Actualitate

Cum arată Florin Piersic la aproape 87 de ani: „La cei 20 de ani ai tăi te miști ușor, nu ca mine la 100”

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, se apropie de vârsta de 87 de ani.

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români se apropie de vârsta de 87 de ani/ FOTO: Mirela Retegan/Facebook Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români se apropie de vârsta de 87 de ani/ FOTO: Mirela Retegan/Facebook

 

 


Născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, Florin Piersic este unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film.

 


Actorul nu-și arată vârsta și nimeni nu ar spune că îl desparte o singură lună de cei 87 de ani.

Viața lui Florin Piersic

A absolvit Liceul de băieţi nr. 3 din Cluj (fostul Seminar Pedagogic), apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, fiind coleg de generaţie cu artişti precum Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu şi alţii.


Spectacolul său de absolvire a fost „Peer Gynt” de Henrik Ibsen, iar doi ani mai târziu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în „Discipolul diavolului” de George Bernard Shaw. Au urmat roluri în piesele „Tragedia optimistă” de Vsevolod Vişnevski, „Oameni şi şoareci” de John Steinbeck sau „Orfeu în Infern” de Tennessee Williams, care i-au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea.

Pe parcursul bogatei sale cariere, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca „Act veneţian” de Camil Petrescu, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, „Idiotul” după F.M. Dostoievski , „Logodnicele aterizează la Paris” de Marc Camoletti, „Cartea lui Ioviţă” de Paul Everac şi multe altele. Celebritatea şi popularitatea actorului nu se datorează doar rolurilor sale de pe scenă, ci şi celor interpretate în cinematografie. Florin Piersic are o bogată activitate în filmul românesc, jucând în peste 55 de pelicule. Debutul în film s-a produs cu "Ciulinii Bărăganului", în 1957, interpretând rolul lui Tănase. Şi-a evidenţiat talentul în „Neamul Şoimăreştilor” (1965), regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut cunoscut - „De-aş fi... Harap Alb” (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.

Din bogata sa filmografie amintim: „Celebrul 702” (1961), „Tunelul” (1966), „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă” (1967), „Columna” (1968), „Mihai Viteazul”(1971), „Aventuri la Marea Neagră” (1972), „Explozia” (1973), „Fraţii Jderi” (1974), „Un August în flăcări” (1974), „Ştefan cel Mare - Vaslui 1475” (1975), „Elixirul tinereţii” (1975), „Pintea” (1976), „Cuibul salamandrelor” (1976), „Eu, tu şi... Ovidiu” (1978), „Regăsire” (1977), „O lebădă iarna” (1983), „Rămăşagul” (1985), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), „Fix alert” (2004), „Eminescu versus Eminem” (2005) - în ultimele două filme amintite jucând împreună cu fiul său Florin Piersic jr., care semnează regia şi scenariul.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci - Anghel Şaptecai sau Grigore Pintea, însă cel mai cunoscut şi îndrăgit rol, cu care se identifică în conştiinţa publicului, este Mărgelatu - personajul cu pălărie şi mantie neagră, purtând o armă cu opt ţevi scurte şi având în mână o „pălărie” de floarea-soarelui din care mănâncă seminţe - din seria filmelor regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu artistic greu de egalat cu personajul Buză de Iepure, interpretat actorul şi cascadorul Szobi Cseh. Florin Piersic a apărut în numeroase emisiuni de divertisment, atât la radio, cât şi la televiziune, în care a dovedit că poate să şi cânte. De altfel, el a jucat şi în filmul muzical „Rămăşagul”, regizat de Ion Popescu Gopo, unde a interpretat rolul Zmeului, a fost personaj principal în musicalul „Corina” de Edmond Deda (după „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian), în ambele având-o parteneră de duete muzicale pe Angela Similea, cu care a colaborat şi în emisiuni de divertisment TV.


La 14 mai 2019, Florin Piersic a primit, la cea de-a XXVII-a ediţie a Premiilor Galei UNITER care a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Premiul pentru întreaga activitate, care i-a fost înmânat de Ion Caramitru. În iunie, acelaşi an, actorul a fost omagiat în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc desfăşurate la Iaşi, primind şi prima stea din cele cinci de pe „The Wall of Fame”, o iniţiativă a unui hotel ieşean, dar şi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi.

CITEȘTE ȘI:

Florin Piersic revine pe scena Operei din Cluj!

Zilele Clujului debutează cu seara de teatru! Întâlnire cu Florin Piersic în Piața Unirii

Ultimele Stiri
abonare newsletter