Actualitate

Psiholog clujean: „Dependența de jocuri de noroc a copiilor are consecințe negative pe termen lung”

Dependența de jocuri de noroc în rândul copiilor este un fenomen care, din păcate, a luat amploare în țara noastră, atât în mediul urban cât și în cel rural.

Copiii sunt foarte expuși jocurilor de noroc Sursa foto: pexels.com Copiii sunt foarte expuși jocurilor de noroc Sursa foto: pexels.com

 

 


Cifrele sunt alarmante și, din păcate, legislația lasă de dorit. Specialiștii încearcă să tragă un semnal de alarmă în acest sens și să vină cu propuneri.

 


Psihologul clujean Valentina Sava explică de ce s-a ajuns aici. „Dependenta de jocuri de noroc, la nivelul copiilor, a luat amploare în ultimul timp, în Cluj, dar și în restul țării. Am avut cazuri. Există mai multe motive pentru care s-a ajuns la situația asta. Unul din acestea este modelarea comportamentului copiilor de către adulți și mass media. Copiii imită comportamentul adulților. Cu cât mai multe persoane de vârstă matură vor frecventa sălile de jocuri de noroc, cu atât mai multi copii vor considera că acest comportament este unul normal. 

În plus, mass media contribuie, într-o mare măsură, la normalizarea acestei dependențe, prin intermediul reclamelor la jocurile de noroc. Dependența de jocuri de noroc a luat amploare, în ultimii ani, și din cauza promovării masive care s-a făcut acestei industrii. 


Un alt motiv este accesibilitatea sălilor de jocuri. Numărul sălilor de jocuri de noroc a crescut în ultimii ani. Mai mult, acestea sunt poziționate în zone centrale și vizibile din Cluj. Prin urmare, copiilor le este ușor să frecventeze aceste locuri”, a subliniat pentru monitorulcj.ro, Valentina Sava.

Dintre motivele punctate de ea mai amintim atitudinea față de risc, rezultate și recompense rapide, dar și diversificarea modalităților de a se juca.


„Consecințele negative pot să atârne foarte greu, pe termen lung, la nivel de atenție.  Aceasta devine, în unele cazuri, concentrată în primul rând pe următorul câștig, ignorând alte priorități din viață. Examene esențiale din viața copiilor pot fi ratate, pe lângă faptul că dezvoltarea generală a creierului poate suferi prin lipsa de implicare în școală”, a completat Valentina Sava.

Pe când o legislație îmbunătățită?

În ce privește soluțiile pentru combaterea acestui fenomen, psihologul clujean atrage atenția asupra câtorva aspecte de care autoritățile, școala și familia ar trebui să țină cont. „Măsurile legislative ar fi bine să pună accent pe limitarea accesului copiilor la aceste săli de jocuri. Cu cât acestea sunt mai departe de școli, parcuri sau zone des frecventate de copii, cu atât mai bine. În plus, ar trebui interzise aceste jocuri pentru tinerii care au mai puțin de 18 ani. Doar unele tipuri de jocuri sunt interzise.


La nivel de școală, este de dorit ca elevii să fie învățați cât mai multe modalități de control al impulsurilor. Mai mult, se pot organiza campanii de informare a copiilor cu privire la consecințele, pe termen lung, al acestui comportament.

De asemenea, la nivel de familie, este de dorit ca cei mici să aibă limite și să primească mici responsabilități, constante, legate de educație și de casă. Cu timpul, copilului îi va fi mai ușor să își controleze comportamentul, pentru atingerea unui scop.

Oricum, responsabilitățile ar trebui livrate pe un fundal de atașament și siguranță. Cu cât mai multă încredere va avea copilul în părinte, cu atât mai ușor îi va fi copilului să se îndepărteze de jocurile de noroc”.

Semnal de alarmă

Vă reamintim că zilele trecute, reprezentanții Organizației Salvați copiii au cerut autorităţilor măsuri urgente pentru combaterea dependenţei de jocuri de noroc la minori, în condiţiile în care 14% dintre copii admit că au jucat jocuri de noroc pe bani. „Majoritatea copiilor cu vârsta peste 10 ani au văzut publicitate la jocuri de noroc, atât la televizor, cât şi pe internet. „Păcănelele” sunt cel mai popular joc de noroc pe bani pentru copii, urmat de pariurile sportive, deşi minorii nu ar trebui să aibă acces în agenţii. 11% dintre copii urmăresc influenceri care promovează jocuri de noroc pe bani, iar 10% au resimţit presiune de la prieteni să înceapă să joace. Şase din 10 copii ştiu că există restricţii de vârstă în accesul la jocuri de noroc, iar aproape 4 din 10 au vorbit cu persoane de încredere despre impactul acestora asupra lor”, precizează organizaţia.

Din păcate, deşi doar 14% dintre copii au recunoscut că au practicat jocuri de noroc pe bani, impactul fenomenului este mult mai amplu, susţine sursa citată. 40% dintre copii au menţionat că au prieteni implicaţi în astfel de activităţi, conform celei mai recente anchete sociologice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fenomen alarmant: Copiii din România, foarte expuși la jocurile de noroc

Ultimele Stiri
abonare newsletter