Actualitate

Medicii de familie insistă: vor 6% din PIB pentru sănătate!

<p><img src="documente/stories/06_iunie/07_ziua/04spital1 fin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Medicii de familie atenţionează că sistemul sanitar este blocat de neputinţă şi este subfinanţat, astfel că solicită alocarea a 6% din PIB pentru sănătate.</p>

 

Reprezentanţii medicilor de familie din toată ţara solicită să se aloce minim 9% pentru asistenţa medicală primară din totalul fondului naţional de asigurări de sănătate pentru anul în curs.


Conducerea Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) şi a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) atrag atenţia că pacienţii au acces din ce în ce mai greu la servicii medicale şi medicamente, iar farmaciştii şi producătorii îşi recuperează din ce în ce mai greu banii. Mai mult, cabinetele nu au venituri decente şi de aceea medicii emigrează. “Este evident că sistemul de asigurări de sănătate patronat de stat, în formă actuală, şi-a atins limitele”, afirmă dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF.

 


Mai mulţi bani vor salva sistemul sanitar

 


Potrivit conducerii SNMF şi FNPMF, soluţia unanim acceptată este creşterea finanţării sănătăţii românilor şi repartizarea fondurilor în funcţie de gradul de solicitare a diverselor niveluri de asistenţă medicală. “De aceea, în interesul populaţiei şi la recomandarea Băncii Mondiale, cerem alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, creşterea treptată şi substanţială a bugetului pentru asistenţa medicală primară până la cel puţin 10 – 12% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, în următorii cinci ani, obligatoriu minim 9% pentru asistenţa medicală primară din total FNUASS pentru anul în curs”, consideră dr. Doina Mihăilă, preşedintele FNPMF.

 


Medicii mai au şi alte solicitări

 


Reprezentanţii medicilor de familie mai solicită şi clarificarea normelor de aplicare a contractului-cadru cu privire la asistenţa pacienţilor cronici. De asemenea, mai spun că informatizarea trebuie să fie obiectul unui contract separat, negociat şi suportarea costurilor de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), atât pentru asigurarea tehnicii necesare, cât şi a muncii de editare a cardurilor. Reamintim că medicilor de familie li se cere să suporte o parte din costurile informatizării sistemului medical.

 

Nu vor cod de bare pe reţete

Rodica Tănăsescu şi Doina Mihăilă spun că medicii nu sunt de acord nici cu introducerea codului de bare pe reţete medicale, aşa cum propune CNAS, iar în plus, ei cei conducerii CNAS ca toate documentele şi actele normative care îi privesc să fie negociate.

De asemenea, reprezentanţii medicilor cer o mediere, adică intervenţia primului ministru pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară.

Conducerea celor două asociaţii spune că dacă toate aceste prevederi vor fi adoptate, ele vor duce la condiţii mai bune în spitale, investiţii majore pentru refacerea infrastructurii, dotarea cu aparatură performantă, medicamente şi materiale sanitare, precum şi la mai multe servicii specializate pentru pacienţi şi menţinerea personalului medical în ţară.

Vă reamintim că medicii de familie din România au încercat încă din 2009 să promoveze o iniţiativă de lege care ar obliga Guvernul să aloce în fiecare an 6% din produsul intern brut pentru Sănătate, indiferent de partidele care sunt la conducere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter