Actualitate

UBB va scoate la concurs peste 8.000 de locuri bugetate, la nivel licenţă şi master

Înscrierea pentru anul acesta la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va începe luni, 14 iulie, și se va încheia în 31 iulie. Pentru facilitarea acestor înscrieri s-a pus la dispoziția viitorilor studenți o platformă on-line de preînscriere. Numărul locurilor bugetate la licență este același ca și anul trecut, în timp ce locurile bugetate pentru master au crescut ușor.

Universitatea Babeş-Bolyai va scoate la concurs, pentru anul universitar 2014-2015, un număr de 4.840 de locuri bugetate, peste 9.000 de locuri în regim cu taxă și 2.500 de locuri pentru învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. La nivel master vor fi scoase la concurs 3.500 locuri la buget, peste 6.000 de locuri la taxă și aproximativ 1.000 de locuri pentru învățământ cu frecvență redusă.

"Am constat cu bucurie că am păstrat în viziunea Ministerului calitatea și aprecierea din anii precedenți. Acest lucru se dovedește prin numărul de locuri bugetate primite: 4840 de locuri bugetate la licență și 3500 la master, astfel a crescut numărul de locuri de la master, iar la licență este identic cu numărul din anul precedent", afirmă conf. univ. dr.  Anna Soós, prorector responsabil cu linia maghiară și curriculum.


UBB propune pentru anul universitar 2014-2015 și cinci specializări noi la nivel licență: Informatică - linia de studiu germană; Informatică economică - linia de studiu maghiară; Marketing la Sf. Gheorghe - linia de studiu română; Știința mediului la Sf. Gheorghe - linia de studiu maghiară; Administrarea afacerilor în servicii de ospitalitate -  predare în limba engleză. De asemenea, UBB propune opt programe noi de master.

Pentru licență se scot la concurs 120 de specializări în limba română, 66 în limba maghiară, 12 în germană, 11 în engleză și 2 în franceză pentru învățământul la zi. La acestea se adaugă 39 de programe pentru învățământ la distanță, iar dintre acestea 30 sunt în română și 9 în limba maghiară.


Pentru linia master, UBB pune la bătaie  133 de programe în limba română, 37 în limba maghiară, 5 în germană, 40 în engleză și 4 în limba franceză.

Programe noi

În ceea ce privește studiul în limba germană, cererea printre viitorii studenți este mai mică decât în cazul altor linii de studiu. Cu toate acestea, cererea față de anii precedenți este într-o ușoară creștere. "Constatăm o cerere tot  mai mare în ultimii ani, mai ales pe partea de științele naturii sau, în cazul de anul acesta, informatica în limba germană", a afirmat lect. dr. Christian Schuster, vicepreședinte senat UBB linia germană.  Pentru linia germană, la nivel de licență există 413 locuri și 210 locuri la masterat, dintre care 132 bugetate la nivel licență și 72 bugetate la masterat.


UBB va avea, deci, din 15 iulie primul program de informatică în limba germană, care va fi susținut de parteneri MHP- A Porche Company și EBS. Studenții vor avea posibilitatea ca după terminarea studiilor să se angajeze în aceste companii.

Viitorii studenți care se înscriu pentru a studia în limba germană au și câteva avantaje față de ceilalți. "Studenții care se înscriu la câteva dintre programele noastre pot studia apoi în Germania cu speranța de a primi o diplomă din partea universităţilor partenere din Germania. Studentul se înscrie la noi, face un an de studiu aici, un an de studiu i se plătește cu o bursă în Germania, în anul trei se reîntoarce, dă licența la noi și primește două diplome: una din Germania, una din România", a spus Christian Schuster.


UBB este interesat să aducă învățământul la distanță la un nivel specific țărilor cu un sistem educațional mult mai bine dezvoltat. "Este o formă de învățământ care pare să fi intrat într-un con de umbră , dar pe noi ne interesează foarte mult să eliminăm acest lucru, acest con de umbră, și să readucem învățământul netradițional la un nivel la care a mai fost în România și la un nivel care este specific țărilor cu un sistem educațional mult mai bine dezvoltat", a spus  prof. univ. dr. Marcel Pop.  Pentru ID se vor organiza în cadrul UBB programe de studiu atât la nivel de licență, cât și la nivel masteral, în limba română și în limba maghiară.

Tabletă pentru cei de la ID

Începând cu anul școlar 2014-2015, Universitatea Babeș-Bolyai va pune la dispoziție studenților de la ID o tabletă, menită să le faciliteze procesul de învățare, fără să perceapă o taxă suplimentară pentru acest lucru. "E un proces care se află de căteva luni în derulare, să punem la dispoziția tuturor celor care vor intra în anul I, atât la nivel licență, cât și la nivel masteral a unei tablete PC, o tabletă menită să consolideze pachetul de resurse de învățare pe care Universitatea le pune la dispoziția studenților în cuantumul taxelor pe care le precepe. Nu se pune problema de costuri suplimentare pentru studenți", a mai spus Marcel Pop.


Reprezentații universității estimează cumpărarea a cel puțin 1000 de tablete, care vor rămâne în posesia studenților după terminarea studiilor. "Procedura de achiziție este în derulare, teoretic până în 16 iulie așteptăm oferte pe platforma de achiziții electronice. Estimăm achizițonarea a cel puțin 1000 de bucăți", a mai spus Pop.

În plus, o altă noutate este faptul că studenții de la ID de anul acesta vor avea posibilitatea, pentru prima dată în România, să se implice într-un proiect POSDRU, care își propune să îi stimuleze. "280 de studenți de la învățământ la distanță vor putea obține pe bază de competiție un premiu de 750 de lei", mai spun reprezentanţii UBB.

Tot de anul acesta, conducerea UBB dorește să introducă studenții de la ID într-un program de schimb de tip ERASMUS cu o universitate din Hagen, Germania, cea mai mare univeristate de învățământ la distanță din Europa.  

Care au fost cele mai căutate specializări anul trecut?

Printre cele mai căutate secții de anul trecut, în cadrul UBB, în rândul absolvenților de liceu a fost și kinetoterapia (150 de candidați pe 20 de locuri bugetate), dar și psihologia (424 înscriși pe 63 de locuri bugetate) , comunicarea și informatica.

Specializările pe care Ministerul Educației Naționale le-a retras din cadrul UBB, au fost propuse spre radiere de conducerea universității pentru că n-au avut în ultimii trei ani candidați. " Se retrage la propunerea noastră, iar acest lucru de a schimba oferta educațională este un proces, dinamic. Noi ne orientăm după evoluția științei și după cererea pieței. Deci în locul lor noi am propus noi specializări", a precizat Anna Soós.

Cât costă admiterea şi taxele de şcolarizare?

Pentru admiterea în anul universitar 2014-2015 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile din cadrul UBB vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi și se încadrează între 80 și 250 lei, majoritatea facultăților având o taxă de 150-170 lei. Taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2014-2015 variază între 2.000 și 5.500 lei, în funcție de facultate.

Ana Racheleanu, Mădălina Nica, studente la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter