Actualitate

Nou record la producţia de opiu în Afganistan

Suprafeţele culturilor de mac destinat producţiei de opiu au înregistrat un nou record în Afganistan în cursul anului 2014, potrivit ONU, semn al eşecului politicii Washingtonului împotriva drogurilor, în contextul în care NATO se pregăteşte să-şi retragă trupele din regiune.

Cu 80% din producţia mondială, Afganistanul rămâne primul producător de mac, din care se obţine opiul şi, totodată, alimentează traficul profitabil în această ţară foarte săracă, informează Mediafax.

În cursul anului 2014, 224.000 de hectare de teren au fost cultivate cu mac, o creştere cu 7% în raport cu 2013, arată raportul anual al Biroului Naţiunilor Unite pentru combaterea traficului cu droguri (UNODC), dat publicităţii miercuri Cifrele arată o creştere de trei ori a suprafeţelor culturilor de mac, în comparaţie cu 2002 (74.000 de hectare), la un an după intervenţia trupelor occidentale conduse de Statele Unite, care a înlăturat de la putere regimul talibanilor.


De atunci, în pofida programelor de combatare susţinute cu miliarde de dolari de Statele Unite, suprafeţele culturilor au crescut, în special în sud, în partea controlată de rebelii talibani. În total, 19 provincii dintre cele 34 ale ţării produc mac, cifre similare cu cele de anul trecut, potrivit ONU. În 2014, producţia a rămas, în consecinţă, localizată în aceleaşi zone geografice.

În general pregătită în laboratoare ilegale de la graniţe, producţia este transportată prin rutele de trafic din ţările care se învecinează cu Afganistanul, la nord prin fostele republici sovietice, la sud prin Pakistan şi la vest prin Iran.


Potrivit ONU, producţia de opium este estimată la 6.400 de tone în 2014, în creştere cu 17% în raport cu 2013, dar nu egalează recordul de 7.400 de tone produse în 2007. „În 2014, preţul opiumului a scăzut în toate regiunile din Afganistan, iar o posibilă explicaţie este creşterea ofertei în urma creşterii producţiei”, notează raportul UNODC.

Lupta împotriva traficului cu droguri pare să fie cel de-al doilea eşec al occidentalilor în Afganistan, după cel privind stabilizarea situaţiei din ţară. În acest context, retragerea forţelor NATO din Afganistan, programată pentru sfârşitul anului, provoacă temeri în legătură cu o creştere a culturilor de mac, pe fondul instabilităţii din ţară, în condiţiile în care forţele de securitate afgane sunt implicate în confruntări cu talibanii, în continuare activi pe teritoriul ţării.


Pentru a justifica creşterea suprafeţelor culturior în cursul acestui an, un oficial a explicat că „forţele de securitate s-au ocupat aproape în totalitate de alegerile prezidenţiale în 2014". "Obiectivul nostru a fost distrugerea a 8.500 de hectare de culturi, dar nu a avut loc nicio distrugere în timpul organizării alegerilor”, a adăugat el.

La rândul lor, talibanii percep un impozit cultivatorilor, pentru a-şi finanţa acţiunile armate împotriva Guvernului afgan şi a trupelor NATO. Cu toate acestea, ei nu sunt singurii implicaţi în acest trafic profitabil, care, de asemenea, îi îmbogăţeşte pe liderii grupărilor locale, dar şi pe autorităţi. Veniturile generate de cultivarea macului înainte de prelucrare în Afganistan, sunt estimate la 0,85 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 4% din PIB-ul ţării.

abonare newsletter