Actualitate

Studenții așteaptă la cozi ORE întregi pentru abonamentele de transport. Boc: „Trebuie să fim riguroși, nu lăsăm loc pentru abuz”

La început de an universitar, studenții din Cluj-Napoca sunt nevoiți să aștepte la cozi infernale pentru eliberarea de abonamente pentru transportul în comun.

Studenții așteaptă la cozi ORE întregi pentru abonamentele de transport / Foto: Facebook Clujul Civic Studenții așteaptă la cozi ORE întregi pentru abonamentele de transport / Foto: Facebook Clujul Civic

 

 


Studenții se plâng de cozile lungi la care trebuie să aștepte câteva ore bune pentru a-și elibera un abonament CTP pentru a putea circula cu autobuzul în Cluj-Napoca.

 


Acest lucru nu este o noutate. Și înaintea pandemiei în fiecare an a existat aceeași problemă.

În acest an, studenții au numit acest fenomen ca „festivalul cozilor la eliberarea abonamentelor”, iar unul dintre ei a mărturisit că a așteptat patru ore la coadă.


„Festivalul cozilor la eliberarea abonamentelor pentru elevi și studenți. La Gară, la Bucium, la Operă, oriunde e coadă. Mai așteptăm vreo săptămână, două că poate se mai eliberează. Până atunci cheltuim câte 6-12 lei pe zi ca să facem ping-pong între casă și 2 corpuri de facultate din cartiere diferite. Oare nu s-or putea elibera abonamentele astea și altfel?”, spune un student pe rețelele de socializare.

Probleme privind datele cu caracter personal

În timpul unei emisiuni radio, primarul Emil Boc a fost întrebat despre situația studenților care așteaptă ore în șir la coadă pentru abonamentele emise de Compania de Transport Public.


Edilul a spus că motivul pentru care abonamentele nu pot fi emise altfel este faptul că ar exista probleme privind legislația care „ține de protecția datelor cu caracter personal”:

„Din nefericire este o problemă de interoperabilitatea bazelor de date și de respectare a legislației care ține cont de protecția datelor cu caracter personal. Trebuie găsită o soluție și legală și de colaborare ca datele universităților să poată fi trasferate în format electronic către Compania de Transport Public astfel încât să se poată emite acest abonament.


Ei spun două lucruri: pe de-o parte legislația nu ne permite să ne jucăm cu datele personale ale studenților, pe de altă parte fiecare abonament este plătit, adică în spatele lui cineva plătește. Jumătate plătește Primăria și jumătate universitatea. Trebuie să fie o rigoare a modului în care sunt acordate aceste abonamente, cu dovezile din spate, pentru că altfel este cale deschisă spre abuz”, a spus Emil Boc.

Boc: „Problema e reală, se lucrează la ea”

De asemenea, Emil Boc a precizat că „problema este reală” și că se lucrează la găsirea unei soluții. Primarul susține că a adus acest subiect în discuție și în Consiliul Local:

„Cea mai mare piedică este acum găsirea acelei soluții de interoperabilitate și respectarea legislației datelor personale ale studenților în procesul de aplicare. Repet, am o echipă tehnică, lucrează la acest capitol și ne uităm cum fac și alții din Uniunea Europeană, cum reușesc să compatibilizeze datele cu caracter personal ale studenților cu mecanismele tehnologiei. Sunt convins că experții vor găsi și pentru noi această soluție.

Dar problema este reală, am discutat-o și în Consiliul Local, am notificat-o, evident, și companiei ca prioritate majoră în găsirea unei soluții și le-am cerut, dacă este nevoie, chiar să ne facă propuneri de modificare a cadrului legal național care să permită interoperabilitatea bazelor de date. Pentru că acesta este nivelul următor la care România  trebuie să treacă dacă vrea să fie eficientă în digitalizare și să ușureze viața oamenilor”, a adăugat edilul.

CITEȘTE ȘI:

Un nou campus studențesc se va construi în afara Clujului. Boc: „Pregătim un masterplan educațional cu primarii din zona metropolitană”

„Innovation Science Café”, un spațiu de lucru informal destinat studenților UBB, inaugurat la NTT DATA

Studenții cer ca „traiul lor decent” să fie decontat de stat

Ultimele Stiri
abonare newsletter