Actualitate
Două aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat la Baza Aeriană din Câmpia Turzii
Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele 32 de astfel de aeronave achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.
„Acestea vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviaţie Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”, de la Mihail Kogălniceanu”, anunţă Ministerul Apărării.
Cele două noi avioane F-16 care vor face parte practic din cea de-a treia escadrilă de astfel de aparate de luptă vor opera momentan în cadrul bazei aeriene de la Câmpia Turzii până când lucrările de dezvoltare şi extindere a bazei 57 Mihail Kogălniceanu vor fi finalizate.
CITEȘTE ȘI:
Al 16-lea avion F-16 a aterizat la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Escadrila 48 Vânătoare este completă.
„Noile aeronave se alătură celor deja aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române şi vor contribui la consolidarea securităţii ţării noastre prin executarea misiunilor de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat, atât în timp de pace, cât şi în situaţii de criză, în cadrul Serviciului de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comandă naţională şi NATO”, transmite MApN.
Până acum au fost livrate 18 aeronave din contractul de 32 de aparate semnat cu Norvegia. Aeronavele, livrate în stare operaţională, au resursa disponibilă care permite utilizarea lor pentru o perioadă de tranziţie de minim 10 ani, până la trecerea către avioanele de generaţia a V-a.
Escadrila 48 Vânătoare: 16 aeronave F-16 la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii
Primele 16 aeronave din Norvegia alcătuiesc în prezent Escadrila 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii. Cele două aeronave aterizate joi în România, împreună cu restul de 14 aparate care ar urma să ajungă în ţară până la fi nal de an, vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviaţie Vânătoare de la Mihail Kogălniceanu.
Astfel, în acest moment, România operează 35 de avioane F-16 (primele 17 fiind cele din Portugalia, ce alcătuiesc escadrila de luptă de la baza aeriană 86 Borcea). Ţara noastră va ajunge la final de an să se bazeze pe 49 de astfel de aparate de luptă.
Graţie avioanelor F-16 intrate în uz treptat, începând din 2016, România a reuşit să-şi retragă de tot vechile avioane sovietice MIG-21 LanceR şi să se bazeze pe mai noile aeronave occidentale pentru misiunile de apărare a spaţiului aerian NATO.
CITEȘTE ȘI:
Ultimele zboruri MIG 21 LanceR, la Baza Aeriană Câmpia Turzii, înainte de a fi retrase din serviciu
România a ales la mijlocul anilor 2010 să achiziţioneze avioane F-16 la mâna a doua ca o măsură de tranziţie către avioane noi, de generaţia a cincea.
Cum avioanele de sorginte sovietice MIG-21 Lancer îşi epuizau practic resursa de viaţă, nevoia de a trece la aeronave mai noi şi moderne era urgentă, însă un program prin care să trecem direct la avioane de generaţia a cincea F-35 era prea devreme de implementat, ar fi fost prea scump şi complicat şi ar fi durat prea mult până să se concretizeze în aeronave livrateşi operaţionale, potrivit Hotnews.ro.
În 2014, România a semnat un contract cu Portugalia pentru 12 aeronave F-16 block 15, avioane care au trecut apoi printr-un program de modernizare de tipul MLU (Mid-Life Upgrade), iar primele aeronave au ajuns în ţară în 2016.
Ulterior, România mai cumpăra din Portugalia încă 5 aeronave, formând o escadrilă de 17 aeronave la baza aeriană Feteşti – Escadrila 53 Warhawks.
Toată achiziţia a costat 630 de milioane de euro şi a inclus modernizarea aeronavelor, sprijin logistic, precum şi pregătirea personalului şi antrenarea piloţilor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: