte de lucrări sau de servicii, a unor drepturi pentru ocuparea sau utilizarea domeniului public, sau acordarea unor drepturi exclusive care au o valoare economică presupune o renunţare la resurse de stat şi poate crea un avantaj pentru beneficiari”, arată CJ Cluj.

Mai mult, ei au prezentat şi un răspuns venit din partea ANAF cu privire la pierderea TVA-ului recuperat pentru Cluj Arena în cazul în care RAADPP s-ar desfiinţa. Mircea Avram a afirmat că din cauza deciziei preşedintelui Mihai Seplecan de a reorganiza Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Consiliul Judeţean Cluj va fi obligat să restituie la buget cele 8 milioane de euro din TVA-ul recuperat pentru lucrările contractate prin intermediul RAADPP de la Cluj Arena.


“Consiliul Judeţean Cluj s-a adresat pe această temă ANAF care ne-a răspuns că în situaţia în care RAADPP Cluj ar urma să fie desfiinţată şi să anuleze codul de înregistrare în scopuri de TVA, aceasta nu are obligaţia ajustării TVA-ului pe care l-a dedus în perioada în care s-a subrogat în drepturile şi obligaţiile judeţului Cluj”, au mai precizat reprezentanţii CJ Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter