Timp Liber

Dezechilibrul energetic al Pământului s-a dublat în 2 decenii

Dezechilibrul energetic al Pământului s-a dublat în ultimele două decenii, de la 0,6 wați pe metru pătrat la mijlocul anilor 2000 la 1,3 wați pe metru pătrat în prezent.

Dezechilibrul energetic al Pământului s-a dublat în ultimele două decenii, ceea ce înseamnă că planeta acumulează de două ori mai multă căldură decât acum 20 de ani. Foto: Depositphotos.com Dezechilibrul energetic al Pământului s-a dublat în ultimele două decenii, ceea ce înseamnă că planeta acumulează de două ori mai multă căldură decât acum 20 de ani. Foto: Depositphotos.com

 

 


Un studiu recent arată că dezechilibrul energetic al Pământului s-a dublat în ultimele 20 de ani.

 


Cercetătorii măsoară acest dezechilibru în două moduri: prin sateliți care monitorizează căldura solară și radiația emisă înapoi în spațiu, și prin măsurarea temperaturii oceanelor cu mii de sonde robotice. Ambele metode confirmă creșterea rapidă a dezechilibrului energetic, conform Science Alert.

Pământul acumulează de două ori mai multă căldură decât acum 20 de ani

Modificările norilor par să fie un factor major - suprafața acoperită de nori albi reflectanți s-a redus, în timp ce aria norilor mai puțin reflectanți a crescut. Nu este clar de ce se întâmplă asta, dar o posibilă cauză ar putea fi reducerea sulfului din combustibilul navelor din 2020.


CITEȘTE ȘI:
Primul proces privind schimbările climatice din România, respins de Curtea Apel Cluj. Comunitatea Declic: „Vom face recurs”

Descoperirea este șocantă deoarece modelele climatice sofisticate nu au prezis o schimbare atât de mare și rapidă. Majoritatea modelelor prevăd mai puțin de jumătate din schimbarea observată în realitate.

Rezultatele sugerează că anii extrem de calzi  nu sunt excepții, ci reflectă o intensificare a încălzirii pe următorul deceniu sau mai mult. Asta va însemna o probabilitate mai mare de caniculă intensă, secete și ploi extreme pe uscat, precum și valuri de căldură marine mai intense și mai îndelungate.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Centru de cercetare UBB, dedicat schimbările climatice, la Cluj. Primăria a dat undă verde

abonare newsletter