Timp Liber

Clujeni, specialiști de mediu și activiști și-au petrecut ziua de 1 mai în Parcul Est. „Vrem ca parcul să fie realizat în viitorul apropiat”

Mai mulți clujeni și-au petrecut ziua de 1 mai în cadrul unui tur ghidat în Parcul Est. Zeci de persoane au descoprit viitorul parc, în cadrul unei vizite organizate de asociația SOS Parcul Est.

Clujeni, specialiști de mediu și activiști și-au petrecut ziua de 1 mai în Parcul Est. FOTO: Facebook/ SOS Parcul Est Clujeni, specialiști de mediu și activiști și-au petrecut ziua de 1 mai în Parcul Est. FOTO: Facebook/ SOS Parcul Est

 

 


Zeci de persoane s-au strâns luni, 1 mai, la un tur ghidat prin Parcul Est, la care au fost invitați specialiști în arii protejate urbane de la Parcul Natural Văcărești din Capitală. Participanții au luat parte la discuții și au adus propuneri legat de amenajarea celui mai mare spațiu verde public al orașului. Pentru mulți dintre ei, acesta a fost primul contact cu Parcul Est/

 


„Peste 30 de persoane am participat la Tur ghidat de 1 Mai în Parcul Est, dar mai important decât numărul a fost diversitatea! Ne-au vizitat specialiști în arii protejate urbane de la Parcul Natural Văcărești, mai ales că și SOS Parcul Est este în Rețeaua pentru Natură Urbană, am avut «Proiect Parc Est» cu noi, au venit seniori din cartierele Gheorgheni și Mărăști prezenți pe grupul Gheorgheni Cartier, au participat jurnaliști și activiști civici”, au transmis reprezentanții SOS Parcul Est.

Clujeni, specialiști de mediu și activiști și-au petrecut ziua de 1 mai în Parcul Est. FOTO: Facebook/ SOS Parcul Est

Propuneri conturate în cadrul turului ghidat

În cadrul evenimentului, activiștii și specialiștii de mediu au interacționat cu simpli cetățeni, iar în urma acestui schimb de idei, s-au conturat mai multe neajunsuri și propuneri pentru amenajarea parcului.


„Câteva impresii de la tur:

  • Parcul Est trebuie integrat într-un inel sudic verde, mai ales ca este practic lipit de Parcul Detunata prin baza sportivă Gheorgheni, parc reabilitat recent prin inițiativa locală câștigătoare la bugetare participativă. Detunata poate fi conectată de Livada Palacsoy, mai ales dacă se realizează un parteneriat între Primărie și USAMV, pe cele aproape 200 de hectare aflate în administrarea Universității. Asta înseamnă alei din materiale ecologice, poate o pistă de biciclete, plus posibilitatea de a închiria loturi pentru grădini comunitare. Este un inel verde alternativ la inelul sudic al orasului, care odată realizat va provoca multe pagube pădurilor Clujului, livezii, Someșului etc.
Clujeni, specialiști de mediu și activiști și-au petrecut ziua de 1 mai în Parcul Est. FOTO: Facebook/ SOS Parcul Est
  • Parcul Est e amenințat major de depozitul de materiale din zona RADP, de mașinile uzate aruncate in zona, deșeuri de toate felurile. Praful generat de camioane si vederea depozitelor îndepărtează oamenii de accesul în parc, chiar și inainte de a fi amenajat.
  • Cum e depășit depozitul pe aleea pietonalizata recent la initiativa campaniei SOS Parcul Est ajungem in viitoarea arie naturală urbană protejata, care în proiect e amenajată minim invaziv, cu respect pentru biodiversitate și avifaună, unul dintre principalele atuuri pentru un parc natural. Recentele modificări, in dezbatere publica, la legislatia ariilor naturale protejate dau mai multe parghii primăriilor pentru a administra si conserva astfel de zone superbe.
  • Mulți clujeni au intrat prima oara in acest spațiu, puțin cunoscut, vă încurajăm sa le spuneți prietenilor de spațiu, sa veniți în Parcul Est și să observati natura, sa va plimbati, sa pedalati, alergați ori relaxați.
  • Spre final am făcut și un mic performance, ne-am cocoțat pe stivele de dale pentru a arăta cât de absurd e că într-un spatiu verde, propus pentru amenajarea minim invaziva, sa fie depozitate materiale cu care sunt acoperite alte spatii verzi din oraș.
Clujeni, specialiști de mediu și activiști și-au petrecut ziua de 1 mai în Parcul Est. FOTO: Facebook/ SOS Parcul Est

În ciuda oboselii acumulate în cei 13 ani de campanie, noi ne vom implica în continuare, organizăm tururi în zonă și alte activități, facem sesizări pentru mutarea depozitelor și vă propunem și vouă, mai ales dacă vreți să organizați evenimente, să vă mobilizați ca cel mai mare spatiu public verde al orașului, cu o arie naturală încorporată, să fie realizat în viitorul apropiat, nu îndepărtat, și prin advocacy cetățenesc, au arătat cei de la SOS Parcul Est.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pădurea Hoia-Baciu, pe cale să devină arie naturală protejată! 80.000 de lei pentru studiu asupra biodiversității

abonare newsletter