Actualitate

ZILE LIBERE 2023. Ce sărbători legale pică în timpul săptămânii și când vor fi minivacanțe în 2023?

Angajații vor beneficia în 2023 de mai mlte zile libere decât în 2022. Vor fi mai multe sărbători legale în timpul săptămânii, dar și mai multe minivacanțe.

Ce zile libere vor avea românii în 2023? FOTO: Pixabay Ce zile libere vor avea românii în 2023? FOTO: Pixabay

 

 


Angajații vor ave, în 2023, un număr de 15 sărbători legale, dintre care 12 vor pica în timpul săptămânii. Mai mult, bugetarii vor beneficia, în 2023, de trei zile libere în plus.

 


Salariații din România benficiază de 15 zile libere în fiecare an. Dintre acestea, în 2023, 12 vor pica în timpul săptămânii. Suplimentar, bugetarii ar putea avea minivacanțe, dacă Guvernul va aproba crearea unor „punți între zilele libere și weekend-uri.

Care sunt zilele libere legale din 2023?

Calendarul zilelor libere legale 2023 este următorul:


  • 1 ianuarie (duminică) - 2 ianuarie (luni) - Anul Nou;
  • 24 ianuarie (marți) - Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie - Vinerea Mare la ortodocși sau 7 aprilie - Vinerea Mare la catolici;
  • 16 aprilie (duminică) - 17 aprilie (luni) - Paștele ortodox sau 9 aprilie (duminică) și 10 aprilie (luni)- Paștele catolic;
  • 1 mai (luni) - Ziua Muncii;
  • 1 iunie (joi) - Ziua Copilului;
  • 4 iunie (duminică) - Rusalii, 5 iunie (luni) - A doua zi de Rusalii;
  • 15 august (marți )- Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie (joi) - Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie (vineri) - Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie (luni) - 26 decembrie (marți) - Crăciunul.

În plus, salariații de alte religii decât cele creștine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Minivacanțe pentru bugetari

Pe lângă sărbătorile legale amintite, bugetarii ar putea avea, în 2023, încă trei zile libere. Mai exact, potrivit unui proiect de hotărâre ce nu se aplică încă, pentru personalul instituțiilor și autorităților publice se vor stabili și zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) ca fiind zile libere, făcându-se astfel punți între zile de weekend și zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.


Astfel, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe în perioada 21-24 ianuarie, 1-4 iunie, 12-15 august 2023.

Ce se întâmplă cu angajații care nu primesc zilele libere?

În cazul categoriilor de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia vor fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare. Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și de cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.


De asemenea, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se pot acorda zile libere, angajații trebuie să primească un spor salarial ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi de până la 10.000 lei!

Zilele de 6-7 ianuarie, lucrătoare în 2023

Deși Boboteaza (6 ianuarie) și Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie) devin sărbători legale în care nu se lucrează, nu sunt șanse ca salariații să se bucure de aceste zile libere din 2023. Senatul a adoptat tacit propunerea în noiembrie 2022.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Ţările din Europa în care 7 ianuarie este sărbătoare legală sunt Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru.

Șansele pentru ca propunerea legislativă să intre în vigoare pentru anul care urmează sunt extrem de reduse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter