Actualitate
Probleme pe șantierele Clujului. Firme AMENDATE cu peste 270.000 mii lei pentru autorizații LIPSĂ și muncă „la negru”.
Mai multe companii din domeniul construcțiilor au fost amendate de ITM Cluj cu aproximativ 280.000 de lei pentru numeroase nereguli.

Zeci de firme din județul Cluj care activează în domeniul construcțiilor au fost controlate și amendate de ITM pentru mai multe nereguli, printre care angajați „la negru” și lipsa unor autorizații ISCIR.
„Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a găsit mai multe nereguli grave la firmele care desfășoară activități în domeniile: «construcții clădiri», «lucrări de geniu civil», «lucrări speciale de construcții»”, a transmis ITM Cluj, într-un comunicat.
Amenzi de peste aproape 280.000 lei pentru zeci de firme de construcții din Cluj
Cu ocazia acestei campanii ITM Cluj a efectuat controale la un număr de 28 de angajatori din judeţul Cluj și s-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum total de 279.000 lei, în domeniul relațiilor de muncă si al securității să sănătății în muncă.
Conform sursei citate, un număr de nouă persoane au fost găsite în activitate la 5 societăți comerciale, prestând muncă nedeclarată. Cuantumul amenzilor aplicate a fost de 180.000 de lei. Două societăți au fost amendate cu suma de 3.000 de lei pentru neorganizarea evidenței orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru pentru fiecare salariat în parte.
Autorizații LIPSĂ la mai multe firme de construcții din Cluj
ITM Cluj mai informează că în domeniul securității și sănătății în muncă au fost aplicate un număr de 22 de amenzi la 22 de societăți comerciale, în valoare totală de 96.000 de lei, pentru:
- neutilizarea echipamentului individual de protecție;
- lipsa verificarii instalatiei de ridicat;
- lipsa autorizarii ISCIR pentru unele echipamente de munca care necesita autorizare;
- instruire necorespunzătoare;
- lipsa de protecție și utilizarea platformelor de lucru, pasarelelor și scărilor schelelor astfel încât lucrătorii să nu cadă sau să fie expuși căderilor de obiecte;
- echipamente de muncă necorespunzătoare, neprevăzute cu sisteme de protecție colectivă, cum sunt balustradele solide (suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară). Platformele sau plasele de prindere, nu sunt montate pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime.
Au fost sistate cinci echipamente de muncă și a fost oprită activitatea unui număr de cinci locuri de muncă din cauza lipsei protecțiilor colective, lipsei autorizărilor ISCIR.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: