Actualitate

Tribunalul European obligă TOȚI angajatorii să le cumpere ochelari angajaților, după ce un polițist din Cluj a dat în judecată instituția

Toți angajatorii din România trebuie să plătească ochelarii de vedere ai angajaților care lucrează în fața unui calculator. Un polițist din Cluj a mers în instanță pentru că instituția la care lucra nu i-a decontat costul ochelarilor.

Toți angajatorii români, de la stat sau privat, sunt obligați să le plătească angajaților costul ochelarilor de vedere dacă lucrează în fața unui monitor / Foto: depositphotos.com Toți angajatorii români, de la stat sau privat, sunt obligați să le plătească angajaților costul ochelarilor de vedere dacă lucrează în fața unui monitor / Foto: depositphotos.com

 

 


Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că toți angajatorii trebuie să asigure angajaților ochelari de vedere, dacă aceștia lucrează în fața calculatorului. Decizia a venit după ce un polițist din Cluj care a lucrat la Inspectoratul General de Imigrări a mers în instanță pentru că instituția nu a vrut să îi deconteze banii pe care i-a plătit pentru ochelarii de vedere. 

 


Potrivit site-ului CJUE, este vorba de o sumă de 2.629 de lei.

Fostul polițist a spus că vederea i-a fost grav afectată în timpul celor 10 ani de muncă, pe care i-a petrecut în fața unui monitor.


„TJ afirmă că lucrul la monitor și alți factori de risc, precum lumina «vizibilă discontinuă», absența luminii naturale și suprasolicitarea neuropsihică, au determinat o deteriorare puternică a vederii sale. Prin urmare, ar fi trebuit, la recomandarea unui medic specialist, să schimbe ochelarii de vedere pentru a corecta scăderea acuității sale vizuale. (...) Ulterior, TJ a sesizat Tribunalul Cluj (România) cu o acțiune având ca obiect obligarea Inspectoratului General la plata sumei menționate”, se arată în Hotărârea Curții de Justiție a UE, din 22 decembrie 2022.

Se aplică pentru toți angajatorii

O lege în acest sens există în România încă din anul 2006, însă aceasta poate să fie interpretabilă, iar nu toți angajații cunosc acest aspect. Toți angajații care lucrează în fața unui monitor ar trebui să beneficieze de un consult al ochilor, iar dacă este nevoie de ochelari, angajatorul să furnizeze sau să plătească achiziția lor.


După ce a fost sesizat cazul polițistului de la Cluj, instanța Uniunii Europene a stabilit că angajatorii sunt obligați să le asigure ochelari de vedere angajaților care au nevoie. Totodată, CJUE a stabilit că ochelarii respetivi, plătiți de companie, pot fi utilizați și când angajații nu se află la locul de muncă.

Astfel, angajatorii fie le oferă contravaloarea ochelarilor de vedere angajaților, fie le furnizează direct dispozitivele necesare. Nu se poate face prin plata unui spor la salariul angajatului.


„Având în vedere ansamblul considerațiilor care precedă, este necesar să se răspundă la a treia și la a patra întrebare că articolul 9 alineatele (3) și (4) din Directiva 90/270 trebuie interpretat în sensul că obligația de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special, prevăzută la această dispoziție, care îi revine angajatorului, poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către acesta din urmă, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului”, se arată în hotărâre.

Decizia CJUE se aplică atât angajatorilor din sectorul public, cât și celor din sectorul privat, iar cei care nu se conformează pot fi dați în judecată.

Mai multe detalii despre caz AICI.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Jandarm din Cluj, condamnat pentru că a amenințat și înjurat un polițist care l-a oprit în trafic. S-a urcat pe mașina Poliției și a făcut circ

Polițist din Cluj-Napoca, acuzat de DNA de trafic de influență! A promis o angajare în Poliție pentru care a cerut sume de mii de euro

abonare newsletter