Timp Liber

Amintiri din Clujul de altădată. Cum sărbătoreau clujenii ziua de 1 Mai?

Și în acest an, clujenii se pot aduna din nou în Valea Gârbăului, locul tradițional ales de aceștia pentru a petrece ziua de 1 Mai, zonă ce a fost amenajată în mod special. Odinioară, de 1 Mai clujenii se orientau spre pădurea Hoia și zona Făget.

Clujenii de 1 mai muncitoresc în pădurea Hoia, anul 1973|Sursa foto: András Vajda/Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook Clujenii de 1 mai muncitoresc în pădurea Hoia, anul 1973|Sursa foto: András Vajda/Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

 

 


Ziua de 1 Mai a fost marcată, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti, însă primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară au avut loc în 1945. De atunci, pentru o perioadă lungă de timp, românii sărbătoreau Ziua Muncii cu defilări, ieșiri la iarbă verde, spectacole, dansuri și muzică populară. Nici atunci nu lipseau micii, grătarele, berea, însă totul se desfășura într-un cadru organizat, foarte diferit de ceea ce se întâmplă în prezent.

CITEȘTE ȘI: 
Românii comandă de șapte ori mai mulți mici de 1 Mai față de o zi obișnuită. De unde a pornit istoria produsului emblematic preferat de români?

După revoluţia din decembrie 1989, ziua de 1 Mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă ea a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber prin pădurile de la marginea Clujului. De asemenea, ziua internaţională a celor care muncesc este sărbătorită prin repaus.


1 Mai în pădurile din Cluj

În urmă cu aproape 100 de ani, pădurea Hoia era oaza de liniște pentru cei care petreceau de 1 Mai muncitoresc.

Ziua de 1 Mai, sărbătorită în Pădurea Hoia 2 |Sursa foto: András Vajda/Amintiri din Vechiul Cluj – Facebook

De la această zi nu lipseau lăutarii, berea și mirosul de carne proaspăt prăjită pe grătar.


Picnicurile de altădată erau de proporții uriașe. De exemplu, clujenii care nu doreau să meargă în pădurea Hoia, se îmbrăcau sport, se urcau în mașină și mergeau în Făget. 

Ziua de 1 mai în urmă cu peste 30 de ani, pădurea Făget|Foto: Adrian Mariș/Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

În ziua de 1 Mai nu aveai loc să arunci un ac la cât de multe persoane se aflau în pădurea Făget, fiecare dintre ei fiind cu pătura de picnic.


CITEȘTE ȘI: 
Micii sfârâie, iar Clujul e pregătit. Unde ieșim la grătar de 1 Mai?

În prezent, în Cluj-Napoca există locuri amenajate de administrația locală pentru grătare pe care clujenii le pot folosi individual. 

Micii, produsul preferat de români de 1 Mai |Foto: monitorulcj.ro

Mulți clujeni aleg să plece la cabane, în pădure, în concedii în alte zone ale țării sau chiar în străinătate, de 1 Mai. De fapt, se poate spune că românii sărbătoresc „zilele de 1 Mai”, în condițiile în care salariații se aleg cu o minivacanță.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News      

CITEȘTE ȘI:

Vacanţe mai scumpe de 1 Mai. Cele mai populare destinații.

Mici, muștar și... E-uri! Ce conține cu adevărat masa de 1 Mai?

Ultimele Stiri
abonare newsletter