Timp Liber

Ce să faci iarna în Cluj? O drumeție la Muntele Băișorii e perfectă dacă vrei să scapi de aglomerația din oraș. Traseu ușor

Dacă te-ai săturat de aglomerația din oraș, o drumeție pe un traseu ușor în apropiere de Cluj-Napoca poate să fie o escapadă perfectă în această perioadă. Iarna oferă peisaje de vis în zona Muntele Băișorii.

Stațiunea Muntele Băișorii / Foto: Family Nest - Facebook Stațiunea Muntele Băișorii / Foto: Family Nest - Facebook

 

 


Multă lume consideră că drumețiile nu își au locul iarna din cauza condițiilor meteo nefavorabile, însă și în acest anotimp putem să ne bucurăm de plimbări la munte și de peisaje impresionante. Zăpada poate chiar să ne facă experiența mai plăcută, fiindcă totul pe munte este alb, liniștit și înghețat.

A nins în zona Muntele Băișorii / Foto: Facebook - Elena Farcasan

Deci dacă nu mai știi ce să faci la Cluj-Napoca, poți oricând să scapi de aglomerația de oraș și să te bucuri de niște peisajele pe care ni le oferă iarna în zonele montane din apropiere. Un traseu ușor, accesibil și iarna, într-o zonă în care a nins ca-n povești în această perioadă este „11MN03: Staţiunea Muntele Băișorii - Gera - Muntele Băișorii (La Cruce)”.


Iubitorii de drumeții de la muntii-nostri.ro au scris detalii despre acest traseu, care este marcat ca „traseul 3 Crucea Roșie”. Acesta face legătura între Staţiunea Muntele Băișorii și satul Muntele Băișorii și face parte din vechiul traseu Muntele Băișorii - Cheile Turzii.

Pe această rută veți avea parte de peisaje frumoase asupra cătunului Gera și a zonei pitorești în care se află numeroase case de vacanță.


Traseu ușor pe Muntele Băișorii

Traseul este unul ușor, în coborâre, și îl poți parcurge în aproximativ 3 ore de drumeție. „Pornim din Staţiunea Muntele Băișorii, din faţa Hotelului Alpin, pe drumul carosabil asfaltat, pe culme în jos. Trecem pe lângă Pensiunea Montana și pe lângă baza Salvamont Cluj și, în curând, drumul asfaltat devine drum de pământ. Coborâm apoi printre case de vacanţă și când drumul devine mai abrupt ajungem la o ramificaţie cu un drum din dreapta-spate.

Traseu Muntele Băișorii / Foto: captură ecran muntii-nostri.ro

De aici coborâm pe sub molizi până în Șaua Curmătura, unde se sfârșesc casele de vacanţă. Continuăm în coborâre lină, apoi pe curbă de nivel, pe versantul sud-estic al dealului Gera. După 30 minute de la plecare ajungem la un izvor bun, înainte de cătunul Gera.


După ce trecem de cătun, drumul devine din nou mai abrupt, coborând pe la marginea unei păduri. Trecem de două ramificaţii cu drumuri de pământ și ajungem la șoseaua asfaltată. După circa 150 de m pe drumul asfaltat și după ce trecem un pod de beton ajungem la confluenţa pârâului Gera cu Valea Ierţa, în locul numit «La Cruce»”, descriu cei de la muntii-nostri.ro.

După ce parcurgeți încă un sfert de oră de coborâre pe drumul asfaltat, printre case ajungeți la stația de autobuz din satul Muntele Băișorii. Potrivit sursei citate, distanța parcursă este de 2,82 km pe traseu.


Ce mai poți să faci în zonă?

Stațiunea Muntele Băișorii, aflată la o altitudine de peste 1.200 de metri, este cea mai cunoscută stațiune de schi a județului Cluj. Această zonă este ideală pentru iubitorii de plimbări prin natură, iar priveliștea pe care o poate oferi este largă. Din stațiune se pot vedea în depărtare Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii, Munții Ţibleş, Rodnei. În condiții meteo favorabile se pot observa chiar și Munții Făgăraş, scrie visitcluj.ro.

Stațiunea se află la poalele Muntelui Mare din Masivul Apuseni, la circa 45 de km de Cluj-Napoca și aparține de comuna Băișoara.

Pe lângă mișcare, în zonă mai poți să vizitezi două obiective de interes turistic, care sunt Muzeul Satului și vâltoarea din Băișoara. Vâltoarea din Băișoara este una dintre puținele instalații tradiționale de acest fel care încă funcționează în zonă. Practic, ea este o mașină de spălat „naturală”, dar la dimensiuni mult mai mari. Funcționează după un mecanism simplu, dar care atestă inteligența și creativitatea omului de la sate.

Vâltoarea din Băișoara / Foto: Centru de Informare Turistică Băișoara

Potrivit Centrului de Informare Turistică Băișoara, apa de munte este captată și dirijată printr-un jgheab de lemn, înspre o cuvă mare, construită din bușteni: „Aceasta are o formă conică, iar între bușteni (lemn tare, stejar mai ales) este o mică distanță care va permite apei să iasă din cuvă. Ajunsă în cuvă, viteza apei formează un vârtej puternic, similar celui din mașina de spălat, care permite spălarea țesăturilor chiar și de mari dimensiuni, fără a fi necesară adăugarea de săpun sau detergent. Apoi, apa din cuvă curge mai departe în râul de munte. Debitul apei este reglat periodic, în funcție de cantitatea de precipitații.”

Zăpadă în Muntele Băișorii / Foto: Facebook - Elena Farcasan

CITEȘTE ȘI:

A nins ca în povești la Băișoara! Imagini spectaculoase cu zăpada, surprinse în stațiune. FOTO

Apus spectaculos la Mărișel! Fotografii care îți taie respirația cu cerul de „foc”. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter