Actualitate

Studenții se plâng de taxele mari din noul an universitar

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a dat publicității luni un studiu în care prezintă valorile celor mai importante taxe pe care studenții sunt nevoiți să le plătească în 21 de universități din țară, atrăgând atenția că acestea cresc de la un an la altul și că multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale.

Conform studiului ANOSR, doar în ultimul an universitar 38% dintre universități au crescut taxele de școlarizare, discuții despre astfel de creșteri existând în peste jumătate dintre universități, iar în ultimii trei ani acestea au crescut în 81% dintre universități.

ANOSR arată și faptul că sunt diferențe "uriașe" între taxele de școlarizare încasate de universități pentru același program de studiu, deși costurile ar trebui să fie similare.


Astfel, dacă la Universitatea Româno-Americană specializarea Drept e taxată cu 2.000 de lei, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca același program de Drept e taxat cu 3.600 de lei. De asemenea, diferențele de la o universitate la alta pentru taxele plătite la specializări ca Economie, Psihologie sau Automatică și Calculatoare pot fi de până la 2.000 de lei. Cele mai mari diferențe sunt la specializările de Medicină — de la 4.800 de lei la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu până la 9.000 de lei la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, arată sursa citată.

Studiul ANOSR prezintă și o hartă a celor mai mari taxe de cămin din universitățile românești.


Deși în general căminele cu prețuri mari au condiții foarte bune, totuși uneori valoarea taxelor pe care studenții trebuie să le plătească pentru ele depășește limitele normale ale unui buget studențesc. Cele mai scumpe taxe de cămin sunt la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu — 540 de lei, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași — 500 de lei și la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași — 450 de lei.

Analizând taxele de admitere la universitate, ANOSR susține că acestea variază între 20 și 350 de lei, în contextul în care valoarea acestor taxe ar trebui să acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare și materialele utilizate, acestea nedepășind câteva zeci de lei.


Cele mai mari taxe de admitere, conform studiului ANOSR, sunt încasate de universitățile de medicină: Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" Iași — 350 de lei, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș — 200-500 de lei, Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj — 300 de lei.

De asemenea, taxele de reexaminare costă între 25 de lei per examen (Universitatea Politehnica Timișoara) și 135 per credit ECTS (Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca), ceea ce înseamnă că restanța unui examen de 5 credite poate ajunge la 675 de lei, arată reprezentanții studenților.


Studiul ANOSR mai arată și că 76% din universități nu fac diferențe între studenții la taxă și cei la buget când vine vorba de plata taxelor administrative.

"Atragem atenția universităților că problema subfinanțării educației nu trebuie rezolvată prin condamnarea pe nedrept a studenților la taxe mai mari și așteptăm din partea lor mesaje și acțiuni mai ferme prin care să atragă atenția asupra problemelor datorate lipsei unei alocări suficiente pentru educație. Așteptăm să vedem și propunerile de la Guvern privind Legea Bugetului pentru anul viitor pentru că dacă educația va fi tratată cu aceeași lipsă de importanță cu care a fost tratată la rectificarea bugetară din ultimele zile, suntem pregătiți să ne organizăm pentru o toamnă studențească", a declarat Cristi Popescu, președinte ANOSR, conform sursei citate.

abonare newsletter