Actualitate

Cancerul de col uterin poate fi evitat. Informează-te acum!

<p /><img src="documente/stories/05_mai/20_ziua/06-radusan.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Testul Babeş-Papanicolaou este important pentru toate femeile, fiind o metodă eficace, utilizată pe scară largă, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Situat în inima Clujului, pe strada Constanţa numărul 8 bis, vă puteţi adresa pentru efectuarea acestui test, şi nu numai, cabinetelor Radusan.

 


În fiecare an, în România sunt diagnosticate aproximativ 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar numărul total al femeilor care suferă de această maladie este estimat în prezent la 40.000. Să înţelegem din aceasta că româncele nu au acces la informaţie?

 


Testul Babeş-Papanicolaou este un test care detectează leziunile precursoare ale cancerului de col uterin, adică încă din fazele incipiente ale bolii. Testul pozitiv trimite pacienta la investigaţii suplimentare: colposcopie, biopsie şi tratament adecvat.

Testul poate fi însă utilizat şi pentru depistarea infecţiilor vaginale, precum şi la evaluarea hormonală. Testul constă din colectarea celulelor de la nivelul colului uterin cu ajutorul unui instrument de prelevare, numit specul. Celulele sunt etalate direct pe o lamă, fixate şi apoi trimise la laborator de citologie sau anatomie patologică.


În laborator, lamele sunt colorate şi examinate. Rezultatele sunt exprimate în Sistemul de Clasificare Bethesda, care înlocuieşte vechea clasificare Papanicolaou (clasele I-V), clasificare considerată depăşită.

O metoda modernă de prelevare a celulelor în afară de cea convenţională este citologia în mediu lichid. În această metodă celulele prelevate sunt introduse într-un mediu lichid conservant. Metoda permite în afara examenului citologic şi determinarea virusului Papiloma Uman (HPV). Este important de menţionat descoperirea relaţiei dintre displaziile colului uterin şi a cancerului de col uterin şi virusul HPV, considerat agentul etiologic principal al bolii.


 

Cui i se adresează testul Babeş-Papanicolaou?


Toate femeile care au început viaţa sexuală trebuie să-şi facă acest test. Forurile de specialitate recomandă efectuarea anuală a testului, astfel riscul de a face cancer cervical este redus la minim. „Testul Babeş-Papanicolaou poate să-ţi salveze viaţa.”

 

Unde pot să-mi fac testul?

Testul se efectuează în cabinetele de ginecologie, recoltarea lui durează câteva minute, fiind o manevră nedureroasă şi neinvazivă.

Situat în inima Clujului, vă puteţi adresa pentru efectuarea acestui test şi nu numai cabinetelor Radusan, care oferă  servicii  medicale de înaltă calitate, într-o locaţie extrem de accesibilă şi elegantă. Societatea Civilă Medicală Radusan se distinge prin laboratorul de histopatologie şi citologie exfoliativă (testul Babeş- Papanicolaou, citologia lichidă monostrat, tipizare HPV) ce se  adresează pacienţilor care doresc un diagnostic rapid şi competent efectuat de medici histopatologi şi citologi cu recunoaştere naţională şi internaţională.

 

Din octombrie 2010 funcţionează Policlinica Radusan

Începând cu luna octombrie 2010, a fost implementat cu succes proiectul Policlinica Radusan. Orientată către pacient, Policlinica oferă consultaţii în următoarele specializări: Obstretică-Ginecologie, Endocrinologie, Alergologie-Imunologie Clinică,  Medicină Internă, Neurologie, Ecografie, Psihiatrie, Psihologie.

Dacă viaţa ta nu contează, atunci ce contează? Viaţa ta înseamnă familie, prieteni, înseamnă bucuria de a împărtăşi fiecare moment cu ceilalţi. Priveşte spre tine şi lasă-i şi pe ceilalţi să te privească. Nimic nu este mai important decât viaţa. Un control de câteva minute previne ceea ce ar putea să existe în tine de mult timp. Vino şi fă-ţi testul! Oricum, poate că nu ai nimic! Cu toate acestea e mai bine să ştii ce e cu tine pentru ca să ştii ce e de făcut. Ce te costă? Chiar crezi că viaţa TA mai poate fi cumpărată?

 

Dr. Titus Şuteu, director general Radusan

Dr. Rodica Păiş, medic primar laborator citologie

abonare newsletter