Actualitate

Filme de dragoste în regia unor mari cineşti, proiectate la Casa Municipală de Cultură

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/05_ziua/gara.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cinefilii clujeni sunt invitaţi, începând de marţi, la Casa Municipală de Cultură, la proiecţiile a trei impresionante filme de dragoste, ce poartă semnăturile regizorilor de renume Jacques Demy - Franţa, Eldar Ryazanov - Rusia şi Timotei Ursu - România.</p>

Filmul „Umbrelele din Cherbourgh”, în regia lui Jacques Demy, cu actorii Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo şi Anne Vernon în rolurile principale, este un muzical romantic şi a obţinut marele premiu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, din 1964. Tânăra Genevieve este îndrăgostită de Guy, un mecanic auto, iar cei doi doresc să se căsătorească. Mama tinerei, proprietara unui magazin de umbrele, nu este de acord cu acest mariaj, pentru că Guy, nu este bogat, iar fiica ei - prea tânără. Când Guy pleacă din Cherbourgh, pentru îndeplinirea serviciului militar, mama Genevievei decide să-şi mărite fata cu un bijutier înstărit. Proiecţia va avea loc marţi, de la ora 18,00.

Miercuri, de la aceeaşi oră, va rula lungmetrajul „Gară pentru doi”, turnat în 1983, în regia lui Eldar Ryazanov. Interpreta rolului feminin, actriţa Lyudmila Gurchenko, a realizat un rol excepţional, alături de Oleg Basilashvili şi Nikita Mikhalkov. Filmul este povestea a doi oameni maturi, Vera şi Platon, niciunul dintre ei fericit, care îşi găsesc, în cele din urmă, drumul împreună.

Lungmetrajul „Septembrie”, în regia lui Timotei Ursu, a fost realizat în anul 1978. Cei doi protagonişti sunt interpretaţi de actorii Anda Onesa, în rolul Anişoarei, şi Geo Costiniu, care este în film Vali Abrudan, absolvent de liceu, căzut la examenul de admitere la Politehnică. Printre actorii de renume din distribuţie se află Ştefan Mihăilescu Brăila, tatăl lui Vali, Ştefan Bănică senior şi Jean Constantin. În 1978, filmul a fost distins cu Diploma de onoare a Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN), pentru debutul în cinematografie al Andei Onesa, şi Premiul pentru cel mai bun film, conferit lui Timotei Ursu, la Festivalul de la Costineşti.

Ziua îndrăgostiţilor va fi marcată, între 13 şi 25 februarie şi de British Council prin evenimentul intitulat 'Din dragoste pentru limba engleză'. Cititorii vor alege o carte din biblioteca lor, care le-a plăcut foarte mult, o vor ambala şi vor motiva, pe un bileţel, opţiunea lor pentru acest titlu. Cartea va fi depusă la Colţul Roşu al bibliotecii British Council, de unde vor primi un volum lăsat de altcineva, în aceleaşi condiţii.

 

abonare newsletter