Actualitate

Reacţii DURE ale foştilor preşedinţi de CJ Cluj după rezilierea contractului la Centrul de Deşeuri: Ne vor invada gunoaiele şi şobolanii

Foştii preşedinţi ai Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe şi Marius Nicoară au comentat în termeni duri decizia CJ Cluj de reziliere a contractului pentru construirea Centrului de Deşeuri. Contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri a fost reziliat încă de săptămâna trecută, după ce firma care trebuia să remedieze neregulile constatate prin expertiza tehnică nu a făcut-o. Acum, CJ Cluj se pregăteşte de organizarea unei noi licitaţii.

Fostul preşedinte al CJ Cluj Marius Nicoară este de părere că în curând judeţul Cluj va fi invadat de gunoaie şi de şobolani.

“Nu cunosc subiectul, nu ştiu motivele pentru care acel contract a fost reziliat, am înţeles că au fost probleme mari acolo. Pe vremea când eram eu preşedinte de Consiliu Judeţean nu am lucrat direct cu firma Napoca SA. Colaborarea pe care a avut-o Napoca SA cu Aeroportul Internaţional Cluj a fost foarte ok. Eu nu le-am cerut niciodată să încalce legea. Este foarte păcat că se întâmplă astfel de lucruri şi stopează  proiecte de acest gen, foarte mari. Riscurile sunt foarte mari. E rău ceea ce se întâmplă şi negativ pentru judeţul Cluj. În curând ne vor năpădi gunoaiele şi şobolanii”, a declarat senatorul Marius Nicoară şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.


Fostul preşedinte al CJ Cluj Alin Tişe în mandatul căruia a fost încheiat contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri este de părere că această reziliere reprezintă un eşec “lamentabil”, dovadă a “ineficienţei şi incompetenţei” conducerii CJ Cluj.

“Eu m-am străduit timp de doi ani de zile să aduc la Cluj 77 milioane de euro fonduri europene. Proiectul a fost pornit de la zero tocmai să scutim primăriile să nu facă pe banii lor acest proiect. Doi ani şi jumătate am muncit la acest proiect. Rezilierea contractului este o dovadă a ineficienţei şi incompetenţei conducerii Consiliului Judeţean Cluj. Au compromis acest proiect început bine. În situaţia în care se află astăzi, Consiliul Judeţean Cluj e în moarte clinică. Proiectele mari sunt blocate. Sper ca Guvernul să nu menţină această stare de incertitudine la Consiliul Judeţean Cluj care va duce sărăcie judeţului şi să organizeze alegeri. Bineînţeles că PSD va gândi electoral şi viitoarele alegeri de la CJ Cluj. Decizia de a rezilia contractul reprezintă un eşec lamentabil, sunt bani europeni pe care Clujul riscă să-i piardă. Jumătate din proiect este distrus. E inadmisibil ca după doi ani de zile să te trezeşti în aceeaşi situaţie. Există şansa unei noi conduceri care să vină şi să-şi asume aceste proiecte, măcar să le termine pe cele începute de mine. În regim de urgenţă trebuie organizate alegeri, interimatul conduce rău. Conducerea CJ Cluj trebuia să organizeze o nouă licitaţie imediat după ce firma Confort SA a intrat în insolvenţă, nu să aştepte doi ani de zile. CJ ar fi trebuit să decidă de îndată organizarea unei noi licitaţii”, a precizat Alin Tişe, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.


La rândul său, consilierul judeţean Mihai Seplecan, care a cerut în nenumărate rânduri rezilierea contractului la Centrul de Deşeuri, arată cu degetul spre conducerea CJ Cluj şi pe funcţionarii implicaţi în acest proiect.

“După cum spuneam şi în prima mea perioadă când am fost preşedinte de consiliu judeţean am atras atenţia asupra posibilelor probleme care erau la groapa de gunoi şi am spus că voi aştepta acea expertiză care a sosit în luna august pentru a lua măsurile cele mai rapide şi benefice pentru cetăţenii judeţului Cluj. Am spus şi în iulie în cel de-al doilea mandat că dacă lucrările şi proiectul sunt neconforme trebuie reziliat contractul. Am tras un semnal de alarmă de fiecare dată că vom ajunge ca în Napoli cu gunoaiele pe străzi. Să fiu dur, nu vreau să acuz pe nimeni, dar cred că acolo lucrurile au degenerat după ce firma SC Confort SA a intrat în insolvenţă şi lider a fost pus Atzwanger Spa. Cred că se aşteptau, vezi modelul Kiat, aceste firme care căpuşează banul public, să vină în plenul Consiliului Judeţean să votăm noi consilierii acte suplimentare pentru a creşte costurile. Cred că cei care au răspuns din conducerea CJ Cluj de acest proiect au băgat această firmă Napoca SA sub antrepriză la Atzwanger Spa pentru că numai aşa puteau cere şpagă, având în vedere că Atzwanger sunt străini şi nu au putut. Cred că ceea ce s-a întâmplat la aeroport sunt lucruri minore pe lângă ce se întâmplă la groapa de gunoi. Cer sancţionarea celor din conducerea CJ Cluj care au răspuns de acest proiect, celor din CJ Cluj care au fost în acest proiect, funcţionari publici, şi tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi în acest proiect. Cei care răspund de acest proiect trebuie să ia măsuri pentru a recupera banii alocaţi firmei Confort SA. Nu cred că este un dezastru rezilierea contractului. E un dezastru ceea ce a făcut conducerea CJ. Şi-a bătut joc de acest proiect, şi-a bătut joc de un judeţ întreg. Cred că acest proiect trebuie cât mai repede relicitat şi noua firmă să intre şi să lucreze ce au stricat alţii. Acolo e o bombă cu ceas. S-au făcut plăţi către o firmă aflată în insolvenţă şi datoare CJ Cluj, s-au făcut lucrări care nu au fost comandate. Cer şi eu alegeri cât mai rapide la CJ Cluj pentru stabilitate, pentru proiectele judeţului şi binele cetăţenilor”, a declarat Mihai Seplecan, consilier judeţean.


În schimb, vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu spune că instituţia este pregătită de o nouă relicitare şi că se va face tot posibilul ca lucrările să fie finalizate în decembrie 2015.

“Când au fost constatate neconcordanţele în urma expertizei tehnice s-a discutat clar cu constructorul că dacă nu se va realiza remedierea problemelor se va ajunge la rezilierea contractului. Având în vedere că nu s-au respectat termenii contractului am hotărât rezilierea lui. Suntem pregătiţi pentru relicitare. Se reevaluează tot ceea ce a mai rămas de construit. Vom face tot posibilul să terminăm proiectul până în decembrie 2015”, a precizat vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu.


Şi prefectul Gheorghe Vuşcan este de părere că funcţionarii publici din Consiliul Judeţean trebuie să dea explicaţii în legătură cu această situaţie.

 “Consiliul Judeţean a luat acea decizie de reziliere a contractului în urma unei expertize tehnice. Nu e problema noastră neapărat, dar suntem informaţi de ceea ce se întâmplă acolo. Nu s-a respectat proiectul tehnic, sunt lucrări raportate ca executate şi nu sunt executate, plus problema alunecărilor de teren. Dau crezare experţilor şi hotărârea CJ Cluj este binevenită pentru că mai devreme sau mai târziu trebuiau deblocate lucrurile. Clujul este într-o situaţie delicată în  legătură  cu perspectiva depozitării deşeurilor. Şi dacă ar fi funcţionat acea celulă Clujul ar fi rămas cu o problemă. Capacitatea acelei celule este una insuficientă pentru volumul de deşeuri menajere pe care le produce Clujul şi comunităţile din jurul Clujului. Cineva din CJ Cluj va trebui să dea explicaţii în legătură cu această situaţie. Suntem în situaţie de provizorat în care s-a avizat pe o perioadă determinată depozitarea deşeurilor menajere lângă fosta groapă, proprietatea domnului Eugen Vereş, dar şi acolo lucrurile au ajuns la umplerea acelei suprafeţe şi găsirea altor soluţii. Cei de la mediu au venit cu o propunere să deblocăm această situaţie explozivă. Săptămâna viitoare ne vom întâlni să găsim soluţia legală din acest punct de vedere”, a precizat Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter