Timp Liber

Soborul Maicii Domnului sau a doua zi de Crăciun. Ce este INTERZIS în 26 decembrie?

În 26 decembrie se sărbătorește Soborul Maicii Domnului, dar și a doua zi de Crăciun. La fel ca și în Ajunul Crăciunului și prima zi de Crăciun, în această zi există un set de reguli pe care trebuie să le respecți ca să îți meargă bine tot anul.

Soborul Maicii Domnului sau a doua zi de Crăciun. Ce este INTERZIS în 26 decembrie? Soborul Maicii Domnului sau a doua zi de Crăciun. Ce este INTERZIS în 26 decembrie?

 

 


În a doua zi de Crăciun, biserica o prăznuiește pe Maica Domnului, iar în această zi există o serie de superstiții pe care dacă nu le respecți, se spune că în anul următor nu vei putea obține tot ce îți dorești și o să fie un an plin de necazuri și ghinion.

Ce este INTERZIS pe 26 decembrie?

În a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, există un set de reguli pe care dacă nu le respecți, se spune că anul care urmează o să fie un an plin de ghinion li necazuri.


Conform tradiției, naşii trebuie să îşi viziteze finii. Cei care nu fac asta, nu vor avea parte de tot ce îşi doresc. Este ziua în care rudele îndepărtate se strâng la masă și sărbătoresc.

De asemenea se spune că nu este bine să speli haine în această zi, pentru că apa vărsată pe rufe o vei folosi pentru vindecarea rănilor. 


E o zi în care nu se munceşte. Cine munceşte astăzi, când e cinstită Maica Domnului, nu va mai avea nicio zi liberă tot anul.

În această zi este interzis să bârfeşti, să înjuri, să arunci cuvinte urâte împotriva celorlalţi. Cei care se răzbună în 26 decembrie vor suferi pierderi băneşti tot anul viitor.


O altă superstiție spune că fetele nemăritate nu trebuie să toarcă sau să coasă până în ziua Bobotezei deoarece nu se vor mai căsători niciodată.

Ce este Soborul Maicii Domnului?

Soborul Maicii Domnului este una din cele mai vechi sărbători închinate în cinstea Maicii Domnului și este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc. 


Soborul Maicii Domnului  a fost singura sărbătoare închinată Fecioarei Maria despre care se vorbea înainte de secolul al IV-lea și despre care patriarhul Proclu al Constantinopolului i-ar fi vorbit lui Nestorie, în anul 429. De altfel, este o sărbătoare respectată și de sirienii monofiziți (iacobiți), ceea ce înseamnă că ea datează cel puțin din secolul al V-lea, când aceștia s-au desprins de ortodocși.

Această sărbătoare a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți precum Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli. 

 

CITEȘTE ȘI:

25 decembrie 2021. Peste 700.000 de români își sărbătoresc ziua de nume de Crăciun

Cadouri de Crăciun pentru bătrânii din Cluj-Napoca! Boc: „Nimeni nu este uitat. Crăciun fericit!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter