Timp Liber

Clujul are un Muzeu de Xilogravură! Unde se află și ce exponate așteaptă să fie descoperite?

Județul Cluj ascunde numeroase comori culturale și istorice. Unul dintre ele este chiar Muzeul de Xilogravură, despre care puțini clujeni știu.

Zona Hășdate este una dintre ariile unde, în perioada medievală, s-a dezvoltat arta xilogravurii. Sursa foto: www.muzeuldexilogravura.ro Zona Hășdate este una dintre ariile unde, în perioada medievală, s-a dezvoltat arta xilogravurii. Sursa foto: www.muzeuldexilogravura.ro

 

 


Zona Hășdate din județul Cluj este una dintre ariile unde, în perioada medievală, s-a dezvoltat arta xilogravurii și au fost înregistrate lucrări datând din 1787. Cel care a semnat pentru prima dată un artefact de acest tip a fost meșterul Gheorghe Pop din Hășdate, originar din Moldova. Casa-muzeu a fost realizată de unul dintre descendenții familiei Pop din dorința de a duce mai departe și de a conserva acest patrimoniu artistic popular.   

 


Aici poți admira icoanele ce ilustrează scene și personaje biblice - Patimile Domnului (1805), Maica Domnului , Răstignirea Domnului (sec. Al XVIII-lea), Judecata de Apoi (1809), Sf. Gheorghe omorând Balaurul (1786) etc. Muzeul poate fi vizitat doar cu programare la numărul de telefon 0766.241.181.

Xilogravura este o tehnică ancestrală de gravare a lemnului, ce implică incizarea unei imagini pe suprafața unui bloc de lemn tare, precum cel de arțar și cireș. Aceeași denumire este folosită și pentru imprimarea multiplicată cu matrițe din plăci de lemn moale (păr, merișor) care sunt scobite. După gravare, zonele rămase în relief sunt acoperite cu cerneală, iar apoi transferate pe suportul final – de obicei hârtie sau mătase. 


Originară din China antică, această tehnică a fost folosită inițial pentru tipărirea de texte religioase și cărți, însă ulterior a fost adoptată de artiști pentru a crea ilustrații și chiar icoane.

Ce alte obiective turistice poți vizita în Gherla?

  • Muzeul de Istorie – Str. Mihai Viteazu 6. A fost clădit pe baza colecțiilor Societății Astra, Muzeului Armenesc, Muzeului din Sic. Expoziția disponibilă în spațiul actual funcționează din 1986 și cuprinde 5 colecții, organizate în 3 săli.  În prezent, muzeul adăpostește peste 18.000 de piese și ilustrează prin exponatele sale evoluția societății umane din paleolitic, până în secolul al XVIII-lea. De asemenea, vitrinele prezintă și artefacte descoperite la Gherla, aparținând epocilor paleolitic, neolitic, perioadei daco-romane și evului mediu.
  • Parcul Mare a fost construit în stil britanic și cuprinde o arie destul de mare (circa 40 ha), fiind inaugurat în 1864. Pe lângă fauna locală, parcul găzduiește și specii de arbori autohtoni și exotici, precum doi arbori de Ginkgo Biloba.
  • Mănastirea Franciscană – Str. Bobâlna 11. Lotul pentru construirea acestei biserici a fost obținut printr-un act de donație din partea primarului de la acea vreme (Daniel Tódor) către călugării franciscani din zonă. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1748, iar lucrările de construcție au durat până în anul 1758, atunci când biserica a fost sfințită. 
  • Biserica Solomon – Str. Cloșca. Construită între anii 1723-1724, biserica reprezintă cel mai vechi lăcaș de cult armeano-catolic din Transilvania și de asemenea, prima biserică din piatră ridicată în Gherla. Documentul care atestă ctitoria acestei biserici a fost scris în limbile latină și armeană și datează din 1729. 
  • Memorialul Gherla – Str. Cărămizilor 2A. A fost ridicat în memoria celor care au trecut prin crunte dureri, Gherla fiind una dintre locațiile de pe harta gulagului românesc. Aici, pe Dealul Cărămidăriei, s-a ridicat ansamblul memorial dedicat celor care au suferit în Comunism pentru credință, libertate și dragoste de țară.

Material realizat de Anamaria Vîrlan, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UMF a deschis Muzeul Școlii Medicale Clujene! Aici găsim biroul profesorului Iuliu Hațieganu și primul microscop fabricat în România. VIDEO

abonare newsletter