Actualitate

Polițiștii au ieșit în stradă la Cluj-Napoca. „Soluționarea de urgență a revendicărilor sau proteste de amploare, care pot conduce la blocarea sistemului”

Polițiștii clujeni au ieșit în stradă pentru a face publice nemulțumirile cu care se confruntă din cauza nivelului precar de salarizare.

Polițiștii clujeni au ieșit în stradă/captură foto: snppc Facebook.com Polițiștii clujeni au ieșit în stradă/captură foto: snppc Facebook.com

 

 


Revendicările oamenilor legii au fost ignorate mai bine de doi ani de zile, arată reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

 


Polițiștii au declanșat proteste în Cluj-Napoca

Protestele polițiștilor și militarilor sunt desfășurate în orașele mari din țară, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și București.

Marți, în prima zi a protestelor organizate, în fața sediului Prefecturii Timiș au fost peste 350 de polițiști/polițiști de frontieră, personal contractual și pensionari militari.


Acțiunile de protest au fost declanșate miercuri și în Capitala Ardealului, în fața Prefecturii. 

Polițiștii din Cluj protestează în fața Prefecturii/captură video: snppc Facebook.com

Zeci de polițiști protestează în zona scuarului CEC din fața Instituției Prefectului Județului Cluj. 


Principalele revendicări

Aplicarea, de urgență și în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017 (în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la militarii, polițiștii și personalul contractual din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională), așa cum s-a procedat în cazul altor familii ocupaționale/sectoare de activitate, care au intrat în grilele de salarizare la termen).

Salarizarea decentă, acordarea drepturilor pentru transport și încadrarea în condiții de muncă adecvate a personalului contractual din MAI/SNAOPSN.


Aplicarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în forma votată inițial, pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea acestui sistem de pensii existent în toate statele membre NATO/UE (în contextul războiului, care durează de un an, la granițele României, reamintim că rezerviștii militari au un regim juridic special, pentru că fac parte din cele trei categorii de forțe armate, prevăzute de Legea 446/2006, fiind gata oricând de rechemare în activitate/mobilizare; joaca de-a alba-neagra cu legislația pensiilor militare trebuie să înceteze!).

Aplicarea sporurilor la valoarea salariilor în plată, nu la valori inferioare, unele chiar din anul 2009 (de exemplu, cuantumul chiriei acordate în MAI este inferior sumei forfetare pe care statul o plătește pentru un refugiat cazat la un particular).

Majorarea normei de hrană/normei de echipare și a sporului de suprasolicitare neuropsihică, prin raportare la valoarea actuală a pieței și, respectiv, la riscurile profesionale, incompatibilitățile și interdicțiile prevăzute de lege polițiștilor judiciariști.

Un nou Statut al polițistului și un Ghid al carierei polițistului, dată fiind perimarea actualelor prevederi, în vigoare de peste 20 de ani, timp în care am devenit stat membru UE și NATO.

Mai mult, polițiștii au înaintat un ultimatum Guvernului, iar dacă până în data de 28 martie 2023 revenidcările nu vor fi soluționate, aceștia amenință cu proteste de amploare care pot conduce la blocarea sistemului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Polițiștii clujeni anunță proteste în fața Prefecturii. Solicită venituri decente și sporuri

abonare newsletter