Actualitate

Influența social media asupra vieții, în creștere. Anul trecut, aproape 60% dintre europeni au utilizat rețelele sociale.

Influența rețelelor sociale asupra vieții de zi cu zi înregistrează o tendință ascendentă, situație în care aproape 60% dintre europeni au utilizat aplicațiile și platformele din social media anul trecut.

Crește inflruența rețelelor sociale asupra vieții, potrivit statisticii europene/Foto: pexels.com Crește inflruența rețelelor sociale asupra vieții, potrivit statisticii europene/Foto: pexels.com

 

 


Potrivit celor mai recente date publicate de oficiul european de statistică, utilizarea rețelelor sociale se situează pe un trend ascendent la nivel european, iar România nu face excepție la acest capitol. Astfel, influența social media asupra vieții indivizilor continuă să crească. 

 


Procentul persoanelor care participă activ în social media prin crearea unui profil de utilizator, postarea de mesaje sau alte contribuții pe Facebook, X, Instagram, Snapchat, TikTok a înregistrat o rată medie de 59% în rândul persoanelor din Uniunea Europeană. În România, procentul persoanelor care utilizează rețelele sociale este de peste 70%.

În ceea ce privește procentul persoanelor din UE care au participat la rețelele sociale, Danemarca a fost țara care a raportat cea mai mare pondere, cu 91%, urmată de Cipru (83%) și Ungaria (81%).


Cele mai mici procente de participare la rețelele sociale au fost raportate de Franța (44%), Germania (49%) și Italia (53%).

Foto: Eurostat

În 224 din cele 273 de regiuni ale UE, participarea la rețelele sociale s-a situat peste 50%. Cele mai mari procente au fost înregistrate în 6 regiuni daneze: Midtjylland (93%), Hovedstaden (regiunea capitalei) (92%), Syddanmark (90%), Nordjylland și Sjælland (ambele 89%).


Alte regiuni ale UE au raportat, de asemenea, procente ridicate de utilizare a internetului pentru social media, cum ar fi în cele 3 regiuni maghiare Budapesta (86%), Közép-Magyarország (85%) și Pest (84%), precum și Flevoland (84%) din Țările de Jos.

Cele mai mici procente, asemănătoare și sub 40%, au fost înregistrate în principal în Franța și Germania. În Franța, acestea au fost Guyane (22%), Martinica (29%), Guadelupa (30%), Bretagne (38%), Haute-Normandie (39%) și Bourgogne (40%). În Germania, acestea au fost regiunile Sachsen-Anhalt (35%), Brandenburg (36%), Thüringen (38%) și Mecklenburg-Vorpommern (40%), potrivit Eurostat. 


Copiii petrec tot mai mult timp pe rețelele sociale

Un studiu publicat luna trecută de Organizația Salvați Copiii a relevat faptul că o treime dintre copiii între 5 și 10 ani folosesc rețelele de socializare, iar vizionarea de conținut video și jocurile sunt printre activitățile preferate de aceștia. 

Utilizarea platformelor de socializare crește și în rândul adolescenților. 

CITEȘTE ȘI: 
Sociologul clujean Ioan Hosu, despre dependența de internet în rândul copiilor: „Atenția și interesul lor sunt captate de mijloace de comunicare toxice”

Utilizarea rețelelor de socializare crește semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram și Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenți, urmate de TikTok (70%). Adolescenții de 16-17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe internet, cu 34% dintre ei fiind online între 4-6 ore pe zi și 14% depășind 6 ore pe zi.

Specialiștii în adicții atrag atenția asupra consecințelor negative ale utilizării prea îndelungate a internetului de către copii și adolescenți. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sunt copiii în siguranță pe rețelele de socializare? O treime dintre copiii între 5 și 10 ani folosesc Tik Tok, Facebook sau Instagram.

Ultimele Stiri
abonare newsletter