Actualitate

Noul Cod Penal, o lege care îţi umblă prin buzunare

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/26_ziua/inchisoare.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Din 24 iulie, amenzile pot fi aplicate ca pedeapsă unică, dar mai cu seamă ca pedeapsă alternativă la privarea de libertate. Cum se calculează amenda şi pentru ce fapte riscaţi să plătiţi din buzunar?

Noul Cod Penal modifică cuantumul amenziilor şi lărgeşte semnificativ sfera lor de aplicare. Amenda poate fi aplicată ca pedeapsă unică, dar mai cu seamă ca pedeapsă alternativă la pedeapsa cu închisoarea.

Înlocuirea amenzii cu pedeapsa închisorii ori a executării amenzii prin prestarea unei munci în folosul comunităţii este una dintre prevederile noului Cod Penal. Potrivit legii, neplata amenzii conduce la înlocuirea cu închisoarea, atunci când pedeapsa amenzii este prevăzută alternativ cu închisoarea.

Modificările constă în posibilitatea de a majora limitele amenzii sau de a aplica amenda cumulativ cu pedeapsa închisorii, atunci când infracţiunea săvârşită are ca scop un folos material.

Introducerea acestor reglementări este dată de necesitatea de a stabili mijloace penale eficiente, care să nu presupună majorarea pedepsei închisorii.

Cât „face” o amendă?

Un element de noutate constă în calcularea amenzii prin sistemul zilelor amendă, care, prin mecanismul de determinare a cuantumului, ar asigura o mai bună aplicare a pedepsei.

Suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, cuantum care va trebui înmulţit cu un număr de zile între 30 şi 400, potrivit reglementăriilor noului Cod Penal. Pentru o faptă de lipsire de libertate, o persoană poate primi o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 10 ani de închisoare, în funcţie de pericolul social constatat.

„Limitele între care pot fi aplicate aceste amenzi sunt cuprinse între 60 şi 180 de zile, când legea prevede pentru infracţiunea săvarşită numai pedeapsa amenzii, şi 120 şi 240 de zile, atunci când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani”, a explicat  Szocs Attila Sandor, avocat în Baroul Cluj.

Sancţiuni aplicate în 2011

În judeţul Cluj, în 2011 au fost aplicate peste 145.000 de amenzi, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 149.000 lei. Dintre acestea, apoximativ jumătate au fost de natură penală.

Faptele pentru care se aplică amenzi penale sunt: uciderea (din culpă), vătămare corporală, violenţe în familie, ameninţare, şantaj, hărţuire, cerşetorie, viol, furt, tâlhărie, precum şi alte fapte contra vieţii sau integrităţii persoanei şi siguranţei statului.

Cod Penal actual a fost publicat în Monitorul Oficial la data de 24 iulie 2009.

Ultimele Stiri
abonare newsletter