Actualitate

Cel mai mare ghețar subteran din România se topește în ritm accelerat. Cercetător clujean: „E afectat de climă”

Unul dintre cei mai mari ghețari subterani din lume și cel mai mare din România se topește în ritm accelerat în ultimii ani, spune un cercetător clujean.

Ghețarul de la Scărișoara / Foto: Newsweek - TravelE Ghețarul de la Scărișoara / Foto: Newsweek - TravelE

 

 


Cel mai mare ghețar subteran din România este ghețarul de la Scărișoara din comuna Gârda de Sus, județul Alba.

Acesta este și unul dintre cei mai mari din lume și se topește în ritm accelerat în ultimii ani, potrivit cercetătorului de la Institutul de Speologie Emil Racovița din Cluj-Napoca, Aurel Perșoiu.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 


„Avem date preliminare, care sugerează că ar putea să aibă către 13.000 de ani și arată că, cel puțin, în ultimii 10.000 de ani este foarte posibil să nu fi existat o perioadă de topire atât de accentuată ca cea din prezent. Cel puțin în ultimii trei sau patru ani am asistat la o topire a gheții, care este fără precedent, de când se fac măsurători, din anul 1921. S-a topit mai multă gheață decât în ultimii 40 de ani și datele arată că acest proces se va amplifica în următorii ani”, a explicat cercetătorul clujean, potrivit euronews.ro.

Cercetător: „Am făcut suficient de mult rău”

Totuși, dacă are loc o topire ghețarul nu se poate prăbuși pentru că este înconjurat de roci:


„Se poate întâmpla ca într-un singur an să pierdem 20-25 de cm de gheață la suprafață. În ultimii 20 de ani media de topire pe an era la 2-3 centimetri. Într-un an am pierdut cât am pierdut în 10 ani. Este posibil să asistăm la o dezintegrare rapidă în partea superioară. În următorii ani sau decenii blocul principal de gheață este în siguranță”, a adăugat Perșoiu.

Întrebat dacă mai poate să facă omul ceva ca să remedieze situația, cercetătorul a răspuns negativ, spunând că „am facut suficient de mult rău prin arderea combustibilor fosili”, iar „cantitatea de dioxid de carbon pompată în atmosferă este extraordinar de mare”: „Este mai mare decât oricand în ultimii 800.000 de ani. Dioxidul de carbon va fi prezent încă cel puțin 100 de ani în atmosferă”, spune cercetătorul conform sursei citate.

CITEȘTE ȘI:

Ghețarul Scărișoara s-a redeschis pentru public

Topirea gheţarilor din Oceanul Arctic, "o bombă cu ceas" pentru economia mondială

abonare newsletter