Actualitate

Cinci români au încercat să urce pe Mont Blanc în adidași. Politia montană i-a întors din drum

Cinci turişti români au încercat să urce pe Vârful Mont Blanc „echipați” cu pantaloni scurţi, cu adidaşi şi pălării de paie, dar au fost întorşi din drum de către poliţia montană.

Cinci români au încercat să urce pe Mont Blanc în adidași. FOTO: Pixabay Cinci români au încercat să urce pe Mont Blanc în adidași. FOTO: Pixabay

 

 


Turiștii români au fost dați exemplu de către un primar francez care a anunțat o măsură radicală: cei care încearcă să ajungă pe Mont Blanc vor trebui să plătească o garanție de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie să fie salvați sau dacă își pierd viața pe munte, scrie Hotnews, citând The Guardian.

 


Jean-Marc Peillex, primarul localității Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniștii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din Europa prin ruta Goûter, a impus această măsură după ce zeci de „pseudo-alpinişti” ar fi ignorat avertismentele atunci când au urcat pe munte.

„Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac”

Edilul francez a dat exemplul a cinci turişti români care au încercat să parcurgă traseul „purtând pantaloni scurţi, adidaşi şi pălării de paie”, fiind întorşi din drum de către poliţia montană.


„Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac. Aşadar, să anticipăm costul necesar pentru salvarea lor şi pentru înmormântare, pentru că este inacceptabil ca contribuabilii francezi să suporte cheltuielile”, a spus el.

Garanție de 15.000 de euro pentru servicii de salvare

Așadar, cei care încearcă să ajungă pe vârful Mont Blanc pe traseul Goûter din Franţa vor plăti o garanţie în valoare de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile în cazul în care au nevoie de servicii de salvare sau, mai rău, dacă își vor pierde viața.


Primarul francez a explicat că 10.000 de euro ar acoperi costul serviciilor de salvare şi 5.000 de euro ar acoperi înmormântarea.

La jumătatea lunii iulie, ghizii locali şi-au suspendat activităţile de-a lungul traseului, care este accesibil alpiniştilor de orice nivel, din cauza căderilor de pietre. Canicula intensă şi prelungită a accentuat condiţiile periculoase de pe munte, iar administraţia locală i-a sfătuit pe turişti să evite traseul respectiv.


Dezbaterea asupra siguranței pe traseele montane în această vară s-a intensificat pe fondul caniculei și după ce 11 persoane au murit când o bucată uriașă de gheață s-a desprins dintr-un ghețar de pe partea de nord a Dolomiților italieni, la începutul lunii iulie. Primarii orașelor din jurul vârfului Marmolada au închis principalele puncte de acces din motive de siguranță, dar unii alpiniști au încercat să le ocolească.

CITEȘTE ȘI:

„Mai există un Ciugud!”. O comună din Cluj are piste de biciclete, sală de sport cu piscină, iar turismul e „în floare”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter