Actualitate
Ministrul belgian al apărării, vizită la Baza Aeriană din Câmpia Turzii
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit la Baza Aeriană din Câmpia Turzii cu omologul său belgian, Theo Francken, pentru discuții privind securitatea regională cu accent pe situația din regiunea Mării Negre, consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul apărării și cooperarea în cadrul NATO și UE.
Securitatea regională cu accent pe situația din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, a fost una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii dintre ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și ministrul belgian al apărării, Theo Franken.
CITEȘTE ȘI:
CSAT: Bugetul pentru apărare majorat, sprijin pentru Ucraina și navă nouă pentru Marină
Întâlnirea a avut loc vineri, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, potrivit informării publicate de MApN.
Ministrul belgian al apărării, Theo Francken, vizită la Baza Aeriană din Câmpia Turzii
„Am avut o întâlnire excelentă cu ministrul apărării din Belgia Theo Francken, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.
Întrevederea a constituit un bun prilej pentru a discuta despre securitatea regională, cu accent pe situația din regiunea Mării Negre, consolidarea relației bilaterale în domeniul apărării și cooperarea în cadrul NATO și UE”, a notat Angel Tîlvar, ministrul Apărării Naționale, în mesajul publicat pe pagina de Facebook.
Cooperare în domeniul apărării și asigurarea securității în regiunea Mării Negre
Ministrul Angel Tilvăr a subliniat importanța consolidării posturii de apărare pe flancul estic al NATO și asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre, în contextul pregătirii deciziilor ce urmează a fi adoptate la viitorul Summit NATO de la Haga, din luna iunie, potrivit sursei citate.
CITEȘTE ȘI:
Două aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat la Baza Aeriană din Câmpia Turzii
Pe agenda discuțiilor s-au regăsit, de asemenea, aspecte legate de Carta Albă privind pregătirea pentru apărare 2030 și noul instrument financiar european SAFE (Security Action for Europe), reflectând interesul comun pentru consolidarea rolului UE în întărirea rezilienței și capacităților de apărare la nivel european.
„În ceea ce privește cooperarea militară, partea română a apreciat în mod deosebit contribuția substanțială a Belgiei la Grupul de Luptă al NATO desfășurat în România sub conducerea Franței. A fost evidențiată, de asemenea, dislocarea temporară, în premieră în țara noastră, a unui batalion belgian, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 25”, potrivit MApN.
Cei doi oficiali au salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, exprimând deschidere pentru identificarea de proiecte comune care să contribuie la modernizarea și consolidarea capacităților Armatei României, precum și pentru creșterea interoperabilității și pregătirii personalului din cele două armate.
Sprijin pentru Republica Moldova
Angel Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru participarea Belgiei cu un observator în Grupul Operativ al MCM Black Sea, structură esențială pentru asigurarea siguranței navigației în Marea Neagră.
De asemenea, un punct important al discuțiilor oficiale a fost reprezentat de reafirmarea sprijinului pentru Republica Moldova în parcursul de integrare europeană, fiind subliniată importanța coordonării europene pentru întărirea rezilienței și stabilității acestei țări, precum și a partenerilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: