Actualitate

Boc despre descentralizare: O struţo-cămilă benefică pentru baronii de la consilii judeţene

Fostul premier Emil Boc consideră că actualul Guvern confundă deconcentrarea cu descentralizarea. Despre aceasta din urmă spune că este o struţo-cămilă care va fi ineficientă din cauză că se transferă doar sarcini nu şi bani.

Emil Boc este de părere că descentralizarea în forma propusă de Guvern nu este deloc în beneficiul primăriilor ci doar al consiliilor judeţene şi al baronilor de la judeţ să să se facă jupâni ai teritoriilor pe care le stăpânesc. “Descentralizarea presupune să dai autorităţilor locale competenţe care ţin de problemele de zi cu zi ale cetăţenilor, iar deconcentrarea înseamnă că dai agenţilor statului din teritoriu posibilitatea de a fi reprezentaţi în judeţe pe anumite componente. Acum, guvernanţii actuali fac o struţo-cămilă luând de la deconcentrate şi dând la autorităţi locale fără să fie clară sursa de finanţare”, a spus Emil Boc, în cadrul unei conferinţe de presă, răspunzând unei întrebări adresată de jurnalişti.

Fostul premier consideră că primăriile sunt complet dezavantajate de această descentralizare. “În al doilea rând, primăriile sunt complet excluse din acest aşa-zis proiect de descentralizare pentru că ele ar trebui să fie beneficiarele descentralizării pentru că sunt cele mai aproape de cetăţeni. Ori, în fapt toată această descentralizare este concentrată pe Consiliul Judeţean, deci este un nonsens ce fac actualii guvernanţi din perspectiva regulilor de drept. În al treilea rând, ea va fi ineficientă pentru că nu se vor descentraliza resurse ci doar se vor da sarcini, fără bani. Cel puţin până acum nu am auzit să se vorbească serios de descentraliazarea banilor ci doar de a sarcinilor”, a comentat Boc. Fostul premier consideră că “toată această descentralizare putea fi făcută dacă se realiza o adevărată regionalizare pentru că asta însemna să laşi la nivel de regiune anumite competenţe care să fie rezolvate acolo la locul lor. Acum doar se oferă şansa unor baroni de la consilii judeţene de a fi adevăraţi jupâni ai teritoriului pe care îl stăpânesc fără eficienţă practică, iar primăriile care sunt cele mai apropiate de cetăţeni rămân cu ochii în soare”.

abonare newsletter