Actualitate

Pârâu din Cluj cu mare potențial: „Poate deveni cel mai mare parc liniar și un culoar de mobilitate important pentru oraș”

Activiștii clujeni au scos în evidență importanța unui pârâu din Cluj-Napoca, anume pârâul Popii, care străbate o parte din oraș, dinspre Făget spre Centru.

Pârâul Popii / Foto: Facebook - Someșul nostru Pârâul Popii / Foto: Facebook - Someșul nostru

 

 


Reprezentanții comunității „Someșul nostru” spun că acest pârâu poate să devină „cel mai mare parc liniar și un culoar de mobilitate important” pentru acest oraș.

„Pârâul Popii, afluent al Someșului, care se varsă în Canalul Morii, poate să devină cel mai mare parc liniar și un culoar de mobilitate important pentru Cluj! Ar veni din Făget până înspre centru, deci are câțiva km buni, în conditiile in care lungimea Parcului Central e de 750 de metri”, se arată într-o postare a celor de la „Someșul nostru”.


Aceștia au enumerat câteva argumente:

  •  „Cartierul Câmpului nu are spații publice verzi
  •  Mănăștur și Câmpului merită mobilitate alternativă la trafic auto, departe de poluare.
  •  Legea Apelor are și la pârâuri o zona de protecție care nu permite împrejmuirea, dacă legea este respectată
  •  se pot face exproprieri de care să poată beneficia și proprietarii din zonă având locuri de loisir și de plimbare, în loc de garduri, în fundul curții.
  •  apele devin mai curate pentru că sunt supravegheate de oameni care trec pe lângă ele
  •  bugetarea participativă are deja un proiect câștigător care propune amenajarea Pârâului Popii și a altor afluenți ai Someșului, dar ideea câștigătoare nu este pusă în practică nici macar la nivel de dezbateri publice de prefigurare a viitoarelor proiecte”

Dar și câteva dezavantaje:


  •  „E relativ îngust și abrupt, ceea ce crește costurile de amenajare și întreținere.
  •  autoritățile au inerții administrative (vezi mai sus cu lipsa implementării bugetarii participative)
  •  construcții în albie și maluri, deși avantajoase pentru mobilitate și socializare, pot fi dezavantajoase pentru biodiversitate
  •  opoziție a vecinilor care vor zone liniștite, fără «trafic» pietonal.”

Activiștii din comunitatea „Someșul nostru” propun municipalității ca în cadrul procesului de bugetare participativă să deschidă un dialog cu publicul legat de transformarea zonei pârâului Popii.

„Ce poate face Primăria acum? Doar o sugestie... La designul nou al bugetarii participative acceptat de municipalitate, Primaria sa ia câteva proiecte câștigătoare emblematice și să le dezbată public cu societatea civilă, iar astfel să își dea seama și cum ar trebui să fie designul pentru tot procesul pornind de la studii de caz de anvergură”, mai transmit clujenii de la „Someșul nostru”.

CITEȘTE ȘI:

Ce nu reușim să vedem cu ochiul liber. Zona Pârâului Becaș, plină de cele mai frumoase animăluțe. GALERIE FOTO

Tu știi ce apă bei? Unde este cea mai bună apă de izvor din Cluj și care izvoare au apă NEPOTABILĂ?

Ultimele Stiri
abonare newsletter