Actualitate
Cluj-Napoca devine capitala neutralității climatice. Trei zile dedicate viitorului verde al orașelor europene.
În perioada 21–23 mai, Cluj-Napoca găzduiește evenimentul „Carbon OFF. Future ON”, un summit de referință în domeniul neutralității climatice.

Cluj-Napoca devine capitala neutralității climatice pentru 3 zile.
În perioada 21-23 mai Primăria municipiului organizează, sub sloganul „Carbon OFF. Future ON”, evenimentul care reunește reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga țară, parteneri din ecosistem, experți, lideri din industrie, reprezentanți ai mediului academic, precum și cetățeni activi și tineri implicați în comunitate și în găsirea de soluții pentru provocările actuale.
Summitul face parte din eforturile continue ale Clujului, selectat în 2022 de Comisia Europeană în cadrul Misiunii „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, de a deveni un model de transformare urbană sustenabilă, alături de metropole precum Amsterdam, Viena, Milano sau Paris. Această misiune este implementată la nivel european prin intermediul inițiativei NetZeroCities, sprijinită de EU Cities Mission Platform, cu scopul de a transforma orașele europene în ecosisteme urbane verzi, reziliente și echitabile.
Prin acest eveniment, Cluj-Napoca inițiază invitația către o colaborare reală la nivel local, regional, național și european pentru accelerarea tranziției către orașe neutre din punct de vedere climatic, urmărind conectarea reprezentanților orașelor pentru a-i pune la masa discuțiilor care se vor solda în strategii concrete, de lungă durată pentru viitorul orașelor europene. Astfel, reprezentanții orașelor au oportunitatea de a-și împărtăși experiențele, dar și următorii pași pentru neutralitatea climatică.
CITEȘTE ȘI:
51.000 de euro pentru idei verzi: tinerii care reinventează Clujul vor fi premiați
Orașele au ocazia de a-și sublinia angajamentul față de o Europă mai verde, mai inovatoare și mai rezilientă și de a contribui la o alianță puternică pentru a consolida viitorul nostru, al tuturor. Pe durata celor trei zile, summitul va oferi un cadru strategic și practic pentru consolidarea eforturilor colective de decarbonizare urbană.
Printre elementele centrale se numără:
- sesiuni plenare cu participarea reprezentanților Comisiei Europene, ai platformei NetZeroCities și ai orașelor din România și Europa.
- paneluri tematice pe teme precum transformarea cartierelor existente, mobilitatea verde, regenerarea urbană, finanțarea tranziției și guvernanța colaborativă.
- prezentarea oficială a rezultatelor proiectului NetZeroCities Cluj și propunerea unui model replicabil pentru cartiere cu emisii net-zero.
Cluj-Napoca 2030 reprezintă angajamentul strategic al orașului pentru a deveni un model de dezvoltare urbană verde, inteligentă și incluzivă în Europa de Est. Această viziune pe termen mediu și lung are la bază colaborarea între administrația publică, mediul academic, ecosistemul de inovare, sectorul economic și cetățeni activi, în direcția unui oraș cu emisii net-zero până în 2030.
Prin inițiativa „Cluj-Napoca 2030”, orașul își propune nu doar să reducă emisiile de carbon, ci să reconstruiască întregul model urban în jurul echității sociale, eficienței energetice și calității vieții.
Aceasta înseamnă regenerarea cartierelor existente, mobilitate durabilă, clădiri eficiente energetic, spații verzi accesibile, locuire sustenabilă și o economie locală circulară și rezilientă. Cluj-Napoca 2030 nu este doar un plan tehnic, ci o transformare colectivă, în care orașul este locuit, gândit și transformat împreună – pentru generațiile actuale și viitoare. NetZeroCities este o platformă pan-europeană esențială în sprijinul orașelor angajate în atingerea neutralității climatice până în 2030, în cadrul Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic”. Dezvoltată cu sprijinul Comisiei Europene și coordonată de un consorțiu internațional multidisciplinar, inițiativa oferă orașelor instrumentele, cunoștințele și resursele necesare pentru a accelera tranziția verde și pentru a implementa transformări sistemice la nivel urban.
Programul poate fi văzut AICI.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: