Actualitate

Bugetul Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj, mult mai mic decât anii trecuţi. Cum va fi afectat publicul?

Directorul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, Horaţiu Dan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că bugetul din acest an a festivalului a scăzut considerabil, dar că această scădere nu va fi resimţită de către spectatori. Potrivit lui Dan, în ciuda acestei scăderi, preţul biletelor a rămas acelaşi ca anul trecut pentru a fi accesibil tuturor.

„Bugetul este mult mai mic decât cel de anul trecut. Am reuşit să-l utilizăm eficient, publicul nu va resimţi această scădere de buget. Bugetul din 2013 este de 1, 5 milioane de lei, aproximativ 330.000 de euro. La bilete am păstrat aceleaşi preţuri ca anul trecut, preţuri mici la bilete pentru ca toată lumea să aibă acces. Biletul va fi de 9 lei preţ întreg, 7 lei preţ redus pentru elevi, studenţi şi pensionari, iar un abonament de zece bilete va costa 60 de lei. Am mers cu preţuri sub piaţă, având în vedere că este un festival, şi comparativ cu un film la mall, care costă pe puţin 15 lei”, a precizat Horaţiu Dan.

Organizatorii au mai declarat că la ediţia a 5-a a festivalului se aşteaptă la 20.000 de spectatori, care vor avea ocazia să vizioneze peste 130 de filme, numărul de filme prezente în festival fiind acelaşi ca în anii trecuţi.  Ca o noutate în acest an, Festivalul Internaţional de Film Comedy va organiza proiecţii la Salina Turda.


„Pe parcursul a trei zile, 19,20 şi 21 octombrie, vom proiecta scurtmetraje la Salina Turda. Accesul la proiecţii va fi liber pentru toată lumea care este acolo. Salina percepe o taxă de intrare, dar accesul la scurtmetraje va fi liber. Este un proiect pilot, în funcţie de feedback ne gândim să-l extindem anum viitor. Vrem să oferim turiştilor şansa de a participa la festival”, a mai spus Dan.

„Festivalul a crescut ca şi consistenţă, nu neapărat ca şi cantitate, avem o competiţie mult mai disputată. Aceasta înseamnă că festivalul şi imaginea festivalului a crescut şi în exterior. Anul acesta avem o competiţie şi o selecţie şi mai importantă decât cea de anul trecut. Filmele sunt mai titrate decât cele de anul trecut şi prin prisma evoluţiei lor la alte festivaluri din străinătate”, a mai precizat directorul Comedy Cluj.


Horaţiu Dan a mai spus că festivalul va mai conţine şi workshop-uri, unul axat pe ideea de cum să faci filme bune cu bugete mici, susţinut de un regizor şi pproducător din Irlanda, şi altul pe ideea de crowdfunding, cum să faci filme din donaţii.

„Comediile de astăzi nu mai sunt atât de pure ca cele de altădată, se combină cu efecte dramatice. Practic, comedia se schimbă, apare sub multe forme, comedia este un cameleon. Pentru ediţia din acest an am făcut o selecţie cât mai fidelă care să reprezinte această caracteristică cameleonică. Avem comedii pure, dramatice, satirice, de animaţie. Am încercat să aruncăm o privire asupra umorului global, umorul diferă de la o ţară la alta. Am vrut să vedem cum se râde în lume. Am ţinut cont în alegerea filmelor şi de specificul cultural al poporului român. De exemplu, am văzut comedii asiatice, adevărate blockbustere, umorul era altfel, am considerat că nu s-ar potrivi pe viziunea festivalului. Cele mai complexe comedii sunt din zona de comedy drama. Şi în viaţa reală nu avem stilul acela de Louis de Funes, ci acem situaţii în care comedia se îmbină cu elemente dramatice. Sunt comedii extrem de bune care au elemente dramatice”, a conchis Horaţiu Dan.


Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj se va desfăşura în perioada 11-20 octombrie. Proiecţiile filmelor vor avea lor la cinematograful Florin Piersic, Victoria, Klausenburg cafe, Casa Tiff şi la Casa de Cultură a Studenţilor. Deschiderea oficială va avea loc vineri, de la ora 19.00 cu filmul „Am spus destul/ Enough Said” în regia lui Nicole Holofcener, film aflat şi în competiţia oficială.

abonare newsletter