Actualitate

Polițiștii clujeni anunță proteste în fața Prefecturii. Solicită venituri decente și sporuri

Polițiștii anunță proteste în fața Prefecturii din Cluj. Revendicările oamenilor legii au fost ignorate mai bine de doi ani de zile.

Polițiștii clujeni ies în stradă pentru a cere venituri decente/captură foto: Institutția Prefectului - Județul Cluj Facebook.com Polițiștii clujeni ies în stradă pentru a cere venituri decente/captură foto: Institutția Prefectului - Județul Cluj Facebook.com

 

 


Polițiștii clujeni ies în stradă

 

Revendicările polițiștilor au fost transmise Guvernului, Ministerului Afacerilor de Interne și Parlamentului. 


Acum, oamenii legii din Cluj se pregătesc să iasă în stradă. 

Potrivit Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC), protestele masive ale polițiștilor și militarilor se vor desfășura în orașele mari din țară, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și București. 


Potrivit calendarului agreat de sindicat, polițiștii clujeni vor protesta în fața Instituției Prefectului Județului Cluj, miercuri, 22 Martie 2023. 

Acțiunile de protest ale oamenilor legii vor debuta în Timișoara, Cluj-Napoca și vor continua cu Iași și București, potrivit SNPPC.


Principalele revendicări

Aplicarea, de urgență și în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017 (în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la militarii, polițiștii și personalul contractual din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională), așa cum s-a procedat în cazul altor familii ocupaționale/sectoare de activitate, care au intrat în grilele de salarizare la termen).


Salarizarea decentă, acordarea drepturilor pentru transport și încadrarea în condiții de muncă adecvate a personalului contractual din MAI/SNAOPSN.

Aplicarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în forma votată inițial, pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea acestui sistem de pensii existent în toate statele membre NATO/UE (în contextul războiului, care durează de un an, la granițele României, reamintim că rezerviștii militari au un regim juridic special, pentru că fac parte din cele trei categorii de forțe armate, prevăzute de Legea 446/2006, fiind gata oricând de rechemare în activitate/mobilizare; joaca de-a alba-neagra cu legislația pensiilor militare trebuie să înceteze!).

Aplicarea sporurilor la valoarea salariilor în plată, nu la valori inferioare, unele chiar din anul 2009 (de exemplu, cuantumul chiriei acordate în MAI este inferior sumei forfetare pe care statul o plătește pentru un refugiat cazat la un particular).

Majorarea normei de hrană/normei de echipare și a sporului de suprasolicitare neuropsihică, prin raportare la valoarea actuală a pieței și, respectiv, la riscurile profesionale, incompatibilitățile și interdicțiile prevăzute de lege polițiștilor judiciariști.

Un nou Statut al polițistului și un Ghid al carierei polițistului, dată fiind perimarea actualelor prevederi, în vigoare de peste 20 de ani, timp în care am devenit stat membru UE și NATO.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

PROTEST al polițiștilor în fața Prefecturii Cluj, marți: „Nu ne mai putem încrede în vorbele politicienilor”

Polițiștii din Cluj, la protest în fața Prefecturii. Oamenii legii amenință cu „exces de zel” și blocarea activității

abonare newsletter