Timp Liber

Parcurile Clujului de altădată. Care erau cele mai faine locuri de joacă, în urmă cu câteva decenii?

Clujenii își amintesc cu nostalgie de parcurile de altădată. Unde se distrau în urmă cu câteva decenii „juniorii” Clujului?

Copii la joacă în Parcul Mare. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj Copii la joacă în Parcul Mare. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj

 

 


Multe lucruri s-au schimbat în Cluj-Napoca în ultimele decenii, însă unul a rămas la fel: bucuria împărtășită de copii când se întâlnesc, după grădiniță sau școală, în parcul din blocuri. Prieteniile care se leagă aici pot dura, de multe ori, o viață întreagă. 

 


În urmă cu câteva decenii, clujenii își dădeaua deseori întâlnire în parcurile din oraș: fie că vorbim de Parcul Mare, Parcul Babeș sau Parcul I.L. Caragiale, plimbarea prin parc era un mod relaxant și plăcu de petrecere a timpului liber.

Clujenii au rememorat, pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj, amintiri din locurile preferate de întâlnire din copilărie:


Parcul Central/ Parcul Mare

Parcul Central, cunoscut de clujeni și ca Parcul Mare, are o vechime de peste 180 de ani și este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca. Parcul este delimitat de Stadionul Municipal la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est, râul Someșul Mic la nord, respectiv strada Iuliu Hossu (fostă Pavlov) la sud.

Pentru cei mici, în prezent atracția principală s-ar putea să fie lângă, si anume locul de joacă dintre parc și Cluj Arena. 


Copii la joacă în Parcul Mare. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul CLuj
Copii la joacă în Parcul Mare. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj
Copii la joacă în Parcul Mare. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj

Parcul Iuliu Hațieganu/ Parcul Babeș

Parcul Babeș (Iuliu Hațeganu) acoperă o suprafață de 25 hectare din care aproape jumătate se află la umbra copacilor. Sunt aici 3 săli de sport pentru basket, aerobic, atletism, volei si multe alte jocuri sportive. În aer liber, pe lângă terenurile de fotbal și de tenis, se remarcă terenul de rugby înconjurat de pista din material sintetic pentru atletism unde mai vine lumea sa facă jogging. 

Pentru copii este rezrvat un spațiu generos amenajat cu aparate de joacă și cu o groapă mare de nisip. Tot special pentru copii, în cadrul compexului de natație Universitas, este un bazin de înnot mic amenajat și întreținut la standarde înalte.


În Parcul Babeș se intră dinspre Sala Sporturilor sau dinspre strada Plopilor, însă doritorii trebuie să plătească un bilet de 3 lei. Mai mulți activiști clujeni au cerut de-a lungul timpului desființarea gardurilor și acces liber în parc, însă acest lucru nu s-a concretizat încă.

Distracție în Parcul Babeș. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj
Distracție în Parcul Babeș. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj
Distracție în Parcul Babeș. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj

Parcul I. L. Caragiale/ Skatepark centru

În urmă cu peste un deceniu, Primăria Cluj-Napoca și compania UPC au construit un skatepark în centru, în Parcul I.L. Caragiale, cu o investiție de aproximativ 40 000 de euro. În curând însă, parcul va fi modernizat, urmând a fi decopertat parțial Canalul Morii, iar amenajările pentru practicarea sporturilor extreme vor fi desființate.

Toboganul gigant care exista odată în parcul din fața Palatului Telefoanelor. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj

CITEȘTE ȘI:

Vă mai amintiți toboganul din Parcul Caragiale? Zona se schimbă radical

Ultimele Stiri
abonare newsletter