Actualitate

Camere video de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare. Distanța de la care Poliția poate capta imaginile

Poliția vrea să cumpere un sistem de monitorizare GPS pentru peste 10.300 de mașini, majoritatea Dacia Logan și Duster, iar 200 de mașini vor fi echipate cu camere video tip LPR (License Plate Recognition), tehnologie care permite recunoașterea numerelor de înmatriculare ale mașinilor, în mai puțin de o secundă. Contractul este estimat la peste 33,6 milioane de lei.

sursă foto www.mobotix.com sursă foto www.mobotix.com

 

Poliția Română a lansat un val de licitații pentru achiziția unor sisteme de supraveghere video prin tehnologie LPR (License Plate Recognition), care permite recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare ale mașinilor, scrie hotnews.ro.


Dincolo de licitația de 13,6 milioane de lei pentru achiziția unui sistem de monitorizare cu 300 de camere video tip LPR care să fie utilizat în special de polițiștii de la Direcția de Operațiuni Speciale pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse de magistrați, Poliția a demarat o licitație mai mare care vizează intervențiile în trafic.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) vrea să cumpere un sistem integrat de monitorizare a autospecialelor din mediul stradal, pentru a le putea dispeceriza şi direcționa la sesizările cetățenilor mai ales la cele efectuate prin intermediul sistemului 112, gestionat de STS, în cel mai scurt timp şi în mod eficient.


Licitația demarată pe 16 septembrie cuprinde mai multe loturi și va avea ca beneficiari structuri din cadrul Poliţiei Române, Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General de Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Se doreşte instalarea unui subsistem de monitorizare GPS pe aproximativ 10300 autospeciale inscripționate, marea majoritate a autospecialelor fiind Dacia Logan şi Duster, an fabricație începând cu anul 2018. Menționăm faptul că autospecialele fabricate după 2019 sunt în garanţie”, spune Poliția.


Prin implementarea unui subsistem de localizare, monitorizare şi management flotă auto prin GPS pentru intervenţia la evenimente, se vor crea, în principal, condițiile privind:

  • reducerea timpului de intervenție la evenimente, prin identificarea traseelor optime pentru a ajunge la locul intervenției în cel mai scurt timp;
  • posibilitatea dirijării prioritare a forţelor;
  • posibilitatea suplimentării resurselor prin asigurarea necesarului de forțe în sprijin, în funcție de dispunerea în teren a acestora;

Soluția de monitorizare a forțelor ce acționează în segmentul stradal, va fi interconectată cu platforma/harta STS (n.a sistemul 112) astfel încât procesul de gestionare a resurselor să se facă cu accent pe respectarea principiului ,,cel mai apropiat polițist intervine".


De asemenea, acest sistem de monitorizare GPS va oferi soluții logistice de identificare a parametrilor funcţionali ai autovehiculului (istoric traseu, viteză, consum carburant, staționări cu/fără oprirea motorului, viraj brusc, frânare bruscă, pierdere semnal GPS, deconectare GPS, precum şi alţi parametri privind funcționarea autospecialei).

200 de mașini vor avea camere video tip LPR pentru recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare

Cel de-al doilea subsistem de reunoaștere automată a numerelor de înmatriculare auto - LPR (License Plate Recognition) este un sistem video prin care se pot identifica în timp real autovehiculele care prezintă interes operativ, sau care sunt angrenate în activităţi infracţionale şi contravenționale, ori care sunt urmărite în temeiul legii, susține Poliția.


În documentația de licitație se menționează că maxim 200 de mașini ale IGPR vor fi echipate cu câte o cameră tip LPR.

Captarea plăcuţelor de înmatriculare va fi realizată de la 7 la 20 metri distanță

În documentația de licitație aferentă camerelor video tip LPR sunt prevăzute următoarele cerințe tehnice:

  • Captarea plăcuţelor de înmatriculare va fi realizată de la 7 la 20 metri distantă
  • Va fi echipată cu leduri IR performante în 850 nm pentru a permite vizualizare imaginilor în timpul nopții pe o distanţă de cel putin 20m.
  • Va permite stocarea pe cardul de memorie a cel putin 100.000 intrari evenimente si va include capturi cu plăcuțele de înmatriculare
  • Timpul de detecție a numerelor de înmatriculare va fi de sub o secundă
  • Camera LPR va fi livrată cu un card intern de tip SD de capacitate 256 GB.
  • În plus, camerele LPR vor trebui să aibă instalată o aplicație software ANPR care să ruleze direct pe camera video.

Aplicația ANPR trebuie să aibă următoarele funcționalități:

  • Recunoaştere automată numere de înmatriculare cu o precizie de minim 95%
  • Suportă toate numerele de înmatriculare din UE
  • Permite crearea de liste de acces cu vehicule: Black list şi White liste

Pe lângă funcția de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, aplicația va oferi si următoarele funcționalități:

  • Recunoaștere de producător și model de vehicul
  • Recunoaștere a culorilor
  • Clasificarea vehiculelor
  • Detecție a direcției de circulație

De ce face Poliția această achiziție: Ce probleme are în prezent

În caietul de sarcini Poliția explică și ce probleme are în prezent în cadrul intervențiilor în trafic:

În anumite situații, localizarea incidentelor este făcută de echipajele de intervenție, pe baza cunoştinţelor privind zona de responsabilitate, sau utilizându-se reperele furnizate de apelant, suplinind în acest fel lipsa unor echipamente de localizare corespunzătoare şi a unor hărți GIS actualizate la zi.

În teren, echipajele de intervenție pot avea dificultăți în identificarea adreselor administrative, chiar şi în situația în care acestea au fost comunicate și recepționate corect, datorită lipsei sau poziționării în locuri cu vizibilitate redusă a plăcuțelor cu numele străzii, a numerelor administrative, a numerelor de bloc şi de scară. Căutările la fața locului realizate de către echipajele de intervenție se reflectă în timpi de întârziere şi resurse ocupate mai mult timp decât ar fi necesar în mod normal.

Toate apelurile care nu sunt însoțite de detalii de localizare implică un efort deosebit şi al structurilor de suport care sunt angrenate pentru coordonarea resurselor şi verificări paralele în baze de date/evidenţe sau chiar declanşarea unor mecanisme de localizare, proprii.

De asemenea, nu întotdeauna, după realizarea intervenției, se cunoaşte că resursa care a intervenit a devenit disponibilă din nou.

În situaţia producerii unui eveniment care necesită intervenția specializată a structurilor de poliție, dispeceratele direcționează forțele la locul producerii evenimentului, în general, potrivit unei situații scriptice, denumită generic ,,oglinda postului", fără a avea o imagine clară, actualizată, asupra dispunerii reale a efectivelor planificate în serviciu.

Niciun dispecerat de la nivel național nu are operaționalizat un sistem de management al forțelor şi mijloacelor aflate în dispozitiv, motiv pentru care, de multe ori, dispecerizarea la evenimente se bazează strict pe experiența personalului de serviciu și pe nivelul lui de cunoaştere a arealului localității”.

Contractul licitat de IGPR este împărțit în 7 loturi și are o valoare estimată la peste 33,6 milioane de lei fără TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 19 octombrie

CITEȘTE ȘI:

Șofer timișorean, „blocat” în Cluj de zile bune: „Stau în mașină”. Poliția i-a luat plăcuțele și ar refuza să i le înapoieze, deși a atacat procesul verbal în instanță

Cinci români au încercat să urce pe Mont Blanc în adidași. Politia montană i-a întors din drum

Poliția Română vrea să cumpere 1.800 de autoturisme. 58 de milioane euro pentru mașini de intervenție, motociclete, VAN-uri, 4 x 4

Ultimele Stiri
abonare newsletter