Timp Liber

Turnul Pompierilor, primul circuit turistic în cadrul Nopții Muzeelor din acest weekend

Monumentul istoric Turnul Pompierilor, reabilitat la finalul anului trecut, a intrat în circuitul turistic al orașului și poate fi vizitat de clujeni în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Nopții Muzeelor care se va desfășura în acest sfârșit de săptămână.

Turnul Pompierilor, obiectiv inclus în circuitul turistic al ediției din acest an a Nopții Muzeelor/Foto: Emil Boc Facebook.com Turnul Pompierilor, obiectiv inclus în circuitul turistic al ediției din acest an a Nopții Muzeelor/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Istoria pompierilor, prin ochii clujenilor și o fascinantă călătorie în turnul fortificat al orașului din perioada medievală, recent modernizat, pot reprezenta unul dintre reperele Nopții Muzeelor de sâmbătă, 13 mai 2023, în intervalul orar 18:00-24:00.  

 


Tur ghidat pe strada Tipografiei și o incursiune în istoria salvatorilor clujeni 

Pentru a înțelege mai bine istoria salvatorilor clujeni, pompieri îmbrăcați în costume de epocă vor oferi clujenilor un tur ghidat pe strada Tipografiei, iar publicul va putea vedea două hipopompe de colecție din secolul XX, precum și tehnica modernă de intervenție. 

Tur ghidat pe Tipografiei, la Noaptea Muzeelor/Foto: Emil Boc Facebook.com

Întregul tur va culmina cu o vizită în Turnul Pompierilor, proaspăt reabilitat, unde clujenii se vor bucura de o panoramă superbă asupra orașului. De asemenea, în interior a fost amenajată o expoziție inedită cu artefacte și uniforme folosite de către pompieri.


Turnul Pompierilor, perspectivă din interior/foto: Emil Boc Facebook.com

Referitor la Turnul Pompierilor, acesta a fost deschis în luna martie, după un amplu proces de reabilitare. Cu alte cuvinte, a fost reparată întreaga structură a turnului, acoperișul de sticlă fiind înlocuit de o terasă cu rol de observator urban.

Turnul Pompierilor se află în circuitul turistic al orașului atât ca punct de belvedere – nivelul superior permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului – precum și ca spațiu dedicat evenimentelor culturale.


Context istoric

Denumit la început Turnul țesătorilor, edificiul face parte din ansamblul celei de a doua incinte fortificate medievale a oraşului, construcția lui fiind începută cel mai probabil în ultimele decenii ale secolului al XV-lea și începutul secolului următor.

În anul 1574, turnul a suferit unele intervenţii, probabil în acest an fiind supraînălţat. 


Tot la sfârşitul secolului al XVI-lea apare şi prima informaţie referitoare la funcţia de turn de supraveghere împotriva incendiilor a acestei construcţii, la data de 10 mai 1585 fiind luată o hotărâre a consiliului orăşenesc în acest sens

În istoria Turnului ţesătorilor un rol important a jucat funcţia sa de turn de veghe contra incendiilor, această funcţie fiind întărită şi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

După demolarea turnurilor de poartă a oraşului, la începutul anilor 1870 a fost formulată şi posibilitatea de a demola şi acest turn al incintei fortificate, însă la iniţiativa inginerului oraşului János Tompa, sfatul orăşenesc a votat în 19 martie 1873, ca acest turn să fie transformat în turn al pompierilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Turnul Pompierilor primește zilnic 400 de vizitatori, de la deschidere! Spațiul poate să fie închiriat

Anul 2022 încheie o serie de obiective întârziate: Turnul Pompierilor devine obiectiv deschis circuitului turistic

Ultimele Stiri
abonare newsletter