Actualitate

Trei mari minciuni despre folosirea insectelor în alimente, în UE

Insectele au devenit o delicatesă pe „meniul” actorilor care au interes în răspândirea dezinformărilor împotriva Uniunii Europene.

Trei mari minciuni despre folosirea insectelor în alimente, în UE. FOTO: Depositphotos.com Trei mari minciuni despre folosirea insectelor în alimente, în UE. FOTO: Depositphotos.com

 

 


După ce UE a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă, un val de dezinformare a lovit multe state membre, răspândind în mare parte panica nejustificată și acuzând Bruxelles din cele mai rele comploturi, scrie Presshub.

 


Cele trei minciuni despre insecte și UE

Din ianuarie, trei narațiuni principale de dezinformare au putut fi identificate în știrile false detectate despre UE și insectele comestibile, arată European Digital Media Observatory (EDMO), după o cercetare efectuată la nivel european:

  • prima și, probabil, cea mai răspândită, susțin că cetățenii UE vor mânca insecte chiar și împotriva voinței lor, deoarece insectele vor fi ascunse în produsele fără etichetare corectă;
  • a doua, legată de prima în unele teorii ale conspirației, este despre insectele care sunt otrăvitoare și nepotrivite pentru consumul uman;
  • a treia – răspândită în special în statele baltice – este legată de dezinformare despre războiul din Ucraina și susține că cetățenii UE sunt obligați să mănânce insecte, deoarece nu au suficientă hrană ca urmare a războiului și a sancțiunilor împotriva împotriva Rusia.

Cele trei minciuni pornesc de la un adevăr: produse care au la bază greieri, sub formă uscată, de pastă sau făină, au fost aprobate de UE spre comercializare, ca ingrediente într-un număr de produse alimentare destinate populației.


Minciuni despre faptul că ingredientele din insecte sunt folosite deja

Dar, în ciuda asigurărilor date de Comisia Europeană, cele trei minciuni menționate mai sus au explodat în țările UE. În Slovacia, autoritățile au trebuit să dezmintă informația potrivit căreia făina din greieri a fost deja adăugată în secret în pâine.

În Germania, EDMO și partenerii său au detectat știri false care susțin că UE nu a impus cerințe de etichetare pentru posibile reacții alergice sau etichetarea se va face doar folosind nume latine, astfel încât oamenii să nu conștientizeze ingredientele reale, cum ar fi „greieri de casă”.


Informații false similare au fost detectate în Franța, Spania, Italia, Danemarca, Olanda, Polonia, Ungaria, Austria, Letonia, Estonia, Lituania, Belgia, Finlanda și Norvegia.

Ministrul maghiar al Agriculturii, István Nagy, a ieșit public cu o declarație în care a precizat că Ungaria a fost singurul stat membru care nu a susținut decizia UE și a menționat că Ministerul Agriculturii va modifica regulamentul național de etichetare a alimentelor pentru a oferi consumatorilor informații autentice și exacte.


Produsele care conțin proteine din insecte pot fi clar distinse și separate pe rafturile magazinelor. Ingredientele vor fi vizibile pe ambalaj, iar aceste produse vor trebui amplasate separat pe rafturi separate din magazine, potrivit 24.hu.

Citește întreaga știre pe presshub.ro.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursa foto: Depositphotos.com

Ultimele Stiri
abonare newsletter