Actualitate

27 martie, Ziua Mondială a Teatrului. Spectacole, ateliere și întâlniri cu actorii, la Teatrul Național Cluj-Napoca

Ziua Porților Deschise are loc astăzi la Teatrul Național Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită în fiecare an în data de 27 martie.

Ziua Porților Deschise va vea loc luni, 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. FOTO: Facebook/ Teatrul Național Cluj-Napoca Ziua Porților Deschise va vea loc luni, 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. FOTO: Facebook/ Teatrul Național Cluj-Napoca

 

 


În 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, clujenii sunt invitați în sălile, foaierul și culisele Teatrului Național „Lucian Blaga", la a XIII-a ediție a Zilei Porților Deschise.

 


Evenimentul oferă publicului teatrului clujean șansa de a lua parte la ateliere, lecturi, zone de creație și spectacole. Totodată, vor avea loc evenimente care vor aduce publicul mai aproape de lumea din spatele cortinei, și anume tururi ghidate de actori, dar și o repetiție deschisă a celei mai noi producții a Teatrului: „Îmblânzirea scorpiei”, în regia Letei Popescu.

Întâlniri cu actorii Teatrului Național

Invitatul special al acestei ediții a Zilei Porților Deschise va fi actorul Marian Râlea, care va avea un dialog cu Anca Hanu și Cătălin Herlo, actori ai trupei naționalului clujean, dar și cu publicul prezent.


Ziua Porților Deschisese va încheia cu „Basme Vechi și Basne Noi”, în regia lui Ionuț Caras, un spectacol care folosește și reinterpretează basme mai puțin cunoscute din literatura populară românească.

Evenimentul se va desfășura între orele 11:00 și 19:40 și se adresează atât tinerilor, cât și adulților. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul la evenimente (inclusiv la vizitele în culise) se va face pe principiul „primul venit, primul servit”, cu excepția atelierului de teatru și improvizație pentru adolescenți (14-18 ani) susținut de actrița Diana Buluga, pentru care e necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro (în limita a 14 locuri).


Ziua Porților Deschise aduce evenimente care apropie actorii Teatrului Național Cluj-Napoca de public. FOTO: Facebook/ Teatrul Național Cluj-Napoca

Care este programul Zilei Porților Deschise - ediția a XIII-a

Evenimente pentru copii și adolescenți:

  • 11:00-11:45, Sala mare: Spectacol de teatru pentru copii - DESPRE STELE (o producție MiniREACTOR), de Ana Cucu-Popescu; Vârstă recomandată: 4+;
  • 11:30-17:00, Foaier rang III: ZONA DE CREAȚIE PENTRU COPII; Vârstă recomandată: 3+;
  • 11:30-14:30, Foaier rang III: FACE PAINTING ȘI BALOANE MODELABILE (Tărâmul Fericirii); Vârstă recomandată: 3+;
  • 12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta: ATELIER DE MARIONETE (Magic Puppet); Vârstă recomandată: 5+;
  • 12:00-13:00, Foaier rang II, stânga: ALEX MOLDOVAN - POVESTIRI DE CITIT PE SUB BANCĂ; texte în lectura autorului și sesiune de autografe; Vârstă recomandată: 9-14 ani;
  • 12:00-13:00, Esplanadă; ATELIER DE BALOANE URIAȘE DE SĂPUN (Magic Puppet); Vârstă recomandată: 5+; 
  • 13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga: Astăzi se improvizează! Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga; Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro; Vârstă recomandată: 14-18 ani;
  • 15:00-15:30 - Esplanadă: JONGLERII (Magic Puppet); Vârstă recomandată: 12+;
  • 16:00-16:30 - Esplanadă:JONGLERII (Magic Puppet); Vârstă recomandată: 12+.

Evenimente speciale: 


  • 12:15-15:15: VIZITE ÎN CULISE ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca
  • 13:30-16:00, Foaier rang II, dreapta: NOROC SĂ AI - Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil), de Cosmin Stănilă
  • 16:00-16:50, Scena mare: Repetiție cu public, urmată de discuţii cu realizatorii spectacolului - ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI după William Shakespeare, regia: Leta Popescu; Vârstă recomandată: 14+;
  • 17:00-17:50, Scena mare: Invitatul special al zilei, actorul MARIAN RÂLEA în dialog cu actorii ANCA HANU și CĂTĂLIN HERLO;
  • 18:00-19:40, Scena mare: BASME VECHI ȘI BASNE NOI (o producție Texte bune în locuri nebune); regia și scenariul: Ionuț Caras.

27 martie, Ziua Mondială a Teatrului

În 2023 mesajul de Ziua Mondială a Teatrului este transmis de actriţa egipteană Samiha Ayoub, care spune că „teatrul, în esenţa sa originară, este un act pur uman, bazat pe adevărata esenţă a umanităţii, care este viaţa”.

Actriţa afirmă că instabilitatea din prezent este rezultatul direct al conflictelor şi catastrofelor naturale „care au avut efecte devastatoare nu doar asupra lumii noastre materiale, ci şi asupra lumii noastre spirituale şi a păcii noastre sufleteşti”.

„Vă scriu acest mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului şi, deşi sunt foarte fericită să mă adresez vouă, fiecare fibră a fiinţei mele tremură sub povara din cauza căreia suferim cu toţii - artişti de teatru şi nu numai -, aceea a presiunilor strivitoare şi a simţămintelor contradictorii pe care le provoacă starea lumii de astăzi. Instabilitatea este rezultatul direct a ceea ce lumea noastră îndură în materie de conflicte, de războaie şi de catastrofe naturale, care au avut efecte devastatoare nu doar asupra lumii noastre materiale, ci şi asupra lumii noastre spirituale şi a păcii noastre sufleteşti. Vă vorbesc astăzi cu sentimentul că întreaga lume a devenit o împrăştiere de insule izolate sau de corăbii zorind spre orizonturi învăluite în ceaţă, fiecare desfăşurându-şi pânzele şi navigând fără busolă şi fără să vadă la orizont nimic care să o îndrume. Şi totuşi continuăm să navigăm, sperând să ajungem într-un port sigur, care să ne adăpostească după îndelungile rătăciri în mijlocul unei mări clocotitoare” a transmis Samiha Ayoub.

Actriţa menţionează că misiunea creatorilor de teatru este să fie „în avangarda luptei împotriva a tot ce e urât, sângeros şi inuman”.

„Să înfruntăm acestea cu tot ce e frumos, pur şi uman. Noi, şi nimeni altcineva, avem puterea de a răspândi viaţă. Împreună, să o facem să strălucească, în numele unei lumi unice şi al unei omeniri unice”, este mesajul actriţei egiptene.

Iniţiată la Viena, în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale ITI. Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.

CITEȘTE ȘI:

Teatrul din Cluj pregătește noaptea porților deschise. Concerte, ateliere și discuții cu actorii îi așteaptă pe clujeni

Ultimele Stiri
abonare newsletter