Actualitate

Clujenii din Bună Ziua trebuie să-şi doneze terenurile ca să aibă grădiniţe şi şcoli

Zeci de mii de clujenii nu au străzile asfaltate, grădiniţe, şcoli, parcuri, locuri de joacă din cauză că terenurile sunt private, iar autorităţile locale nu pot interveni cu lucrări.

Cartierul Bună Ziua s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, dar în ciuda faptului că în zonă locuiesc zeci de mii de persoane, cartierul încă nu are grădiniţe, şcoli, locuri de agrement sau spaţii de joacă adecvate. Sunt probleme chiar cu staţiile de autobuz din cauză că mare parte din terenuri sunt private, iar Primăria nu are teren nici cât să amenajeze o staţie de autobuz. O astfel de situaţie se întâmplă în zona magazinului Lidl, unde Primăria Cluj-Napoca nu a putut realiza o alveolă specială pentru autobuz, iar din acest motiv autobuzul opreşte direct pe carosabil, iar călătorii aşteaptă pe trotuarul atât de îngust încât aproape ajung în şanţ. 

Asfaltarea străzilor, încheiată cu nemulţumiri

Chiar dacă cei care locuiesc în Bună Ziua încă nu au şcoli, grădiniţe şi parcuri, de anul acesta au câteva străzi asfaltate. “Am reușit în acest an să rezolvăm o parte a problemelor din zonă, precum asfaltarea străzilor Măceșului și Mihai Românul sau modernizarea străzii Bună Ziua cu iluminat public, trotuare, transport în comun”, a declarat primarul Emil Boc.


Imediat după terminarea lucrărilor de modernizare, au apărut şi nemulţumirile. Clujenii reclamă faptul că şoferii conduc cu viteză mare, maşinile de mare tonaj circulă pe strada Bună Ziua, iar trotuarele, pe unele porţiuni sunt impracticabile. “Trotuarul de la intersecţia străzii Bună Ziua cu Măceşului, recent construit, este impracticabil.
La fiecare ploaie se adună balta şi ulterior noroi aşa încât singura soluţie este mersul pe carosabil”, scrie un clujean pe un site destinat sesizărilor la adresa Primăriei Cluj-Napoca.

Boc îi îndeamnă pe clujeni să-şi doneze terenurile

Problemele din cartierul Bună Ziua au fost dezbătute recent în cadrul şedinţei Comisiei de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism. Primarul Emil Boc a declarat că se caută, în continuare, soluţii pentru acest cartier, dar problema principală este legată de faptul că Primăria nu deţine terenuri în zonă.


“Unul dintre punctele dezbătute în cadrul ședinței a vizat zona Bună Ziua, un cartier care s-a dezvoltat rapid, însă căruia îi lipsesc spațiile de agrement, locuri de joacă adecvate sau grădinițe. Situația este problematică în principal dat fiind că Primăria Cluj-Napoca nu deține terenuri, spații publice care să ne permită să realizăm investițiile necesare pentru clujenii care au ales să locuiască în acest cartier, iar legea nu ne permite să intervenim pe proprietate privată, fie ea drum sau teren viran, pentru a efectua investiții din bani publici”, a spus Emil Boc.

Primarul îi îndeamnă pe clujeni să-şi doneze terenurile către autorităţile locale. “Căutăm mai departe soluții pentru clujenii care locuiesc în Bună Ziua și îi indemn pe toți proprietarii din zonă să ni se alăture, să contribuie la comunitatea noastră în măsura în care e posibil, să doneze Primăriei drumurile care încă se află în proprietate privată și să încercăm împreună să găsim opțiuni pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului nostru”, a precizat Boc.


Primăria a găsit o soluţie temporară pentru o parte din copiii din Bună Ziua prin construirea unei creşe în cartierul Gheorgheni care deserveşte zona străzilor Borhanci, Bună Ziua şi Fagului.

Ceilalţi părinţi îşi trimit copiii la şcoli şi grădiniţe din alte cartiere din oraş.

abonare newsletter