Actualitate

O nelămurire a Steluţei Cătăniciu va stârni un “cutremur” în Parlament

Curtea Constituţională a României (CCR) a adoptat joi o decizie de interpretare prin care “aceeaşi funcţie” înseamnă “orice funcţie aleasă”, spun surse din CCR.

O nelămurire a Steluţei Cătăniciu va stârni un “cutremur” în Parlament O nelămurire a Steluţei Cătăniciu va stârni un “cutremur” în Parlament

Sub incindenţa acestei interpretări intră demnitari că senatorul Akos Mora şi europarlamentarul Mircea Diaconu, care s-au prevalat în timp de faptul că în lege se prevede că dacă au fost declaraţi incompatibili într-o funcţie, pot ocupa o altă funcţie.

Specialiştii susţin că această decizie a CCR presupune ca toţi parlamentarii care au fost declaraţi incompatibili în funcţiile elective ocupate anterior să-şi piardă mandatul, în aceeaşi situaţie aflându-se şi europarlamentarul Mircea Diaconu.


Excepţia a fost ridicată de actualul deputat PNL Steluţa Cătăniciu care fusese declarată incompatibilă în funcţia de consilier local şi cerea lămuriri. Astfel, după ce deputatul clujean a cerut lămuriri, CCR a adoptat decizia de interpretare prin care “aceeaşi funcţie” înseamnă “orice funcţie aleasă”.

"Decizia de azi a CCR are un impact devastator asupra tuturor parlamentarilor care au fost declaraţi incompatibili sau în conflict de interese în funcţiile elective pe care le-au ocupat anterior. Este vorba de actuali parlamentari care au fost consilieri judeţeni, consilieri locali, preşedinţi de consilii judeţene sau primari. Toţi cei care au fost incompatibili sau în conflict de interese în mandatul electiv anterior vor pierde mandatul de parlamentar. Va fi, după cum vă spuneam, un cutremur în Parlament. Din punct de vedere tehnico-juridic întrebarea la care a răspuns azi CCR a fost dacă sintagma "aceeaşi funcţie" se referă la aceeaşi funcţie electivă (adică primarii între ei, parlamentarii între ei) sau se referă la oricare dintre funcţiile elective care fac obiectul legii. CCR a decis că "aceeaşi funcţie" înseamnă orice funcţie care intră sub incidenţa legii ANI - în acord cu interpretarea dată acestei sintagme de ICCJ şi ANI. Parlamentul a avut ocazia să tranşeze această dispută atunci când CCR a decis că Parlamentul are obligaţia să adopte o interpretare legală în conflictul de natură constituţională generat de situaţia parlamentarului Akos Mora. Parlamentul nu a respectat această obligaţie, iar CCR a trebuit să tranşeze direct această chestiune prin decizia de azi", a explicat Laura Ştefan, expert anticorupţie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter