Monitorul Cartierelor

Trei parcuri pe Canalul Morii, în cartierele Clujului. Urmează EXPROPRIERI în Plopilor și DECOPERTĂRI în centru și Mărăști

Toate privirile pe Canalul Morii! Pârâul va fi „readus la viață” în trei zone din oraș, unde vor fi amenajate parcuri pe malurile acestuia.

Trei parcuri pe Canalul Morii, în cartierele Clujului. Urmează EXPROPRIERI în Plopilor și DECOPERTĂRI în centru și Mărăști Trei parcuri pe Canalul Morii, în cartierele Clujului. Urmează EXPROPRIERI în Plopilor și DECOPERTĂRI în centru și Mărăști

 

 


Trei proiecte de investiții din oraș care urmează să se concretizeze în următorii ani au în centrul atenției Canalul Morii și revitalizarea acestuia, după ce, din lipsa întreținerii corespunzătoare, porțiuni ale canalului au devenit inestetice și insalubre.

 


Este vorba despre un nou parc în proximitatea Parcului Rozelor − de-a lungul cursului de apă, despre Parcul I. L. Caragiale − unde o porțiune a canalului va fi descoperită, dar și de strada Argeșului − unde, în urma demolării tuturor chioșcurilor, va exista de asemenea o porțiune decopertată.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

Exproprieri în Plopilor pentru amenajarea Canalului Morii

Primul proiect ce urmărește reabilitarea Canalului Morii, în zona Parcului Rozelor, a fost lansat în dezbatere publică în anul 2020 și se află în prezent în faza de elaborare a studiilor. Proiectul prevede amenajarea unui parc pentru copii cu tematică specifică jocului cu apa, dar și amenajarea de grădini urbane, o zonă pentru evenimente la scară redusă sau locuri de odihnă.

„Sunt propuse un pod în zona intrării în Parcul Rozelor, o alee suspendată în zona unde terenul este străpuns de izvoare locale și un pachet de trepte amplasat pe taluzul dinspre zona de locuințe. Aleea de pe malul stâng va avea un caracter urban mai evident, iluminată și dotată corespunzător. Desființarea gardurilor către Parcul Rozelor este una din măsurile cu impact major asupra percepției spațiale. O funcțiune prezentă și astăzi, propusă spre păstrare, dar reinterpretată în funcție de nevoile comunității, este cea de grădini urbane”, se arată în proiect.


Primul proiect ce urmărește reabilitarea Canalului Morii, în zona Parcului Rozelor, a fost lansat în dezbatere publică în anul 2020

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, în această zonă vor fi necesare și exproprieri, pentru amenajarea spațiului.

„Reabilitarea Canalului Morii este un proiect mare, începe în zona Parcului Rozelor. (…) Suntem în prezent în faza de elaborare a studiilor, a tuturor studiilor, pentru a putea să demarăm lucrările”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, pentru Monitorul de Cluj.


Canalul Morii, decopertat într-un parc din centrul orașului

Un alt proiect aflat deja în faza de proiectare este reabilitarea Parcului I. L. Caragiale, din proximitatea străzilor George Barițiu și Octavian Petrovici. Primăria Cluj-Napoca are în plan introducerea parcului în circuitul turistic integrat al oraşului, prezenţa Canalului Morii urmând să transforme noul parc într-o oază verde în mijlocul orașului.

Și aici, arhitecții au propus decopertarea Canalului Morii, care traversează o parte din parc și curge de-a lungul trotuarului de pe strada George Barițiu, aceasta fiind cea mai drastică schimbare propusă în proiectul de modernizare.

Prin proiect este propusă și desființarea gardurilor vii care împrejmuiesc astăzi spațiile verzi din parc. Cele două monumente care există în Parcul Caragiale, respectiv bustul scriitorului Ion Luca Caragiale și Monumentul Victimelor Holocaustului vor rămâne în parc, urmând să fie mai bine puse în valoare prin intermediul mobilierului urban și al iluminatului.

În Parcul I. L. Caragiale, arhitecții au propus decopertarea Canalului Morii, aceasta fiind cea mai drastică schimbare propusă în proiectul de modernizare

Destinația parcului se va schimba, din spațiu de promenadă și pentru practicarea sporturilor (skating), în spațiu de relaxare și repaus, respectiv obiectiv turistic, odată cu scoaterea la suprafață a descoperirilor arheologice din zonă. Se va face, de asemenea, o marcare a zidului medieval pe un traseu estimativ, care va separa parcul în două zone: una amenajată cu padiment de nisip, care va permite scurgerea apei și o zonă verde, dispărând alveolele îngrădite.

„Canalul Morii intră și la Parcul Ion Luca Caragiale, unde vom avea o porțiune descoperită, pentru a fi redat comunității. În prezent, se lucrează la proiectare”, a arătat Dan Tarcea.

Cursul de apă, în centrul atenției pe strada Argeșului

Descoperirea unei porțiuni a Canalului Morii este prevăzută și în proiectul de modernizare a clădirii Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu și a zonei străzii Argeșului cu străzile adiacente. Aici urmează ca toate chioșcurile inestetice de pe strada Argeșului să fie dărâmate după expirarea contractelor de concesiune, în următorii ani, ulterior fiind decopertată o porțiune a Canalului Morii.

O porțiune a Canlului Morii urmează să fie descoperit după desființarea chioșcurilor de pe strada Argeșului

„Mai departe, tot pe Canalul Morii, avem concursul de soluții de la Bălcescu, unde de asemenea va fi descoperită o parte a Canalului, după ce vor fi desființate construcțiile provizorii care sunt astăzi în zona străzii Argeș. Nu vom putea demola clădirile mai devreme de 2024, pentru că sunt încă semnate contracte de concesiune care expiră abia peste doi ani. Sunt concesiuni făcute acum 20-25 de ani și doar atunci vor expira”, a afirmat viceprimarul Dan Tarcea. Estimare realizare a studiului de fezabilitate - 2022, proiect tehnic și detalii de execuție - 2023.

Canalul Morii, „sângele” din venele Clujului

Canalul Morii se întinde pe o distanță de 7,2 kilometri, existând în forma sa actuală din secolul al XVI-lea. În prezent, Canalul Morii prezintă un imens potențial turistic și de agrement, într-un oraș aflat în nevoie disperată de spații verzi și „oaze de liniște”.

Canalul Morii se întinde pe o distanță de 7,2 kilometri, existând în forma sa actuală din secolul al XVI-lea

Clujenii au cerut în ultimii ani tot mai des amenajarea malurilor Canalului Morii ca spațiu verde și de recreere, mai ales în acele porțiuni din oraș unde a fost neglijat - fie nu a mai fost întreținut și curățat, fie a fost acoperit în secolul trecut și dat uitării. 

Amintim că, în cadrul procesului de bugetare participativă din 2019, un proiect pentru reamenajarea Canalului Morii a fost câștigător, inițiatorii proiectului propunând demararea unui studiu de fezabilitate urmat de execuția lucrării pentru readucerea sa la un stadiu decent. Inițiatorul arăta atunci că „ zonele arată ca și cum ar fi părăsite, gunoaie predomină în albie, mâlul este depus peste tot, copacii și buruienile sunt crescute haotic”.

CITEȘTE ȘI:

Canalul Morii, „sufletul” Clujului. Cursul de apă, în prim-planul mai multor proiecte ale Primăriei Cluj-Napoca - GALERIE FOTO

Au început lucrările pe platoul Sălii Sporturilor. Parcarea de peste 300 de locuri va dispărea. VIDEO

abonare newsletter