Actualitate

UPDATE Valer Blidar (Astra Vagoane Arad) atacă Primăria Cluj-Napoca

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/08/valer-blidar.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele grupului de firme Astra, Valer Blidar, este nemulţumit de faptul că autorităţile înclină să încheie mai degrabă contracte cu firme străine decât cu companii autohtone, după ce municipalitatea clujeană a respins Astra Vagoane Călători Arad la o licitaţie pentru achiziţionarea de tramvaie.</p>

„Acest contract constituie o problemă delicată deoarece, după cum v-aţi dat seama, suntem buni, suntem apreciaţi în afară, dar mai puţin la noi în ţară. Mai mult chiar, nu numai că nu suntem apreciaţi, dar în România se şi caută tot felul de motive, de motivaţii, astfel încât autorităţile române să încheie toate contractele cu firme străine. Această atitudine reiese şi din titlul deosebit de elocvent al unui material pe care l-am citit recent într-un ziar românesc: «Puterea sprijină capitalul autohton, acordând toate contractele unor firme străine», lucru care aşa se întâmplă din păcate”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Valer Blidar, preşedintele grupului de firme Astra din care face parte şi Astra Vagoane Călători Arad.


UPDATE

Preşedintele grupului de firme Astra, Valer Blidar, a mai afirmat că licitaţia pentru tramvaie organizată în noiembrie 2011 de Primăria municipiului Cluj-Napoca a fost cea mai lipsită de transparenţă dintre sutele de licitaţii la care a participat atât în ţară cât şi în străinătate.

„Până când s-au dat rezultatele licitaţiei noi nu am ştiut cu cine ne luptăm, nu am ştiut care sunt firmele înscrise la licitaţie şi de aceea nu am ştiut nici ce produs oferă. Ori noi, cei din domeniu, facem parte dintr-o lume destul de închisă, ne studiem reciproc, ne studiem punctele slabe, punctele tari, dar neştiind despre ce este vorba nu am putut să ne formulăm un punct de vedere privitor la produsele concurente, respectiv să aducem la cunoştinţa achizitorului, respectiv Primăriei Cluj-Napoca, că tramvaiul polonez nu se încadrează în prevederile caietului de sarcini”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Valer Blidar.



În noiembrie 2011 Primăria municipiului Cluj-Napoca a organizat o licitaţie publică în vederea achiziţionării a 12 vagoane de tramvai. La licitaţie s-au prezentat trei ofertanţi: o companie din Franţa, care a fost descalificată la data organizării licitaţiei, firma PESA (Pojajzdy Szynowe Pesa Bydgoszcz) din Polonia şi Astra Vagoane Călători, compania arădeană propunând administraţiei clujene tramvaiul Imperio realizat la Arad în colaborare cu Siemens, lider mondial în domeniu.

Rezultatul licitaţiei a fost făcut cunoscut la sfârşitul anului trecut, câştigătoare fiind declarată firma PESA din Polonia, pe motiv că ar fi oferit preţul cel mai mic, adică cu 3,9 la sută mai puţin decât competitorul său român, cu toate că producătorul polonez nu a respectat caietul de sarcini.

Nemulţumiţi de rezultatul licitaţiei, cei de la Astra Arad au sesizat Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) care, după ce a analizat documentele licitaţiei, a dispus descalificarea firmei PESA, confirmând că nu a respectat condiţii elementare impuse de caietul de sarcini, tramvaiul propus de aceasta neavând toate uşile duble şi nici podeaua complet coborâtă.

În ciuda faptului că decizia CNSC era cât se poate de clară, municipalitatea Cluj-Napoca a atacat-o la Curtea de Apel dorind probabil să impună tramvaiul polonez, cu toate că tramvaiul Imperio, produs la Astra Vagoane Călători Arad, în parteneriat cu compania Siemens, cea care furnizează echipamentele de tracţiune şi comandă, este considerat la acest moment cel mai economic tramvai din lume.

Plecând de la cele de mai sus, Valer Blidar a arătat că mereu se vorbeşte în România despre „secretul polonez”, despre faptul că Polonia nu a simţit criza.

„Dar care credeţi că este «marele secret polonez»? De fapt, nu este vorba de niciun secret. Polonezii ştiu însă ce înseamnă interesul naţional şi îl şi aplică. Spre exemplu, eu dacă mă duc în Polonia la o licitaţie, chiar dacă mă prezint cu un preţ mai mic cu 30% decât cel al unei firme poloneze, nu am nici o şansă. Iar ei sunt tot din Uniunea Europeană ca şi România şi îşi desfăşoară activităţile economice după aceleaşi legi europene. Dar la noi legile nu sunt se pare aceleaşi pentru toată lumea, lucru pe care din păcate nu reuşesc să îl înţeleg, aşa cum nu înţeleg nici atitudinea noastră, a românilor”, a spus Valer Blidar.

abonare newsletter